POLICIJA DEMANTUJE MEDIJE: Prezentovani uređaji za tajno snimanje prijedorskog kandidata za gradonačelnika Dalibora Pavlovića (FOTO)

Više portala prenijelo je zlonamjerne špekulacije da je Dalibor Pavlović,  SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Prijedora,  daljinski upravljač od klime prijavio kao prislušni uređaj. Kako bi demantovala ovakve predizborne spinove policija je prezentovala predmete pronađene prilikom uviđaja, a gdje je očigledno da su u pitanju uređaji za tajno snimanje. I to najnovije generacije.


borislav radovanovic blog

Posljednjih dan-dva na više ovdašnjih portala uočne su manipulativne i zlonamjerne objave na račun SNSD-ovog kandidata za poziciju gradonačelnika Prijedora. Sporne objave tiču se prijave Dalibora Pavlovića od 22. okrobra ove godine o pronalaženju opreme za tajno snimanje skrivenih u klima uređaju.

Pozivajući se na "pouzdane izvore" pojedini portali tvrde da je Pavlović pogriješio i policiji prijavio nađeni - daljinski za podešavanje klima uređaja. Ovakvim neprovjerenim i neistinitim informacijama nanosi se šteta pomenutom Pavloviću i njegovoj političkoj partiji (SNSD), ali i MUP-u Republike Srpske. Tvrditi da policijski inspektori tokom uviđaja i izuzimanja nađenih dokaza nisu razlikovali daljinski za klimu od opreme za tajno snimanje zaista je uvredljivo i zlonamjerno.

U cilju istinitog i pravilnog informisanja javnosti, te radi blagovremenog reagovanja na medijske špekulacije, policija je predmete pronađene i izuzete prilikom uviđaja prezentovala medijima. Sa podnaslove fotografije vide se uređaji za audio snimanje pronađeni u kancelariji Dalibora Pavlovića, a koji su bili sakriveni u klima uređaju.

Već letimičnim pogledom na pronađenu opremu jasno je da se ovde radi o tehnoligiji kakva se doista rijetko nalazi na našim prostorima i teško da je dostupna ovdašnjim akterima tajnih prisluškivanja. Policija sasvim opravdano sumnja na još jedno uplitanje u naše političke procese od strane svima znanih ambasada zemalja poznatih po višedecenijskom rušenju Republike Srpske.

Nakon prednjeg posprdnog dijela teksta valja potegnuti suštinsko pitanje: imaju li novinari i mediji pravo objavljivati ili prenositi ovakve "vijesti"? Odnosno, plasirati mogućnost da je Pavlović u stvari pronašao daljinski od klima uređaja i to pogrešno prijavio kao uređaj za audio snimanje?! I, normalno, bez dokaza na kavima bi zasnivali medijske sadržaje sa očiglednom namjerom ponižavanja i vrijeđanja.

Iz ovdašnje vizure medijskih sloboda takva ponašanja možebitno podliježu i sankcionisanju. Pravno jeste dozvoljeno javno ispoljavanje mišljenja, ali to ne smije biti na štetu drugoga, kazali bi naši "tumači" zajamčenih prava i sloboda građana. Uz poslovično gaženje Evropske konvencije o ljudskim pravima (EKLJP), a da ne govorimo o pravnim stavovima Evropskog suda za ljudska prava.

Evropska sudska praksa dijametralno drugačije tumači slobodu izražavanja javnog mišljnja od onoga šta imamo u našem "pravnom sistemu". Posebice kada je riječ o nosiocima javnih funkcija - ili o kandidatima za takve funkcije kao u slučaju našeg nesrećnika Pavlovića. I to kroz dvije vrlo zanimljive dimenzije tumačenja slobode izražavanja mišljenja. 

Prva, javno mišljenje o nosiocima javnih funkcija i njihovim postupcima nije stvar koja se mora dokazivati. Primjera radi, sud je našao da novinar Bilda ne mora dokazivati zašto smatra/misli da je njemački kancelar Šreder u stvari "ruski čovjek". Naprosto njegovo mišljenje o kancelaru je takvo, a EKLJP mu jamči slobodu javnog iznošenja mišljenja.

Druga, nosioci javnih funkcija moraju pokazati mnogo veću toleranciju na javne kritike od običnih građana. Ili da dato citiram: "Granice prihvatljive kritike, shodno tome, šire su kada je u pitanju političar kao takav nego što je to slučaj sa običnim građanima. Za razliku od ovih drugih, političar neminovno i svjesno izlaže svaku svoju riječ i postupak pažljivoj analizi i novinara i šire javnosti, pa samim tim mora da pokaže i veći stepen tolerancije.".

Znači, Dalibor Pavlović je svjesno i voljno odlučio baviti se politikom, te time postati javna ličnost, a šta podrazumjeva izlaganje analizama i kritikama medija i građana. Kada je medijski potvrdio prijavu policiji o pronalaženju uređaja za audio snimanje morao je računati i sa "mišljenjima" da je pronašao svoj daljinski za klimu. Posebno jer policija nije javnosti prezentovala pronađene predmete, niti je u proteklom periodu dala kakve konkretne informacije o ovom događaju. 

Režimski mediji baš svojski potrudili su se na planu predstavljanja Pavlovića kao "žrtve" nečijih opasnih rabota (krivičnog djela!) i to isključivo vezali za njegovu gradonačelničku kandidaturu. Bez konkretnog potkrepljivanja takvih vijesti i sa očiglednim nastojanjem pribavljanja političkih poena za "svog kandidata".

Obzirom da od strane organa krivičnog gonjenja i režimskih medija javnost nije dobila ništa preko "rekla-kazala dokaza" sasvim opravdane su opservacije tipa da je nesrećnik "zagubio" daljinski od klime. Po pozitivnom evropskom pravu takve objave su društveno korisne jer utiču na službena lica policije i tužilaštva da agilnije rade ono za šta ih građani plaćaju, te da javnost informišu o učinjenom. 

Ovako, moja skepsa da će policija otkriti počinioce iskazana u tekstu LUKAČ NA "ZADATKU": Ko tajno snima kandidata za gradonačelnika Prijedora? zasad je utemeljena. Baš kao što su utemeljeni i navodi tog teksta o zloupotrebama policije i kriminalizacije institucija. I fotoilustracije su sasvim primjerene onome šta javno iznosim, a ona prethodna mi se posebno dopada - toliko da je moram ponovo postaviti.


borislav radovanovic blog 

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

PRAVDA JE SPORA, ALI... : Glavni udar na narko mafiju spreman - Prijedor "pada" prvi

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)