VIŠKOVIĆU JAVNO: Kako je "socijalno zbrinjavanje" u Dubici završilo nožem na grlu djeteta od 13 godina?!

U finišu predizborne kampanje Radovan Višković dijelio je ključeve novih stanova sirotinji Kozarske Dubice i to je medijski adekvatno popraćeno. No, treba javnost znati i kakvu monstruoznu torturu trpi jedna od porodica koje je Višković "usrećio", sve do prijetnje ubistvom uz stavljanja noža na vrat trinaestogodišnjem djetetu. Slučaj je odlično poznat načelniku opštine Radenku Reljiću, ali i prijavljen policiji - koja nepobitno štiti počinioca stravičnog zlostavljanja djeteta.


borislav radovanovic blog

Četiri dana pred izbore, tačnije 11. septembra, premijer Radovan Višković i kandidat za obnavljanje mandata načelnika opštine Radenko Reljić podijelili su ključeve novih stanova za 15 porodica izbjeglica i socijalno ugroženih u Kozarskoj Dubici. Ovakvim predizbornim "humanizmom" vlasti porodice su objektivno kotarisale se prethodnih teških životnih uslova u alternativnim smještajima i dešavanja bi mogli pozitivno poimati.

Jeste problem što stanovi novoizgrađene zgrade uveliko odstupaju od projektne dokumentacije i onoga šta je prikazano troškovima izgradnje, no naši moćnici navikli su da naša sirotinja "poklonu ne broji zube", pa ni kvadraturu stana, odnosno da je spremna prihvatiti nekih 20% manje od onoga šta stoji u dokumentaciji. Potezanje pitanja oko nečijeg profitiranja između realnog i papirološkog posebno iritira naše "humanitarce".

Po "razlici kvadrature" Radovanu Viškoviću odlično je poznato na koju porodicu se ovaj tekst odnosi, a zbog zaštite djeteta ne mogu objelodaniti imena aktera skandaloznih događanja. Uostalom, reizabranom načelniku opštine Radenku Reljiću odlično su poznata imena opštinskog moćnika kao nalogodavca i monstruma koji kontinuirano teško zlostavlja nesrećno dijete.

Pošto prijetnje, pritisci i ucjene kod punoljetnika ove porodice nisu rezultirali prestankom postavljanja neugodnih pitanja i borbe za svoja prava, krenuli su udari na dijete staro svega 13 godina. Govorim o teškim oblicima nasilja nad djetetom, a kakvo je nedavno kulminiralo prijetnjom ubistvom. I to ne bilo kakvom prijetnjom, nego uz stavljanje noža na grlo prestravljenog djeteta. 

Poznat mi je identitet počinioca, baš kao što je poznat i policiji - koja ga očigledno štiti od krivičnog progona. Obzirom da se nasilnik nalazi na slobodi i u mogućnosti je nadalje mučiti jadno dijete pripadnici policije koji ga štite su njegovi saučesnici. Saučesnici povodom već počinjenog krivičnog djela, ali i onoga šta može usljediti. Primjera radi: treba li dijete ponovo pokušati samoubistvo?!

Dubička policija prvotno je odbila zaprimiti prijavu nasilja nad djetetom i porodicom, a posebice zbog znanja o vezama lolalnog moćnika (opštinska administracija) sa počiniocem, te da se tortura sprovodi povodom "socijalnog zbrinjavanja" pomenutog na početku teksta. Tek nakon intervencije iz struktura unutrašnje kontrole MUP-a dubička policija prihvatila je uopšte kontaktirati sa žrtvama.

Elem, opet sve ide u pravcu zataškavanja teškog krivičnog djela, a šta nedvosmisleno zaključujem iz načina "angažovanja" policije. Naoko djeluje "odgovorno" kada komandir, njegov zamjenik i inspektor istovremeno prime na razgovor žrtve. Problem proizilazi iz odredbi Zakona o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnim stvarima koje jasno utvrđuju kako se postupa sa djecom žrtvama krivičnih djela. 

Shodno ovom zakonu sa djecom postupaju policijski inspektori, tužioci i sudije posebno specijalizovani i licencirani za te stvari, a uz obavezno angažovanje psihologa, socijalnih radnika i drugih stručnih lica. Imaju u PU Prijedor za te namjene posebno uređene i opremljene službene prostorije, ili su bar bile dok sam tamo radio. 

Kao inspektor imao sam licencu za rad sa djecom i maloljetnicima, pa sa te pozicije znam da su rukovodioci Policijske stanice Kozarska Dubica samo dodatno traumatizovali jasno dijete, umjesto da omoguće vođenje krivičnog postupka u skladu sa zakonom. Kada dijete bude saslušano od srane nadležnih (za maloljetnike) službenih lica policije i tužilaštva, sa angažovanjem stručnih lica, moći ćemo pravno i procesno utvrđivati dalje djelovanje. Ovo dosad svodi se na zataškavanje zločina i pomaganje počiniocima.

Dakle, kad je nesrećnu porodicu koristio u predizborne svrhe Radovan Viškovć je neposredno doznao za izvor problema, a kakav je rezultirao ovakvim bezumnim i nečovječnim nasiljem. Kako rekoh detalje može provjeriti preko svojih stranačkih kolega - načelnika opštine Radenka Reljića i ministra Dragana Lukača. Nakon toga očekujem i Viškovićevu reakciju shodno ovlaštenjima prdsjednika vlade. Ili treba pisati njihovom stranačkom šefu Miloradu Dodiku?!

Ukoliko ova objava ne rezultira hitnom reakcijom institucija na planu zaštite zlostavljane porodice najavljujem svoj dolazak u Dubicu i "uvođenje reda". Neće biti prvi puta da radim ono šta policija i tužilaštvo odbijaju ili izbjegavaju, a posebno kada je riječ o zaštiti djece. Sa druge strane, onaj ko stavlja nož na grlo djetetu dobiće priliku da takve stvari pokuša meni uraditi. 

Primjedbe

  1. Ima da im spomeneš mamu u raportu, postrojiš i slikaš sileđiju da cijela Dubica zna o kome se radi...
    Šupak, iživljava se na djetetu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nije to nista cudno za kozarsku dubicu a i ti stanovi spisak je bio drukciji nego sad kome su dodjelili znaci radi ko kako oce bezvlasce

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!