TERORIZAM U ZAGREBU: Prve informacije o terorističkom napadu na Vladu i Sabor Hrvatske (FOTO)

Po zasad poznatim informacijama i pravilima struke jutrošnju pucnjavu i ranjavanje policajca na Markovu trgu moramo okvalifikovati kao teroristički napad usmjeren na najviše institucije Republike Hrvatske. Sa druge strane policija je prebrzo zaključila da je napadač počinio samoubistvo, a iz čega se može izvesti pogrešna procjena da je opasnost prošla.


borislav radovanovic blog
Pružanje pomoći ranjenom policajcu, screenshot N1 portal

Upratio sam javna svjedočenja očevidaca jutrošnjeg zločina na Markovu trgu u Zagrebu i zasad poznate informacije, a na osnovu kojih nedvosmisleno stojim na poziciji da je u pitanju teroristički napad. Za predstojeću istragu, ali i radnje prvog zahvata zaštite institucija i građana, iznimno je važno događaj adekvatno okvalifikovati, a u ovom momentu naprosto moramo govoriti o TERORIZMU.

Svjedok, vladin vozač  M.P., čuo je pucnje i vidio kako pada policajac na obezbjeđenju objekta Vlade RH. Prvi je prišao teško ranjenom policajcu, a potom i osigurao njegov transport do najbliže bolnice. Srećom pored lica mjesta slučajno je prolazilo sanitetsko vozilo, koje su hrabri građani zaustavili i tako ubrzali transport ranjenika prije dolaska (već pozvane) hitne pomoći.

Na podnaslovnoj fotografiji vidite hrabre građane kako povređenom policajcu ukazuju pomoć, bez razmišljanja koliko su takvim činom i sami ugroženi. Donja slika pokazuje zaustavljanje sanitetskog vozila. U pitanju su snimke medijske kuće N1, gdje podjednako treba ukazati na hrabrost kamermana i novinara. Znači, građanska hrabrost bila je "na visini zadatka"! O propustima formalnog obezbjeđenja svakako će biti riječi narednih dana.

Po javnim svjedočenjima znamo da je napadač oko 08,05 sati iz automatske puške, najvjerovatnije model kalašnjikov, pucao prema policajcu na ulazu u zgradu vlade. Policajac je zadobio najmanje četiri rane, gdje poprilično sigurno možemo govoriti o rafalnoj paljbi.  Počinilac je potom  zapucao i u pravcu objekta Sabora, nakon čega je pobjegao sa lica mjesta. Prilikom bjega, bar po izjavama svjedoka, došlo je do razmjene vatre sa drugim policajcem.


borislav radovanovic blog
Dolazak sanitetskog vozila, screenshot N1 portal


Nadalje, svjedoci su novinarima opisali napadača, gdje je indikativno da isti nije bio maskiran. Kažu da je u pitanju muškarac mlađe dobi (ispod 40 godina) i visine oko 1,80 m, odjeven u trenerku sa kapuljačom. Po tom opisu pretpostavlja se da je u pitanju ista osoba pronađena mrtva na Jabukovcu.

Dakle, napad ubilačkog karaktera prema policajcu koji obezbjeđuje ulaz u objekat vlade i to rafalnom paljbom iz automatskog oružja po difoltu podvodi se pod teroristički napad na najvišu instituciju izvršne vlasti jedne zemlje. Ukoliko se formalno potvrde informacije da je pucao i u pravcu Sabora onda nema dileme oko toga šta imamo kao mete napada. Najviše institucije države!

Po zadobijenim ranama vidimo da napad bio ubilačkog karaktera prema službenom licu na zadatku - obezbjeđenja najviših institucija. Sa te strane nema zablude oko pravnog kvalifikovanja događaja. Osim toga struka uvijek kriminalne događaje početno kvalifikuje spram najtežeg pojavnog oblika, a onda se to ublažava po eventualno utvrđenim dokazima i činjenicama. 

Zato ovog momenta jedino možemo govoriti o terorizmu, a to znači i reagovanje konvencionalnih subjekata bezbjednosti primjerenih najvišoj društvenoj opasnosti. U tom dijelu bojim se da MUP Hrvatske gadno griješi kad ovako ishitreno govori o samoubistvu počinioca. Na službenom sajtu Ravnateljstva policije RH stoji "Osoba je počinila samoubojstvo.". 

Na kakvim dokazima i činjenicama hrvatska policija zasniva navod o suicidu? I to prije uviđaja na licu mjesta, obdukcije i drugih istražnih radnji kakve razjašnjavaju činjenično stanje?! Kako prednje navedoh svjedoci ukazuju na razmjenu vatre sa drugim policajcem gdje je moglo doći do ranjavanja počinioca sa kasnijim iskrvarenjem ili drugim ishodom. Znate, ovakve neoprezne izjave bude sumnje, a to nikada nije dobro u ovako složenim i teškim događajima.

Ukoliko smrt počinioca ovako ishitreno podvedemo pod samoubistvo zapadamo u klopku neistraživanja mogućnosti da je likvidiran od strane nekog saučesnika, a nadalje i oko uopšte upletenosti drugih lica u zločin. Analogno, ukoliko izvršenje ovog terorističkog akta uključuje još počinilaca nema osnova za procjene da je opasnost prošla. Ili, nam hrvatska policija nešto pokušava sakriti? 

Nastaviće se...


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)