ZABRINUTA MAJKA ZATVORENIKA PITA: Zar se kovid-19 liječi batinama i samicom?

Majka zatvorenika KPZ Doboj, uplašena za život i zdravlje sina, obratila mi se za pomoć. Nakon batinanja i stavljanja u samicu zatvorenik trpi visoku temperaturu i strahuje od kovida-19, dok rukovodstvo zatvora jedino brine kako od javnosti sakriti širenje zaraze. Zato javno molim resornog ministra Antona Kasipovića da reaguje povodom spornih dešavanja.


borislav radovanovic blog

Na današnji apel majke jednog od zatvorenika KPZ Doboj reagujem pozivanjem Ministra pravde Antona Kasipovića da hitno provjeri ove navode i reaguje po zakonskim ovlaštenjima. Životi i zdravlje zatvorenika jednako su vrijedni i zaštićeni pravom kao i svakog drugog čovjeka, pa i kad smo suočeni sa situacijama poput ove sa pandemijom virusa korone.

Kako zabrinuta majka tvrdi u dobojskom zatvoru imaju pozitivnih na kovid-19, zbog čega se više zatvorenika nalazi u izolaciji. Problem je što zatvorska uprava pokušava sakriti ovaj problem, a šta razumljivo povlači reagovanje zatvorenika. Jedna od reakcija tiče se obavještavanje advokata i traženja pomoći iz tog pravca.

Zatvorenik kog poznajem, a identitet ne otkrivam iz razumljivih razloga, optužen je kao "kreator" ideje angažovanja advokata, zbog čega je pretučen od strane čuvara i bačen u samicu. Zalud tvrdi kako nema veze sa tom pričom, a i da je predložio nešto slično to spada u zajamčena prava zatvorenika. No, njegovi problemi ovim nisu prestali.

Kako je javio majci, a ona meni prenijela, utamničeni trpi temperaturu dok mu zatvorsko osoblje odbija omogućiti testiranje na kovid-19 i uopšte pružiti adekvatnu medicinsku pomoć. Pošto su mi problemi imunološke i opštezdravstvene prirode dotičnog poznati od ranije smatram da ovome treba pristupiti ozbiljno i izbjeći nepotrebno životno ugrožavanje. 

Zato se iskreno nadam da će nakon ove objave i drugih intervencija uslijediti reakcija ministra Kasipovića ili njegovih saradnika na planu provjeravanja prednjih navoda i otklanjanja opasnosti po zatvorenike i zaposlene KPZ-a Doboj. Znači, cilj je animirati nadležne radi otklanjanja opasnosti i teže štete, odnosno pomoći ljudima, a šta je valjda dovoljno vidljivo iz sadržaja objave. 

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić