KAKO ZAPOŠLJAVA "KRALJ NEPOTIZMA" MIROSLAV VUJIČIĆ: Skandalozno izborno zapošljavanje u Dodikstanu - objavljujem spiskove dobitnika subvencija (FOTO)

Kako je direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Miroslav Vujičić poznat po nadimku "Kralj nepotizma", podijelio republičke subvencije za (samo)zapošljavanje vrijedne aman 17 miliona maraka provjerite uvidom u spiskove "srećnih dobitnika". Javno pitam: odakle mu pravo da gradove i opštine dijeli spram izbornih ciljeva svog SNSD-a? Potom, ima li sukoba interesa kad nosilac izborne liste SNSD-a sa pozicije direktora republičkog zavoda uoči izbora dijeli budžetska sredstva spram interesa svoje partije?


borislav radovanovic blog



Iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ljetos su najavili „Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2020. godini”, čija je početna vrijednost bila 5,2 miliona maraka. Program je predviđao zapošljavanje i samozapošljavanje 1.261 lica iz ciljnih grupa: lica starija od 40 godina, žene žrtve porodičnog nasilja i ratne torture, štićenici domova koji su završili školovanje, nezaposlena lica u ruralnim sredinama i lica koja se nalaze na evidenciji duže od šest mjeseci. Naoko je izgledalo da vlasti Srpske shvataju suštinu i dubinu krize dodatno usložnjenu pandemijom Kovida-19.

Pored toga kreću programi zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika, djeca poginulih boraca sa VSS bez radnog iskustva, lica z ruralnih područja ili romske nacionalnosti. Sredinom septembra Vlada RS obezbjedila je dodatnih pet miliona maraka, čime je ukupna vrijednost programa narasla na 16 901 413 KM (16,9 miliona) namijenjenih za zapošljavanje i samozapošljavanje 3 322 osobe. Bar po zvaničnim izjavama direktora Zavoda za zapošljavanje RS Miroslava Vujičića.

Mediji su Miroslava Vujičića još 2015, godine prozvali "Kraljem nepotizma" jer je osim porodice na državni samar uspio natovariti i sve svoje tazbinske i kumovske bližnje. Takvu "vještinu" prepoznaje njegov SNSD i postavlja ga na poziciju direktora republičkog zavoda za zapošljavanje. Velika je to stranka i valjalo je problematiku partijskog zapošljavanja povjeriti "referentnim kadrovima" (nastavnik istorije). 

Zato nas ne trebaju čuditi političko-lopovske velemajstorije kakve ovih dana izvodi "Kralj nepotizma" Vujičić. Za njega je potpuno "normalno" da pomenuto potpisivanje ugovora za većinu opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo zakazuje u svojoj Istočnoj Ilidži. Direktor republičkog zavoda je istovremeno i nosilac izborne liste za predstojeće lokalne izbore u svojoj Istočnoj Ilidži (vidi podnaslovni foto). 

Pritom je i lokalni šef SNSD-a, narodni poslanik u NS RS izabran u toj opštini i ko zna šta sve jeste. Čovjek je objedinio funkcije u izvršnoj, zakonodavnoj i partijskoj vlasti na način kakav  može postojati samo u Dodikstanu, jer nema sukoba interesa kad "Sultan" sprovodi svoju kraljevsku i božansku volju.

U svakoj drugoj zemlji zapitali bi ima li sukoba interesa kad nosilac liste za predstojeće izbore u svojoj Istočnoj Ilidži organizuje dodjeljivanje narodnih para za stotine i stotine nezaposlenih iz te i okolnih opština? Omiljeno mjesto mu je Restoran "Kula" u sastavu istoimenog zatvora. OK, ukoliko "dolaženje na noge" nosiocu izborne liste jedne stranke nije problematično idemo na mnogo teže oblike političkih zloupotreba.

Za svoju I. Ilidžu pomenuti nosilac liste SNSD-a obezbjedio je ugovore vrijedne 650 000 maraka. Ugovore su potpisala 64 poslodavca, koji će ovim putem zaposliti 122 nezaposlena lica. Pritom je izjavio da će na ovaj način biti zaposleno 10 odsto nezaposlenih lica koja su na evidenciji za zapošljavanje ove opštine.

Vrlo sličnu situaciju imamo u opštini Istočno Novo Sarajevo, gdje se jednako planira zapošljavanje 10 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Vujičić je potpisao je ugovore sa 74 poslodavca za zapošljavanje 136 lica. Za opština Pale i Istočni Stari Grad obezbjedio je ugovore vrijedne 1 210 687 KM (1,2 miliona). Sredstva su podijeljena na 110 poslodavaca, koji će ovim putem zaposliti 239 nezaposlenih lica.

Sa donjih spiskova možete vidjeti koliko je vlast Republike Srpske bila izdašna prema opštinama Grada Istočno Sarajevo - taman koliko SNSD želi pobjediti u trci za gradonačelnika i odborničke većine. Baš kao i kad su u pitanju drugi gradovi i opštine na koje su se nameračili, bez obzira da li je riječ o očuvanju ili osvajanju vlasti.

Elem, prije poentiranja moram apostrofirati još jedan karakterističan primjer. Malenu Rogaticu sa 9 795 stanovnika (podatak Republičkog zavoda za statistiku RS) vlast prepoznaje kao grad mnogo (mnogo!) veći od mog Prijedora - na koji ćemo se vratiti vrlo brzo. Podaci ukazuju na politički banditizam i bezobrazluk kakav je moguće vidjeti samo u Republici Srpskoj iliti neformalnom Dodikstanu.

Sa dolje predstavljenih spiskova vidimo da će pet Rogatičana dobiti po 5 000 maraka za samozapošljavanja. No, kad je u pitanju zapošljavanje kod poslodavaca imamo vrlo zanimljive podatke. Na zvaničnom sajtu zavoda direktor Vujičić pohvalio se potpisivanjem ugovora sa 31 poslodavcem za zapošljavanje 155 građana Rogatice. Ukupan iznos programa je 733 600 maraka! 

Kada je u pitanju Rogatica odobrena su sredstva za čak 26 pripravnika sa VSS bez prethodnog radnog iskustva i to u opštinskoj administraciji. Načelnik opštine Milorad Jagodić zvani "Metuzalem" (ima 70 godina) očito rado okuplja mlade u svojoj administraciji, no ne pada mu na pamet prepustiti im radno mjesto - iako je po svim mogućim i nemogućim zakonima davno morao biti penzionisan. Pogađate da je načelnik opštine član SNSD-a.

Kad je Rogatica u pitanju nejasnoćama oko "zapošljavanja" nigdje kraja. Jednoj privatnoj firmi dodjeljena su sredstva za zapošljavanje 77 novih radnika, koje kad pomnožimo sa 4 000 po radniku dobijamo vrtoglavih 308 000 maraka. Pored toga data su im i sredstva za pet pripravnika sa VSS bez radnog iskustva, a nadati se da ćemo doznati i tačan iznos dodijeljen ovom preduzeću. U pitanju je firma "Power" d.o.o. Rogatica, a za koju primjećujem da je vrlo poslovična na prostoru Istočnog Sarajeva - izborne mete SNSD-a. 

Nemam ništa protiv Rogatice, pa bila ona i SNSD-ovska, a najmanje sam protivan zapošljavanju i privrednom jačanju ma gdje se materijalizovalo. Problem je što i mojih 78 334 Prijedorčana (opet podatak Republičkog statističkog zavoda) puni budžet Republike Srpske, a iz kog sad valja proanalizirati šta dobijamo povratno. I zašto je tako!

Za samozapošljavanje samo dva moja sugrađanina dobila su po 5 000 maraka (na pet iz famozne Rogatice). Po programu zapošljavanja kod poslodavaca Prijedoru su izdvojena sredstva  za samo pet osoba (na 155 Rogatičana). Popišanih 30 000 maraka dodijeljeno je Prijedoru za ukupna zapošljavanja i samozapošljavanja, a šta je bar deset puta manje u odnosu na jednu firmu - pomenutu Power" d.o.o. Rogatica. Ukoliko postoji racionalno objašnjenje za ovakve disproporcije nadati se da ćemo ga doznati.

Znam kakvi problemi muče istočni dio Republike Srpske, a najbolje po tome što prijedorska regija dijeli spsolutno identičnu sudbinu. U stvari ne možemo o Istoku razgovarati kao o jedinstvenoj pojavi. Primjera radi Prijedor je u odnosu na popis iz 1991. godine izgubio preko 30 000 stanovnika, a Bijeljina je udvostručila populaciju, šta dovoljno govori samo za sebe. Identične muke dijele Novi Grad, Dubica i druga mjesta nečega šta se samo pro forme naziva prijedorskom regijom. 

Hoćemo li suštinski razjasniti zašto Republika Srpska ima očigledno mećehinski odnos prema Prijedoru? Decenijama je tako. Prijedor je bio uporište SDS-a, pa se razvio lokalni DNS, a jedino SNSD u Gradu na Sani nikada nije ojačao kako bi to želio gospodin Laktašenko. Nemojmo se lagati: Dodik je procjenio da mu ni predstojeći izbori neće donijeti vlast i samo zato ovako brutalno ponižava Prijedor.

U konačnici predložio bih jednu inicijativu. Hajde da skupimo tih tričavih 30 000 maraka i vratimo ih "Kralju nepotizma" Vujičiću, te ostanemo na činjenici da Vlada RS našem gradu nije dodijelila niti jednu marku za zapošljavanje i samozapošljavanje. Poslije toga treba zauzeti stav da nam Laktašenko  ne treba ništa davati, ali da neće ni otimati - po već ustaljenim matricama. Uostalom, moramo jednom zapitati: živimo li u Republici Srpskoj ili u Dodikstanu?!

U daljem predlažem čitaocima da proanaliziraju "srećne dobitnike" sa spiskova koje objelodanjujem, a preuzete sa zvaničnog sajta Zavoda za zapošljavanje RS. Podaci su predstavljeni prema biroima i filijalama zavoda, tako da ih je jednostavno komparirati po gradovima i opštinama. Pa i po imenima osoba i naziva preduzeća.


SPISAK 1. - FIZIČKA LICA: Finansiranje samozapošljavanja za 231 lice u iznosu od 5.000,00 KM po jednom nezaposlenom licu
 
borislav radovanovic blog

borislav radovanovic blog

borislav radovanovic blog

borislav radovanovic blog

borislav radovanovic blog

SPISAK 2. - PREDUZEĆA: Finansiranje zapošljavanja kod poslodavaca za 1.030 lica po 4.000 KM po jednom licu 

borislav radovanovic blog


borislav radovanovic blog


borislav radovanovic blog


radovanovic blog


radovanovic blog


radovanovic blog






















Primjedbe

  1. Zato za djecu poginulih poginulih boraca nema sredstava, vujicic je cak izjavio da su svi slucajevi koji ispunjavaju uslove rijeseni, a kad sam provjerio u zavodu rekli su mi da ispunjavam uslove ali nije odobreno zbog nedostatka sredstava, naravno, na mail koji sam uputio doticnom sa tonskim zapisom njegove izjave nije odgovorio, sutra je navodno opet sjednica upravnog odbora I tad bi trebalo da se rijesi jer je navodno odobreno jos 600.000, ali ko vise moze da vjeruje instituciji u kojoj cak kazu da ima previse djece palih boraca, bas divno cuti takvo nesto od nekog uhljeba iz administracije, doduse i u samom zavodu pojedini su mi rekli da su zgrozeni situacijom kao i da ipak ocekuju da se to rijesi, valjda svake godine bude isto, bruka

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću