Mračne tajne doktora Karana - PODMETANJE "DOKAZA"


Piše: Borislav Radovanović

U ovom nastavku obrazlaganja Karanove uloge u fingiranju ubistva Davida Dragičevića pozabavićemo se pitanjima kakva nemaju veze sa medicinskim stvarima. Karan zna da na mjestu pronalaska mrtvog tijela NIJE DOVRŠEN UVIĐAJ! Zna on i zašto je uviđaj nezakonito(!) prekinut. Trebalo je stvarni sadržaj iz Davidovih džepova ZAMIJENITI predmetima iz kuće Rađenovih. Prelazak sa "Varijante A" na "Varijantu B"!


FOTO: Nikola Morača

U prošlom tekstu najavio sam potrebu da Karanove "mračne tajne", koje bi on nakon 120 dana "rado" podijelio sa Davorom Dragičevićem, predstavim kroz serijal tekstova. I obrazložio sam ključne indikatore koje je Karan morao prepoznati oko utopljenja u plitkoj vodi i mogućnosti da je David učesvovao u bilokakvoj tuči. Taj tekst otvorio je vrlo složenu materiju, a za kvalitetniju spoznaju u daljem ćemo dešavanja obrađivati hronološki.

Znači, vraćamo se na dešavanja od 24. marta i činjenice koje sasvim jasno ukazuju saučesništvo/saizvršilaštvo Karana, Lukača, Ilića, Ćuluma, Lepira i Vreće u pokušaju da ubistvo fingiraju zadesnim utopljenjem. U startu ih javno pozivam da pobiju dalje navode, ali tako što će PREZENTOVATI dokumentaciju sa uviđaja i činjenice, umjesto kako su navikli - demagogijom i lažima. Odgovorno tvrim da su još tokom uviđaja sa "Varijante A" prešli na unaprijed pripremljenu "Varijantu B".


"VARIJANTA A"


Nakon otmice, mučenja i ubistva (u noći 21./22, marta) Davida Dragičevića prednje pomenuti banditi zamislili su da se njegovog tijela "riješe" na vrlo softiciran način prikrivanja zaživotnih povreda. Kako to dr Ivica Milosavljević u svom obdukcionom nalazu tvrdi - tijelo je najmanje dva dana držano u vodi (vidljivo po biološkim promjenama na otkrivenim dijelovima tijela). Cilj je bio vrlo pragmatičan: voda i protok vremena bitno mijenjaju morfološke karakteristike povreda. Uz to nabujali Vrbas bio je "idealan" da i iskusne mrtvozornike navede na pomisao kako su povrede postmortalno nastale kretanjem tijela kroz vodu. Prije uviđaja Crkvena nije bila u "opticaju".

No, mrtvozornik je izrazio sumnju u pogledu velike povrede na glavi (da bi mogla biti zaživotna), a time i na mogućnost počinjenja zločina. I to je jednostavno saopštio kriminalističkom inspektoru i tehničaru. Policijski službenici o tome izvještavaju pretpostavljene, po svemu sudeći bez iole svijesti da postoji i "Varijanta B".


"VARIJANTA B"


Darko Ilić je uveliko bio pripremljen na mogućnost da prvobitni plan ("Varijanta A") propadne, odnosno da mrtvozornik ipak prepozna stvarni karakter povreda. To vidimo iz činjenice da HITNO na lice mjesta šalje svog "Glavnog Inspektora". Istovremeno na lice mjesta dolazi i "ekspert" Karan. Eto, neka postupajući tužilac Biljana Janković objasni za šta je tačno angažovala Karana, pošto je pred Anketnim odborom i sam priznao da na licu mjesta po njegovom dolasku NIJE ČINJENO NIŠTA!.

U stvari trebalo bi da gospođa Janković objasni zašto uviđaj nije dovršen, ili zašto je prekinut mimo elementarnih pravila i principa struke. Možda se upravo zbog toga čekalo da dežurstvo preuzme tužilac sa privrednog kriminaliteta, kakvi u principu pojma nemaju o uviđajima!? Kako god, na uviđaju "stvar u svoje ruke" preuzimaju Ilićev "Glavni Inspektor" i Željko Karan. I to čine sa nedvosmislenom namjerom da PREKINU SVE DALJE SLUŽBENE RADNJE na licu mjesta. 

Eto, neka svi prozvani zajedno pobiju moju tvrdnju da je zadatak "Glavnog Inspektora" bio obustavljanje daljih uviđajno-istražnih radnji od strane kriminalističkih inspektora i tehničara, dok je Karan "eliminisao" mrtvozornika. Uostalom, neka pokažu izvještaj doktora-mtrvozornika Miljkovića! Neka kažu koja radnja je preduzeta po dolasku ove dvojice "specijalista za prikrivanje zločina". Nijedna! A u daljem će biti vrlo precizno razjašnjeno zašto je uviđaj morao biti prekinut.


OVAKO JE DOISTA BILO!


Ključni razlog naprasitog prekidanja uviđaja bio je vrlo jednostavan - trebalo je ZAMIJENITI sadržaj Davidovih džepova. U "Varijanti A" u džepovima su bili Davidovi predmeti: lične karte, njegovi kućni ljučevi, njegov stik, njegov nožić na preklapanje... i Davorov telefon, koji opet zasigurno nije u vodi bio dva dana (telefon funkcioniše!).

Da je, kojim slučajem, doktor Miljković izjasnio se kako je u pitanju zadesno utapanje u Vrbasu Davidovo tijelo bilo bi sa lica mjesta odveženo u mrtvačnicu. Potom bi u mrtvačnici uslijedila ista onakva radnja identifikovanja kakvu je otac Davor sutradan učinio u Karanovom zavodu, doktor bi mu napisao potvrdu o smrti i PREDAO TIJELO radi sahranjivanja. Zato u toj "varijanti" u Davidovim džepovima tokom uviđaja nisu bili predmeti iz kuće Rađenovih, nego NJEGOVI.

U daljem, da je uviđaj okončan prema pravilima struke na licu mjesta bili bi povađeni predmeti iz Davidovih džepova, a posebno njegove dvije lične karte - naša i austrijska. I to bi bilo fotografisano kao važan indikator kako je doista u pitanju nestali David. Zamislite, Karan ga je "prepoznao" po dredovima, a pored dvije lične karte u džepu. Da bog sačuva! Istovremeno na licu mjesta bili bi fotografisani i drugi predmeti pronađeni u Davidovim džepovima, a tu već nestaje mogućnost kasnijih manipulacija kakvima smo svi svjedočili. 

Odlično je Karanu poznato da se tokom uviđaja fotografiše i što više povreda (posebno obilježenih brojevima i naljepnicama-strelicama), a primarno zbog kasnijih postmortalnih morfoloških promjena. Bio sam očevidac kad isti taj Karan na licu mjesta (tokom uviđaja) čak siječe mrtvo tijelo da bi razjasnio neku sumnju, ali to je bilo u slučaju ubistva u kom nije trebalo ništa manipulisati. No, u Davidovom slučaju njegov zadatak bio je da tijelo što prije "spakuje" i skloni sa lica mjesta. Čisto, da ne bi "profesionalno radoznali" mrtvozornik, inspektor i/ili tehničar otkrili neku važnu činjenicu. Poput toga šta se doista nalazilo u Davidovim džepovima.

Moguće je da se neki "stručnjak" upusti u raspravu oko uviđaja, no moje znanje je zasnovano na bar 1 000 uviđaja i popriličnom teorijskom znanju. Elem, kako bih takve pokušaje preduprijedio ističem činjenicu da je voda uništila gro mikrobioloških tragova, pa se bez straha od kontaminacije tragova na licu mjesta po tijelu i odjeći moglo pretraživati cio dan. A ništa nije urađeno. Ukoliko neko od prisutnih i jeste nešto uočio - o tome ćuti čuvajući sopstvenu živu glavu.

TEK SUTRADAN U KARANOVOM ZAVODU "CEREMONIJALNO" JE KRIMINALISTIČKOM TEHNIČARU OMOGUĆENO DA FOTOGRAFIŠE PREDMETE IZ DAVIDOVIH DŽEPOVA - ONO ŠTA JE MORALO BITI URAĐENO NA SAMOM UVIĐAJU!


Davor Dragičević je potpuno racionalno nebrojeno puta ukazivao na tu "čudnu podudarnost" da je njegov sin iz kuće Rađenovih pokrao predmete koje je već imao kod sebe (nožić na preklapanje, ključevi, stik, novac). Otvoreno je tvrdio da su njegovi otmičari iz policije odlično znali šta je David imao u džepovima, pa su svojim saučesnicima Rađenovima sugerisali šta da prijave kao "ukradeno". Odlično Davor zna na čemu zasnova svoje navode.

Sjetimo se nebrojeno puta postavljenog pitanja: gdje su Davidovi ključevi od njihove porodične kuće? Sa "protivničke strane" dolazile su optužbe kako Davor neće da sarađuje u istrazi i preda Davidov laptop i mobilni telefon. Međutim, još kako je Davoru poznato zašto su Rađenovi prijavili krađu laptopa "Lenovo" - onog zbog kog je Lukač angažovao ronilački tim specijalne policije da ga pronađu u pokrivenom kanalu Crkvene. Čuj, od nakupina nije mogao pro(te)ći jedan laptop, a navodno je prošlo ljudsko tijelo!!!???

Zna Davor odlično kako su povezani nestali ključevi njegove kuće sa željom bandita da dođu do Davidovog laptopa. Čak zna u čemu su pojedini saučesnici u prikrivanju zločina uspjeli i bez ključeva, no ja o tome ne mogu detaljno govoriti. Davor je eksplicitno rekao da će on lično PRVI SAOPŠTITI javnosti istinu i objasniti stvarna dešavanja, a ja to apsolutno poštujem.

No, ono o čemu mogu govoriti jesu moja unutrašnja ubjeđenja. Vidi se tako iz izvještaja Anketnog odbora kako su moja pitanja Željku Karanu (kao i drugima) dobrano "zamotavana". Suštinski, zanimalo me je da li je zamjena predmeta izvršena u mrtvačnici ili u Karanovom zavodu (normalno, koristio sam termin "tijelo" - ukupnost!). I moj utisak jeste da je to ipak učinjeno u zavodu, te da to Karan odlično zna. Danas bi on to "podijelio" sa Davorom, ali mu je ovaj u svom stilu odbrusio da sve šta zna kaže nadležnim organima ili javno.

Iz dosad objašnjenog vidi se da su ubice Davida Dragičevića razradile vrlo složen i softiciran način fingiranja zločina zadesnim utopljenjem. Ipak, kako uvijek ističem - nema savršenog zločina, jedino ima slabih kriminalista. U narednim tekstovima o "mračnim tajnama" doktora Karana biće objašnjeno još mnogo toga u domenu prikrivanja/fingiranja ovog zločina, ali uz nepobitne pokazatelje kako je to daleko od "savršenog zločina". Narednim tekstom uspostavljam vrlo jasnu saučesničku spregu Karana, Lukača, Ilića, Ćuluma, Lepira i Vreće. 











Primjedbe

  1. BRAVO, samo tako, malo po malo, neka se prže na laganoj vatri...

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li je moguce,stati u kraj ovim zlikovcima.Mislim da narod jis uvijek nije skroz progledao,pomalo me je strah,sta ce biti ako u Oktobru uspiju pokrasti glasove i opet pobijede,tesko nama onda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Da li je moguce,stati u kraj ovim zlikovcima.Mislim da narod jis uvijek nije skroz progledao,pomalo me je strah,sta ce biti ako u Oktobru uspiju pokrasti glasove i opet pobijede,tesko nama onda.

    OdgovoriIzbriši
  4. Drzava koja bastini tradiciju Koricanskih stijena ne moze imati drugaciju policiju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ako je Davidovo tijelo bilo dva ili više dana u vodi,novac za koji tvrde da je on ukrao izgleda frišak. E sad ako je on bio toliko u vodi i taj novac skupa sa njim.Novčanice bi se zaljepile jedna za drugu pri razdvajanju bi se raspale i izgubile boju. Neka pokusaju jednu novčanicu stavit u vodu samo jedan dan i vidjet ce se rezultat. Sve je providno i žalosno!!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!