PLANETARNO NAJBOLJE PLAĆENI HOHŠTAPLER: Bajden može samo maštati o plati "visokog ruskog predstavnika" Valentina Incka

Valentin Incko požurio je postaviti staru fotogradiju sa budućim američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom. Još samo nedostaju informacije kolika primanja su Bajden i on ostvarili te 2009. godine. Konkretno: na 200 000 dolara neto godišnjih primanja američkog potpredsjednika naš "visoki predsjednik" inkasirao je preko 350 000 zelembaća. Pitanje je: hoće li Bajden kao predsjednik imati veću neto platu od Incka? Odnosno: dokad će Amerikanci plaćati ovog ruskog agenta?!


borislav radovanovic blog

Na sajtu OHR-a vidimo postavljenu čestitku "novoizabranom predsjedniku SAD" šta samo ukazuje kakva notorna neznalica je postavljena da uređuje odnose unutar ove naše nesrećne zemlje. Znači, u ovom momentu Džozefu Bajdenu primjereno je čestitati izborni rezultat, a formalni izbor na poziciju tek po održavanju tzv. elektorskog koledža i nakon osvojenih 270 elektorskih glasova.

Po zadnjim procjnama Vašington posta Bajden može računati na 279 elektorskih glasova (od obaveznih 270), te sa uzlaznim trendom kakav tzv. nevjerni elektori teško mogu promjeniti. Biće turbulencija unutar elektorskog sistema, ali teško da to može rezultirati neizborom predsjednika i prosljeđivnjem odluka Kongresu i Senatu. 

Dakle, bez obzira na Bajdenov sasvim izvjestan izbor moramo poštovati pravila diplomatije i stvari nazivati kako to dolikuje. Nakon formalnog izbora na poziciju predsjednika od strane elektora biće prilika za čestitke u tom svojstvu. Kako bi Incku bilo da mu ovim tekstom "čestitam" smjenu sa funkcije i odlazak iz moje zemlje, a odluka o tome tek je u fazi ruskog prijedloga za narednu sjednicu PIK-a? 

Prednje pitanje otvara već zaista degutantne političke manipulacije kakve pogubno štete Bosni i Hercegovini. Rusi predlažu zatvaranje OHR-a jer stoprocentno znaju da će ostale članice bez ozbiljnog promišljanja odbiti prijedlog. Tako godinama "produljuju mandat" Valentinu Incku pod kojim su postigli ubjedljivo najveći uticaj u ovoj zemlji. Da je Putin "fenjerom tražio" boljeg saveznika teško da bi išao dalje od Incka. 

Na drugoj strani Incko se godinama uključuje u predizborne kampanje Milorada Dodika i obezbjeđuje pobjede ovom bar deklarativno proruskom političaru. Baš kako Dodiku pred izbore trebaju "međunarodni napadi" političkog Zapada radi homogenizacije Srba u odbrani Incko započinje potrebne igrokaze. Posljednju Inckovu "lažnu zastavu" prije par dana vidjeli smo u UN-u, a njene posljedice taman se poklapaju sa finiširanjem izborne kampanje. Nebrojeno puta već viđene muljaže Dodika i "međunarodne zajednice".

No, vratimo se na osnovnu temu. Džo Bajden je te 2009. godine, kada je podnaslovna fotografija načinjena, Incka ostavio na istoj funkciji. Koliko je Bosna i Hercegovina u međuvremenu "napredovala" međunarodna zajednica najbolje zna po redovitim kuknjavama Visokog predsjednika, a ovih dana pratimo pomenute ujdurme oko njegovog izvještavanja Skupštine UN-a. 

Upravo sa pozicije "promjena" američkog pristupa našoj zemlji, kakave Incko zaziva u svom čestitanju, mogla bi uslijediti po njega vrlo neugodna pitanja. Primjera radi da ga Bajden preko" trećeg pomoćnika drugog zamjenika" nekog od svojih sekretara upita: šta si konkretno uradio za ovih 11 godina vladavine? Ili, još grđe, jesi li zaradio platu - čiju četvrtinu financiraju američki građani? 

Prilikom sastajanja i grljenja sa postavljene fotografije Valentin Mutikaša imao je neuporedivo veća primanja od američkog potpredsjednika. Nije tajna da je Bajden te 2009. godine po osnovu plate zaradio 230 000 dolara, kao i da mu je nakon plaćanja poreza ostalo oko 200 000 $ godišnje neto zarade. I to je bilo značajno povećanje njegovih primanja u odnosu na ranije godine i senatorski aranžman.

Iste godine Valentin Incko "nasljedio" je cifru od oko 25 000 eura mjesečnih primanja njegovih prethodnika. Dakle, u godini fotkanja sa Bajdenom naš "visoki predsjednik" zaradio je 300 000 eura, odnosno preko 367 000 dolara (po današnjem srednjem kursu). I to govorim o neto godišnjoj zaradi obzirom da Incko ne plaća porez na dohodak. 

Znam za Inckove tvrdnje da je kasnijih godina umanjio primanja u odnosu na svoje prethodnike, kao i da još uvijek krije o kom iznosu je riječ. Dodik ga redovito proziva za 24 000 eura mjesečne neto plate, a to je jedna od rijetkih stvari u kojima mu vjerujem. Dakle, kada pomenutih 24 000 eura mjesečno prevedemo na dolarski ekvivalent Inckova godišnja primanja premašuju 350 000 dolara, kao minimumom koji sam postavio na podnaslovnoj fotografiji.

Sa te pozicije otvaram kruciijalno pitanje: može li Bajden i sa predsjedničkom platom nadmašiti Incka?! Po zakonu plata američkog predsjednika na godišnjem nivou ne može preći 400 000 dolara. Koliko znam ova plata izražava se u bruto iznosu i tek nakon oporezivanja možemo znati stvarnu zaradu. 

Paradoksalno, Bajden može biti zahvalan svom prethodniku Trampu zbog smanjenja stopa oporezivanja dohotka, no teško da se provuče ispod 50 000 godišnjeg poreza. Eto Bajdena na "donjoj granici" Inckovih neto primanja od 350 000 dolara godišnje! Pritom je pogrešno činiti analogije sa medijskim  objavama oko Trampovog poreza jer je tu riječ o oporezivanju njegovog kapitala i privatniih poslova, a u čemu Bajdena nema ni u "naznakama". Milijarder i milioner su su bitno različite kategorije.

Elem, nema potrebe da se previše zamaramo Bajdenovim primanjima nakon oporezivanja kad će ta informacija nakon prve godine njegovog mandata, krajem naredne godine, biti objelodanjena. Kompletno čovječanstvo će znati koliko je američki predsjednik prihodovao platom i drugim izvorima, koliko mu je "odrezano" poreza i po kakvim osnovama. Na tom planu zasigurno neće biti zaokreta u američkoj unutrašnjoj i spoljnoj politici.

Sa druge strane, kao i deceniju unazad, ostaće nepoznanica koliko je bruto ili neto prihodovao Valentin Incko, bez obzira što je od počtka mandata u BiH njegova ukupna zarada možebitno dosegla do ČETIRI MILIONA DOLARA. Kad bih bio zlurad karikirao bih sa iznosom koji prelazi četiri miliona dolara, no nemam potrebu izlaziti iz okvira objektivnih tumačenja unutar poznatih podataka. To što Incko krije visinu prihoda i eventualno produkuje pogrešne procjene zasigurno nije moja krivica, no četiri miliončića zelembaća je prilično realna procjena.

U tom smislu treba podsjetiti kako "mrski Zapad" obezbjeđuje preko 85% ( EU 53%, SAD 22%, Japan 10%) primanja Visokog predstavnika u BiH, a Rusija sa nekih 4%. Znači, ukoliko Džo Bajden planira zaokrete u spoljnoj politici prema Bosni i Hercegovini mora potražiti Visokog predstavnika koji ostvaruje interese pojedinih zemalja po tome koliko iste izdvajaju za njegova primanja. 

Nepobitna činjenica jeste da je Vladimir Putin tokom mandata Valentina Incka ostvario najveći mogući uticaj u Bosni i Hercegovini od rata na ovamo i to sa nikad manjim izdvajanjima za takve potrebe. Poznat sam kao Putinov fan i neko ko godinama medijski objašnjava njegove geopolitičke uspjehe, no ovde je tema Bajdenovo buduće djelovanje. Sa te strane racionalno bi bilo da budući američki predsjednik iz BiH-e "nogira" Incka i to kao prvu mjeru očekivanog političkog "zaokreta". Upravo zaokreta koji Incko zaziva.

Dakle, da ovo polako rezimiramo. Promišljanja kako je Milorad Dodik ključni akter ruskog uticaja u našoj zemlji i okruženju dobrano su budalasta. Dodik je samo pragmatični muljator koji uspješno koristi sve raspoložive političke aktere, a jedan od njegovih ključnih saveznika je Valentin Incko. Ili obratno, Incku je Dodik najbolji garant da će i nadalje godišnje zarađivati 350 000 dolara, a bez ikakvog truda i odgovornosti. Vrlo zanimljiva simbioza hohšaplerstva.



 


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću