ISTRAŽUJEMO PRIJEDORSKE IZBORE: Javor prednjači nad Predojevićem sa nedostižnih 3 000 glasova!

Prije početka izbora za novog gradonačelnika Prijedora mjerimo stranački potencijal kandidata. Prvi pokazatelji su katastrofalni po kandidata opozicije Gorana Predojevića, sa trendom neminovnog osipanja podrške. Njegov protivkandidat Slobodan Javor može slobodno računati sa rastom razlike koja već sad premašuje 3 000 glasova.


blog borislav radovanovic

Narednih mjesec i nešto Prijedorčane će ubjeđivati da sunce može izaći na zapadu, da je Zemlja "ravna ploča" i slično, a ponajviše da će Goran Predojević pobjediti na izborima za gradonačelnika. Kada režimski kandidat Slobodan Javor pobjedi sa pozamašnom razlikom uslijediće "teorije zavjere" poput onih prošlogodišnjih sa dr Majom Dragojević Stojić, kakve sam potpuno demaskirao tekstom:  PRIJEDORČANI POTOPILI "BN KOALICIJU": SDS osvojio duplo manje glasova od "svog" kandidata!

Ovoga puta znamo da je doktorica Maja dio predizbornog tima kandidata "ujedinjene opozicije" i mnoge može u zabludu dovesti sabiranje glasova DNS-a i SDS-a iskazanih na prošlogodišnjim izborima (foto ispod). U pitanju je, ipak, neponovljiva i za predstojeće izbore neprimjenjiva situacija, bar ne za potrebe ozbiljne prognostičke analitike. Vjerujte da je data situacija neupotrebljiva čak i sa pozicije političkog inženjeringa.


blog borislav radovanovic

Za potrebe ovog teksta fotografijom predočavam rezultate prošlogodišnjih izbora, dakle "najjači adut" zagovornika pobjede kandidata Predojevića, a po kojima zbir glasova Dragutina Rodića i Maje Dragojević Stojić iznosi 18 656. Nedvosmisleno govorimo o "prednosti" od preko tri hiljade glasova spram 15 361 (pobjedničkog!) glasa Dalibora Pavlovića. Zato vjerovatno intrigira moja procjena o famoznih tri hiljade glasova koji su ovoga puta na strani SNSD-ovca Slobodana Javora.

Elem, suprotstavljeni politički tabori identično su do zadnjeg momenta odlagali saopštavanje imena svojih kandidata. Za Dodika i bratiju možemo reći da je u pitanju očekivana strategija obzirom da se uzdaju u stranačke infrastrukture i disciplinovanost sopstvenog glasačkog tijela. Sa te strane još uvijek nema naznaka političkih lomova ili bar naznaka neposlušnosti volji partijskih lidera. 

Na drugoj strani, kada je podrška kandidatu Predojeviću u pitanju, objelodanjene su konfrontacije gradskog odbora i stranačkog vrha PDP-a. Bolji poznavaoci političkih odnosa u Prijedoru sjećaju se vrlo sličnih neslaganja tokom prošlogodišnjih izbora, pa čak i kako je članstvo ove stranke masovno glasalo za doktoricu Maju. Zato i jeste osvojila dvostruko više glasova od sopstvene stranke (SDS). Pored popriličnog broja glasova koje joj je donijela moja malenkost!

Kako rekoh nema smisla da se dalje bavimo prethodnim izborima za poziciju gradonačelnika, zbog čega prelazim na egzaktne pokazatelje iz kakvih vidimo tu premisno istaknutu prednost na strani kandidata Slobodana Javora. Pošto se koalicija DNS-SDS-PDP opredjelila za strategiju identičnu vladajućoj, odnosno ključno računa na stranačku lojalnost i disciplinovanost glasačkog tijela - pogledajmo njihov izborni potencijal (foto dolje). Apostrofiram da donji podaci predstavljaju teorijski maksimum glasačkog potencijala, dok je stvarnost surovo drugačija. Na štetu Predojevića.


blog borislav radovanovic


Gornja fotografija, opet, sa podacima zvanične stranice CIK-a, pokazuje koliko glasova su osvojile stranke kakve se sad svrstavaju iza svojih kandidata. Ove podatke možemo uzeti kao polazišne u utvrđivanju veličine glasačkog potencijala. U okvirima crvene boje postavio sam stranke koje su se izjasnile povodom podrške Slobodanu Javoru. Pored već ustaljenih Dodikovih SNSD-ovaca, Stevandićevih "ujedinitelja", Đokićevih "socijalista", Čubrilovićevih "drposovaca" i drugih, ovoj koaliciji dodao sam i Selakove "nove socijaliste" obzirom da su se gradski odbor i stranka javno opredjelili.

Znači, ova koalicija nastupa sa stranačkim potencijalom koji u zbiru iznosi 15 228 glasova. Tu brojku moramo umanjiti po osnovu slabije izlaznosti spram prošlogodišnjih izbora kakvu sasvim izvjesno možemo očekivati. Glasačka disciplina zasniva se na uskointeresnim motivima (privilegije, zaposlenja, socijalna davanja i ino) i sa te strane Javor može računati sa najmanje 14 000 glasova iz prednje navedenog potencijala.

Plavim kvadratima označio sa potencijal koalicije DNS-SDS-PDP i vidite da tu govorimo o teorijskom maksimumu od 12 089 glasova (zbir osvojenih glasova stranaka). Zato startno problematizujem preko 3 000 glasova prednosti Javora spram Predojevića. Tako iskazani potencijal umanjite za slabiju izlaznost glasača, ali koja će se u ovoj koaliciji bitno više izraziti negoli kod njihovih protivnika. No, Predojević se mora suočiti sa mnogo većim problemima od izlaznosti.

Prvi problem Predojevićevog tabora proizilazi iz pitanja: može li njegova matična stranka (DNS) uopšte ponoviti prošlogodišnji uspjeh sa 7 092 osvojena glasa? Znamo da je Darko Banjac napustio ovu stranku i osnovao sopstvenu, te sa sobom odveo dio članstva. Danas je na strani protivničke koalicije i to će se svakako odraziti na planu umanjenja DNS-ovog potencijala. Posebno jer govorimo o dokazanom političkom mešetaru koji sve pregovore zasniva na funkcijama, novcu i inim oblicima interesa, odnosno klijentelizma karakterističnog za DNS.

Naredni problem proizilazi iz činjenice da su DNS-ovi funkcioneri do momenta izbora odreda bili na direktorskim i upravljačkim pozicijama prijedorskih javnih preduzeća i ustanova, odakle su po davno usavršenim metodama primoravali zaposlene na glasanje spram njihovih opredjeljenja. Svi ti kadrovi davno su smijenjeni i nemaju u rukama ovaj mehanizam, nego se isti nalazi kod njihovih političkih protivnika. Mnogi od njih napustili su stranku ili prestali politički djelovati. Unutar stranački antagonizmi prema Nenadu Nešiću i raznim "pridošlicama" stari su problem koji se svake godine sve teže ispoljava. Znači, Predojević na prvom koraku ima ozbiljan manjak potencijala unutar sopstvene stranke.

Kada je SDS u pitanju valja, takođe, računati sa dugogodišnjim i dubokim unutarstranačkim podjelama i sukobima. Znamo da je predsjednik gradskog odbora Milan Tubin promjenio stranački dres, a njegova nasljednica dr Maja Dragojević Stojić nije imala dovoljno vremena i moći za ozbiljne konsolidacije. Kasnije ću dati mnogo preciznije procjene, a ovog momenta procjenjujem da Predojević od SDS-a ne može računati sa više od tri hiljade glasova.

Problemi PDP-a poznati su i široj javnosti, a na lokalu znamo da ova stranka je sa SNSD-om imala tajne dilove još tokom prošlogodišnjih izbora. Ključni argument prijedorskih PDP-ovaca glasi: Poslije deceniju i po razorne vladavine DNS-a u Prijedoru ljudsku inteligenciju vrijeđa ideja da "promjene" donosi još jedan mandat ovih osvjedočenih bitangi! Sviđalo se to nekom ili ne, ali Dalibor Pavlović je bio nosilac političkih promjena u Prijedoru i zato je imao podršku lokalnog PDP-a.

Pavlović je čestito i odgovorno vršio gradonačelničku funkciju, te zajedno sa kadrovima PDP-a postigao realne rezultate. Pao je na aferi u domenu privatnog života, no možete istraživati koliko vam drago, ali Pavlović i nadalje u Prijedoru kotira kao pozitivna politička promjena i dobar čovjek, zbog čega se njegovi gafovi nisu negativno odrazili na SNSD i koalicione partnere. Računajući i lokalno članstvo PDP-a, osim neviđene gluposti Branislava Borenovića u vidu isključenja iz stranke Maje Kunić. Na njegovom mjestu o Maji Kunić, koju odlično poznajem, razmišljao bih kao potencijalnom kandidatu za gradonačelnika, no on je očigledno potpao pod uticaj nečega šta odavno nazivam "BN koalicijom" i mešetarskih kombinacija vlasnika BN televizije.

Prateći trend prošlogodišnjih izbora od prijedorskog PDP-a možemo očekivati još jače i otvorenije koaliranje sa SNSD-om, a šta se moglo vidjeti na posljednjem sastanku vrha stranke i lokalnog gradskog odbora. Koko god, iz ovog "izvora" Predojević teško da može dobiti više od par stotina glasova od 1 822 osvojena prošle godine. Vidite da sam prednju brojku glasova PDP-a pribrojio koaliciji oko kandidata Predojevića kao teorijski potencijal, dok je stvarnost surovo drugačija. Zato i govorim da će se startna razlika od preko tri hiljade glasova vremenom samo pojačavati.

U daljim tekstovima na ovu temu pozabaviću se i nestranačkim potencijalom kao izvorom glasova pojedinih kandidata, uključujući i one nezavisne, no za ovu objavu dovoljno je zadržati se na nivou onoga šta su obe koalicije postavile kao polazište - stranački potencijal. Primjera radi, prije izbora predvidio sam pobjedu Draška Stanivukovića i to sa značajnom razlikom, gdje sam upravo apostrofirao veliku izlaznost i podršku građana Banjaluke (željnih promjena). Objasnio sam i ključne elemente Stanivukovićeve predizborne kampanje i kako će se to reflektovati na izbornom planu. Koliko vidim u Prijedoru nema ni naznaka ozbiljne kampanje, a kamoli animiranja politički neaktivnog dijela populacije. 

Ukoliko se Predojević bude oslanjao na resurse BN televizije i estesko-hirurški "dotjeranog" Nebojšu Vukanovića može kalkulisati sa maksimalno dvije-tri hiljade glasova Prijedorčana izvan stranačkih potencijala kakve sam prednje predočio konkretnim brojkama. Elem, to mu je dovoljno tek za dostizanje manjeg broja glasova iz stranačke kolalicije. Opet stojimo na nedostižnih tri hiljade glasova startnog "manjka", koje ne znam iz kog izvora može obezbjediti. Pod uslovom da Dodik, Stevandić, Đokić, Čubrilović, Banjac i ostatak bratije ne uspiju povući niti jedan jedini glas iz kategorije stranački neangažovanih glasača, a šta je tek u domenu teorijskih zamisli i/ili fantazija. 

Na kraju moram jasno kazati da sam Predojeviću već "pomogao" u izbornoj utrci time što se nisam kandidovao za gradonačelnika. Nisam se kandidovao jer mi je glupo ulaziti u "utrku" bez šansi za pobjedu, niti sam donio definitivnu odluku o klasičnom političkom angažovanju. Zato Predojević može računati sa ne tako malim brojem glasova koje nisam zahvatio iz opozicionog tijela, te da se neće naći pod udarom mojih kritika - neizbježnih u slučaju izbornog angažovanja. Sa druge strane, nemam namjeru ni promovisati ga ili pomagati u kampanji pošto mi to niko nije tražio, a i da jeste nemam "trikova" kojima bih mu mogao donijeti pobjedu. Razlika je prevelika! 

Primjedbe

  1. Mislio sam da si pametniji, sad vidim da lupetas

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerujem u pobjedu dr Predojevića, ma koliko bile crne vaše prognoze. Dosta je više SNSD-a i bahatosti njihovog "velikog vođe".

    OdgovoriIzbriši
  3. Lupaš brate i ti si kod Dode ručo

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znaju te brate Boro, zato lupaju k'o Maximi...
    Ja ti vjerujem, sve si dobro napis'o!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nista ne pises dolazak Davora

    OdgovoriIzbriši
  6. Odgovori
    1. Nezaposlen sam sa 40 godina radnog staža, ali nemam godina starosti za penziju. I jos sam sa MUP-om pod sporom zbog nezakonitog otkaza. Toliko o temi da sam Dodikov placenik.

      Izbriši
  7. Cijenim svačiju perspektivu, pogotovo policijskog profesionalca, ali ovo je tekst na nivou tabloida.

    Ako je Nebojša Vukanović uradio estetsku hirurgiju, zašto ne objaviš before/after slike i to dokažeš?

    OdgovoriIzbriši
  8. Realan članak, svaka Vam čast gospodine! Šteta je što Dr. Ne vidi šta mu njegovi rade da dođu na njegovu poziciju. Pobijedio je unutarstranačke izbore na "mišiće", a izgubiće na političku nezrelost... Jer će ga i dio njegovih "iskulirati" i pustiti niz vodu, a zarad svojih ličnih interesa...
    Žao mi je čovjeka, neka se ne ukopava duboko u ovo, biće mu sutra lakše ...
    Ja koga god pitam u gradu, svi skoro će glasati za Javora (omjer 8/10), zato sam se i odlučio da ostavim komentar...
    Predojević odnosno DNS nisu promjene, niti su oni sposobni da to urade, jer su 16 god. Vladali i ništa nisu uradili...
    Dalibor je što Vi kažete bio promjena, nakon koje je krenulo nešto da se dešava. Javor mi djeluje kao naprednija verzija Dalibora i vjerujem da će napraviti iste, ili još bolje rezultate od Dalibora...
    Glasove moje porodice, koja nije mala ima!

    Veliki pozdrav i dobro zdravlje Vam želim!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je sve apsolutno tacno!Istog sam misljenja.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!