Znanjem čuvamo živote naše djece (FOTO)

Prvi sam objavio relevantne informacije o masakru u osnovnoj školi na Vračaru, te dao smjernice u kom pravcu će ići utvrđivanje krivične odgovornosti. I suočio se sa nizom prigovora vezanih za kompetencije, pa na raspravu nudim materijal usko vezan za temu vršnjačkog nasilja.

borislav radovanovic blog

Kako podnaslovno rekoh prvi u regionu sam u pisanoj formi objavio vjerodostojne informacije o zastrašujućem masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Naspram dotadašnjih medijskih nebuloza o "jedinici iz istorije" kao motivu zločina. Istovremeno sam čitaocima dao smjernice koji podaci će meritorno određivati krivičnu odgovornost.

Konkretno: naveo sam da će omjer ispaljenih metaka i pogodaka odrediti dječakovu vještinu u rukovanju pištoljem, a za šta krivičnu odgovornost snosi njegov otac Vladimir Kecmanović - "poznati i uvaženi ljekar". Već od narednog dana moji navodi ulaze u fokus javne rasprave, no već uobičajeno u komentarima na prvi tekst DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora slijedi kanonada napada vezanih za moje kompetencije.

Identična ponavljanja spinova o kupljenoj diplomi privatnog fakulteta, izmišljanju nepostojećih stručnih znanja ili profesionalnih iskustava, pa sve do zaista neprimjerenih uvreda. Problem je što imati pravo na mišljenje i potrebno znanje na kom je mišljenje zasnovano dvije su bitno različite kategorije. Blog nije medij podesan za prezentaciju stručnih znanja, niti je tako nešto smisao blogerskog djelovanja, no uvijek se mogu iskoristiti tehničke mogućnosti egzaktnog dokazivanja određujućih činjenica.

borislav radovanovic blog

Za tu namjenu prezentujem materijal od prije 10-11 godina izrađen za potrebe istraživanja pod naslovom Projekat: Vršnjačko nasilje - Analiza i kritički osvrt. Apostrofiram da ovo nije studijski istraživački rad kako stoji na naslovnoj stranici, nego tek sugstije podijeljene sa profesorom i ostalim kolegama angažovanim na projektu. U pitanju su kritike i sugestije povodom materijala koje smo dobili od voditelja projekta, a vidite koliko sam "nezadovoljan" njihovim zamislima i okvirima istraživanja.

Dati uradak odabrao sam upravo zbog njegove jednostavnosti, tek 5-6 stranica kratkih osvrta, ali kakav sasvim dovoljno prezentuje nivo mojih kompetencija u domenu vršnjačkog nasilja. Tako možete vidjeti teorijska znanja i literaturu, različita profesionalna zapažanja, pa sve do metoda istraživanja vršnjačkog nasilja unutar obrazovnih ustanova. Imate i linkove na pojedine radove iz kojih možete doznati kako se anketiraju djeca povodom ove problematike.

Moram dodati da sam u okviru stručnog usavršavanja prošao prvi stepen obuke za primjenu Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, te stekao licencu za ovu lex specialis materiju još od njenog uvođenja u pravni sistem. Za neupućene ističem da sa djecom i maloljetnicima u krivičnim stvarima isključivo rade specijalizovani inspektori, tužioci i sudije, nakon za tu namjenu završenih obuka.

Zašto je to tako pokazuje primjer iz moje prakse. Maloljetnika od 17 godina lišili smo slobode zbog sumnje da je sa punoljetnim licem počinio više razbojništava - vatrenim i hladnim oružjem. Priznao je sedam različitih razbojništava, te identično priznanje ponovio kod tužioca i na izjašnjavanju o krivici pred sudijom za prethodni postupak. Bilo mi je sumnjivo što različita oružja koriste za slična krivična djela i to sam ukazao kolegama, ali priznajem da nisam dovoljno insistirao na razjašnjavanju te okolnosti.

Poslije izvjesnog vremena doznam da su kolege iz druge organizacione jedinice pohvatale počinioce za četiri razbojništva od sedam koja je ovaj klipan priznao. Odmah ga pozovem na razgovor, normalno sa majkom, i upitam šta se dešava. Reče mi da je kod mojih kolega primjetio ushićenje zbog riješenih krivičnih djela, pa je priznao i šta nije počinio kako ne bi "kvario raspoloženje". Na to je majka dodala kako je nakon saslušanja kod sudije rekao joj da je počinio samo tri razbojništva, ali je ostao na tvrdnji o sedam djela.

Izgrdio sam majku što nam bar ona nije dojavila istinu, te ih oboje saslušao i izjave dostavio tužilaštvu. Elem, danas to prepričavam kao anegdote, ali zaista je zabrinjavajuće šta su u stanju izmisliti djeca starosti 11 i 12 godina prilikom lažnih prijava razbojništava. Pisaću o tome u kontekstu ove teme, pa i šta smisle tinejdžeri kada ukradu i razbiju očev automobil, te drugih iskustava iz svoje prakse.

Istine radi, nemam problema sa raznim prozivkama u komentarima koliko me žalosti činjenica da imamo stručno nazadovanje kada su vršnjačko nasilje ili maloljetnička delikvencija u pitanju. Dovoljno je pogledati promišljanja na ove teme koja sam sublimirao u neformalnom ad hoc uratku prije 10-11 godina, na magistarskoj godini fakulteta na kom sam "kupio diplomu", pa to uporediti sa stvarima koje slušate ovih dana od raznih "stručnjaka". Problematika sve teža, a struke ni na pomolu.

Ponavljam, u ovom materijalu imate nazive metoda istraživanja vršnjačkog nasilja i linkove na radove koji to detaljno razrađuju, pa možete sami doznati metode anketiranja djece da bi primjenu istih zatražili od školskih ustanova. Zato ispod teksta postavljam prvih par stranica materijala, pa ukoliko vas zanima više klikom na donji link otvarate PDF dokument.

Projekat: Vršnjačko nasilje - Analiza i kritički osvrt


borislav radovanovic blog



borislav radovanovic blog

borislav radovanovic blog

Primjedbe

  1. Boro, pitanje ne baš direktno vezano za predmetnu temu: da li je ovo bila zadana forma ili...? Pitam jer rad nema baš uobičajenu strukturu projekta, morao sam par puta pogledati da vidim šta i kako. U suštini, nemaš neke mjerljive indikatore (ciljeva, očekivanih rezultata) pa ne znam kako bih ocijenio napisano ali u svakom slučaju izgleda sasvim korektno, po mom skromnom mišljenju. Hvala, pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo sam "ispitivao" mogćnosti dijeljenja eksternog dokumenta preko bloga, pa tek onda nadodao tekst. Kako stoji u tekstu ovo su NEFORMALNI osvrti i sugestije podijeljene sa profesorom i kolegama PRIJE započinjanja grupnog rada. Tražio sam nešto jednostavno i kratko, a da opet sadrži korisne informacije na ovu temu i zato sam ovo izabrao. L.P.

      Izbriši
  2. Svaka cast Boro pozdravljam tvoje znanje mozemo te voliti ili ne imas ti solidnog znanja.Za ove iz MUP a si Alkapone .

    OdgovoriIzbriši
  3. Alkapone i jeste, dno dna.. Daj Boro vise, opet pises neka sranja, kao ti predvidio i ovo! Aj nemoj srati vise, jbt Sretoja tvoj idol

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš li djecu? Ne zanimaju me nikakvi detalji, nego samo odgovor tipa DA - NE.

      Izbriši
  4. Nešto si tih Borislave, ne komentarišeš to što je gradonačelnik pravio slavlje dok se Sana potapa grad. A da, ne smiješ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je li on kriv za takvo stanje ili Pavic i Djakovic koji su godinama vladali. 10 miliona spiskali u Tukove a to i dalje poplavi cim padne nalo jača kisa

      Izbriši
    2. Ne znaju seljaci da se grad treba siriti i na drugoj obali,mogli su napraviti Suvi Prijedor i spucati jos jedan most kod 13te.

      Izbriši
    3. Rece gradonacelnik prosle godine da ce stara plaza biti uradjena do kraja ljeta i nista.U Starom gradu kraj Le Pontea.

      Izbriši
    4. Ne znam za Javorova slavlja ili o čemu već pričate. Oko ovih padavina kontaktirao sam svoje u Vrbicama pošto oni najčešće stradaju, a tu imam bliske rodbine i prijatelja. Kazaše mi da je dobro, a vidio sam neku Javorovu izjavu da su Miloševića i još neke rječice koje tu prave probleme sanirane.

      Vezano za Sanu prije više od 15 godina raspitivao sam se na tu temu. Konkretno zašto se bagerima ne poravna korito rijeke da dobije brži protok, a šta je vrlo značajno kod plavljenja. Rekoše mi da se ne smije uništavati eko-sistem rijeke, pa onda nekakva pravna ograničenja i šta više znam. Da bi se problem rješavao nasipima treba zaista velik novac i taj projekat je bez vlade neizvodljiv.

      Znači, ako ćemo Javora kriviti za probleme koji se talože od vremena kad nije bio ni rođen onda samo naprijed, no valja tu nešto shvatiti. Bavimo se pitanjem da li je gradonačelnik nešto slavio umjesto pitanja ima li gradska uprava kakav projekat trajne zaštite od poplava, pa ako ima da vidimo gdje je zapelo. Drugo, sve više uzročnik poplava su razne bujučne i podvodne vode, a koje su posljedica pustošenja šuma. Kad ćemo u proteste radi zaštita ovo malo šumskih prostora šta nam je ostalo, pa da vidimo oko pošumljavanja i slično? Ono, priroda, rad, ugođaj...

      Izbriši
    5. E nek ima nešto i da ti ne znaš pa nek sve zaplavi

      Izbriši
    6. Pojekat ciscenja korita od gradskog mosta do granice sa Novim Gradom uradjen 2015. godine. Tada kosta cca 2,5 mil KM. Neka je i 5 mil sada, nije strasno kad se vidi na sta se trosi. Naravno, uz pomoc Agencije za vode.

      Izbriši
    7. Radice ga i ove godine.

      Izbriši
  5. Ajde ti anonimno iskomentarisi proslavu dana grad.Pa oni nepostuju poginule za ovu drzavu a sta im voda znaci sto je potopila kuce.Opet ce na taj konto dobiti par miliona maraka i tako do iduce poplve.Zivi i zdravi bili.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da se nisu naskijali?

    OdgovoriIzbriši
  7. Treba da potopi sve,kazu ako dodje voda do Satka da bi zazmirio hotel,opet ne verujem da je tolika razlika.Nego Kile jbm...li mu dijete kilavo,sta je para pokrao mogli smo Vegas biti,a ne jebavati se sa vodom svake godine.Aj sto su ovi sa vana dali pare,sto fond solidarnosti uze pare a za ništa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Druze 100% pricas dobro.Samo opet ce biti krivi Ameri,Britanci...jel oni imaju taj nekakav Harp pa stvaraju padavine.Tako ce ovaj nas narod opet povjerovati,Stoka nevidjena,pa sad vjeruju da je ovo u Srbiji nemjesteno,teorija zavjere,teroristicki akt.Koliko trebas biti glup da verujes u sve.A Kile,Burle,Picousti,ovaj onaj pajsaju li pajsaju...do jaja brate

      Izbriši
    2. Krivi su i Kile i Burle i Amerika i Engleska bice zemlja narkomanska.

      Izbriši
    3. Kakav HARP, kakve teorije zavjera. Poplave su dominantno posljedica pustošenja šuma kakvo traje tri decenije. Negdje sam čuo da prosječno stablo upije i u sebi drži 50 litara vode. Pa sam milione i desetine milona posječenih stabala pomnožite sa tom količinom vode i lako je shvatiti kolike količine vode nema šta upiti, nego se nekontrolisano slivaju.

      Izbriši
  8. Boro je li istina da se zapalila struja u bolnici u operacionim salama pre neki dan? Od obecanja za novu bolnicu preko rekonstruckije do realnosti instalacija koje se tope.
    Bravo za direktora Andriju. Andrija kad ti bude rodjendan od mene izolir traka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa provjeri ubio te bog sta cekas to su vjesti za tuci u čelo

      Izbriši
    2. Jeste istina je i odgodjenje su operacije, nisu mogli raditi, i ono malo sto im dodje jada i bijede koja ne moze do Banja Luke ili Gradiske.

      Izbriši
    3. Kurslus je vecih razmjera jer nema rada u nekim salama na duze. Narod Bog spasava od ekperimentisanja "strucnjaka".

      Izbriši
  9. Jeste vidjeli kako se gotive na Mrakovici.Moj narode nije im bilo tesko po nakom vremenu otici gore.Svaka cast moku koji je to snimio .Kao i Boro sto je isao u Luka Banja.Obojca za pohvalu a mi sto laprdamo anonimno macku orep.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jel bilo "krmaca" po stolu?

      Izbriši
    2. Gdje ima taj snimak, zna li iko?

      Izbriši
    3. Ma nigdje veze. Ja kontam to fazon Markovih proslava sa 500-1000 gostiju. Ovo ministri iz Srbije, gradonacelnici iz partnerskih gradova...otisli na veceru u Titovu vilu. Pa ne znam šta su trebali, obuci trenerke i nosati vrece?! Ne treba pretjerivati i ici u krajnost.

      Izbriši
    4. Pa ko bi trbao biti na veceri pa nije trebala ni biti akademija povodom dana grada.Tisi jedan od njihovih pa tako komentarises budi realan jos samo da je pjevava Miroslav fuj.

      Izbriši
    5. Jes' brate, provalio si me. Njihov sam, stari pronalazaču naših i njihovih.

      Izbriši
  10. Daj čovječe oglasi se u vezi kriminalizacije klevete,začepiće vam usta svima ova diktatorska vlast.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sta ako svi kazemo da su sektasi koji su rasturili narod?

      Izbriši
    2. Pa "oglasio" sam se oko inkriminacije klevete, od objavljivanja sadržaja nacrta izmjena zakona, pa do tumačenja da Dodik ovo koristi kako bi pažnju javnosti odveo sa esencijalnih pitanja, odnosno da je ovo samo još jedna njegova manipulacija.

      Izbriši
    3. Boro je stara komunjara, on je itekako za kriminalizaciju klevete jer je taj zakon usmjeren za protivnike režima, a Boro to nije, i nikad nije bio

      Izbriši
    4. To što ja ne kukumačem poput nekih ne znači da me trpim torturu. U BiH sigurno, a možda i šire najviše puta sam kažnjvan zbog javnog mišljenja, te nejviše puta nezakonito progonjen i hapšen. Pišem o tome, a preko pola tih nezakonitih progona i situacija nikad nisam objavio jer vidim da nemam kome. Čuj "pameti" režim hapsi i progoni svoje ljude, a protivnike pošteđuje. Koliko treba biti glup za takva razmišljanja?

      Izbriši
    5. Ma kad si hapšen i proganjan, ne sviraj kurcu, jedino si hapšen oko Pravde za Davida a i to ti je bila krinka da bi se približio Davoru što si i usipio i ukanalio ga

      Izbriši
    6. Nijednom nisam uhapšen direktno zbog aktivnosti unutar PzD. Zato sam uhapšen 3. septembra 2018. godine, 13 dana nakon što sam podnio prijavu protiv Lukača i ostatka bande iz policije i tužilaštva, te što sam rekao da ne mogu trpiti nezakonitu suspenziju. Pa 20.03.2020. godine zbog teksta koji sam objavio dva dana ranije, a Višković donio zabranu širenja panike poslije objave. Svi su prenijeli vijest da ću "platiti paprenu kaznu", a niko da sam srušio i tu odluku vlade i uredbu sa zakonskom snagom Željke Cvijanović.

      Onda kad sam objavio da inspektori za droge prodaju drogu i otimaju građane, pa su preko tri godine vodili istragu za nepostojeće krivično djelo. Pa kad sam snimao kuću ministra Lukača, a tužilaštvo je odlućilo da nisam počinio krivično djelo. Zar stvarno vjerujete da sam prijetio ubistvom Daliboru Ivaniću? Preko pet godina su razvlačili postupak, ali nisam im dao da ga odvedu u zastaru. Evo čekam da sud pozove povodom prekršajnog naloga da sam vrijeđao Viškovića, pa da utvrdimo jesam li kriv ili sam neosnovano uhapšen. Mogu još ovako nabrajati, ali pametnom dosta.

      Izbriši
  11. Doboj: Tekst preuzet sa BN portala
    Zahtjev ministru za smjenu načelnika PU Doboj
    "Građanima dobojske regije potrebna je profesionalna policija, a ne policija u službi dobojske i druge mafije",
    REPUBLIKA SRPSKA17.05.2023 14:59
    Zahtjev ministru za smjenu načelnika PU Doboj
    Centar za humanu politiku saopštio je da je zatražio od ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da smijene načelnika Policijske uprave Doboj zbog nezadovoljavajućih rezultata na sprečavanju i otkrivanju koruptivnih i drugih najtežih krivičnih djela, povezanosti sa pojedincima i grupama koji imaju kriminalne interese, davanja usmenog naloga da policija ne kontroliše vozila određenih tajkunskih firmi, omogućavanja registracije ukradenog vozila i postojanja ličnog koruptivnog interesa.
    "Građanima dobojske regije potrebna je profesionalna policija, a ne policija u službi dobojske i druge mafije", kaže se u saopštenju i dodaje:
    "Od nadležnih organa se očekuje da istraže i utvrde disciplinsku i krivičnu odgovornost načelnika dobojske policijske uprave, a od ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da za novog načelnika ove policijske uprave napokon pronađu i imenuju nekompromitovanu i nekorumpiranu osobu koja će umjesto privatnog i kriminalnog štititi javni interes, s obzirom da su svi prethodni načelnici Policijske uprave Doboj bili isti ili slični sadašnjem njenom načelniku".
    Načelnik PU Doboj je Slobodan Radinković.
    (BN)

    OdgovoriIzbriši
  12. Boro sta se dogadja u Policiji u Prijedoru 9 policajaca pod istragom a 2 suspendovana zna li se ko su ti policajci i dali je to Milojica zapoceo obracun unutar policije sa tim banditima ?! Ti to moras znati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas je šef policije unosno zanimanje. Što je veća funkcija to je veći unos, važno je samo da blagovremeno dobijaš činove i napreduješ. I posle kad ti novinari budu popisivali imovinu pretiš tužbama ili se jednostavno praviš lud. Znam mnogo privatnika, uspešnih i pametnih ljudi, znam i neke ekonomske stručnjake koji bi mogli da se postide pred policijskim generalima. Njihova imovina je skroma, daleko manja od imetka bizmismena u plavom

      Izbriši
    2. Ma to je sumirano izraženo disciplinsko gonjenje. Jedan od policajaca je Juro Komljen za kog su mediji objavili kako ga terete, dok za inspektora ne znam ko je u pitanju. Svaka prijava građana formalno se obradi, tako da uvijek imate desetak ljudi pod postupkom, a kako će koji biti okončan drugo je pitanje.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću