"PRAVDA ZA DAVIDA" na Generalnoj skupštini OUN


Piše: Borislav Radovanović

Snalažljiv kakav jeste naš Ozren Perduv koristi zasjedanje Generalne skupštine OUN-a za potenciranje problema torture i drugih teških kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ono šta naši i međunarodni zvaničnici kontinuirano propuštaju prijaviti, iako su na to obavezni, moramo sami činiti. Uostalom, kao žrtve torture nas nužda primorava da se snalazimo i borimo kako znamo i umijemo. I vidite da uspijevamo!Za kakve teme je oficijelni predstavnik naše zemlje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koristio zasjedanje najvišeg tijela Svjetske organizacije vidimo iz medijskih prepucavanja. Nismo ni očekivali da sam sebe i instituciju kojom predsjedava kritikuje na tako visokom nivou.

Pored državnih institucija, ni "visoko-specijalni" međunarodni predstavnici u našoj zemlji nisu ispunili međunarodnu obavezu prijavljivanja teških oblika kršenja Univerzalne povelje OUN o ljudskim pravima. Provjereno u Visokom komesarijatu OUN za ljudska prava!  

Upravo kao što Komitetu OUN protiv torture nije prijavljeno činjenje torture od strane državno-represivnog aparata nad civilnim stanovništvom. Provjereno! A ko da prijavi sopstvene propuste?

Vrhunac opšte sramote jeste što ni Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH nije nadležna međunarodna tijela obavijetila o predmetima na kojima navodno rade. Po izjavama Ombudsmana šest predmeta tiču se Davida Dragičevića i "PRAVDE ZA DAVIDA", ali sve to se krije u korist zločinačkog režima.

Zato smo prisiljeni snalaziti se kako možemo, a srećom imamo i mladiće poput Ozrena - sposobne da i na međunarodnom planu uspostavljaju potrebne kontakte i šire istinu. Treba reći i sa kakvim problemima smo suočeni usljed sopstvene nesnalažljivosti.

Iskreno, naivno smo mislili da je moguće unutrašnjim protestima prinuditi režim na hapšenja i procesuiranja ubica Davida Dragičevića, pa i da to možemo izvesti kao neformalna zajednica. Opštepoznato je i kakva međunarodna obećanja su davana, ali se sve pokazalo kao gola laž i prevara. 

Potrajalo jeste, pretrpili smo stravičnu torturu i satanizaciju, ali smo i nešto naučili. Ukoliko niste registrovan pravni subjekt vaš manevarski prostor je bukvalno nikakav. Naš Ozren je pametan mladić i uspijeva uspostavljati kontakte, ali opet se sve svodi na papir, memorandum i pečat. Zato su njegove sadašnje aktivnosti korisne za ono šta tek slijedi.

Odradili smo nužne obaveze za registraciju udruženja i poslali zahtjev nadležnom organu. Preko Ministarstva pravde BiH ja sam već poslao određene podneske i inicirao postupke, ali suočen sa istim problemom kao i Ozren Perduv  - fizičko lice nije pravni reprezent zajednice.

Uskoro, kad nas isto to ministarstvo registruje kao pravno lice, kreće prava korespodencija sa institucijama kakve pomenuh na početku teksta. Osim Ujedinjenih Nacija, a opet na bazi mojih ranijih podnesaka, idemo i prema Savjetu Evrope. Kancelarija tužioca međunarodnog krivičnog suda (ICC) je tek posebna priča.

Znate, kad ste pravno lice možete formalno razgovarati i sa najmoćnijim advokatskim kancelarijama Evrope i svijeta. Naši Feraget i Malešević su neprevaziđeno hrabri advokati, ali valja znati da njihove kolege diljem Evrope nije briga za nekakve balkanske bitange. 

Moćne advokatske kancelarije predmete uzimaju na bazi slobodne ocjene i bore se bez ikakvih spoljnih uticaja, a svakako im je korisno angažovati domaće krivičare poput Ifeta Ferageta, ili advokate sa terena poput Maleševića. No, morate biti registrovno pravno lice da bi se uopšte obratili kakvoj advokatskoj kancelariji za stvari kakve su nama potrebne.

Pored potrebe da organizovano i adekvatno štitimo svoja prava, pa i svoje živote i integritete, želimo postati i protagonisti društvenih promjena. Dosta smo bili politički objekti kakve je iskorištavao i varao ko je kako stigao. Ubuduće ćemo sami kreirati i voditi svoju bitku, a koliko smo uspješni pokazaće rezultati. Jedno je sigurno - više nećemo nastupati kao neformalna masa, nego kao pravni subjekt, a razlika je ogromna.

Znači, spajamo dvije ključne komponente. Jedna je u vidu memoranduma i pečata (pravno lice), a drugu čine mladi i sposobni aktivisti poput Ozrena. I to nisu "šminkeri"  koji prodaju maglu za velike pare, nego prekaljeni borci kakve pretrpljena tortura  nije slomila. Upravo suprotno, postali su borci za ljudska prava u smislu kako taj pojam izvorno tumačimo.

Na kraju želim samo dodati da smo odlično svjesni  koliko divnih djevojaka i mladića u ovoj zemlji imamo. Ozrena vidimo kao reprezenta jedne velike ekipe mladih iz cijele zemlje, kakva će jedinstveno i organizovano nastupiti spram ovih nakaradnih i dekadentnih politika i institucija. 

Imaju pravo sopstvenu budućnost graditi po svojim aršinima, pa sve do toga da zemlju preurede kako misle da njima odgovara, a mi smo tek logistika i podrška. Provodićemo "roditeljsku politiku".


P.S. Još uvijek čekam medijski najavljeni poziv Lepirovog tužilaštva, ali i jedne poznate evropske advokatske kancelarije. Taman zgodno da ih spojim, zar ne?

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

DOSTA JE LAŽI I OBMANA: Ko i kako zloupotrebljava ubistvo načelnika Bašića?!