ŠOKANTNA ODLUKA HAŠKOG KRIVOSUĐA: Tajna biografija narko dilera Dragana Supića (FOTO)

Objavljujem skandaloznu odluku haškog tužilaštva o neprocesuiranju ratnog zločinca Dragana Supića iz Prijedora iako je istragom dokazano počinjenje "zločina protiv čovječnosti" sa četiri ubistva logoraša. Ovaj policijski narko diler i ubica potom nastavlja krvavo pirovanje sa "vojnicima" danas procesuiranima za ubistva svjedoka Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića. 


borislav radovanovic blog

Dragan Supić, u prijedorskoj čaršiji poznat po pogrdnom nadimku "Don Šupčić", zbog organizovanog kriminala u vezi droga i pripremanja više mafijaških likvidacija lišen je slobode 22. jula 2022. godine. Potom je pritvoren sa ostalim članovima kriminalne grupe predvođene trostrukim ubicom i krupnim narko dilerom Milanom Matkovićem zvanim Matko.

Dva dana prije hapšenja ovog zločinačkog udruženja objavio sam tekst Koliko sam dužan za prebijanje Vanje Vukovića?!, gdje objelodanjujem službenu dokumentaciju sa najpoznatijim imenima kriminalnog miljea ove zemlje i regiona. I u priču uvodim Dragana Supića kao policijskog dilera droge koji je svojevremeno predvodio kriminalnu grupu čiji članovi su bili Dalibor Railić, Vanja Vuković, Marko Momić i drugi osumnjičeni za ubistva svjedoka Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića.

Preko posrednika molio me da uklonim njegovo ime sa teksta i komentara, navodeći kako se manuo kriminala i svoje burne mladosti. Poručio sam Supiću da prvo mora objasniti zašto je i sa kim organizovao čak tri pokušaja moje likvidacije. Posebice kako su Borisa Samardžiju primoravali da mene raznese eksplozivnom napravom, gdje je mladić usljed teške torture počinio samoubistvo

Poznavajući metode sličnih istraga pretpostavio sam da Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu - SIPA imaju presretnutu komunikaciju između Supića i "posrednika", pa tako i znaju za ove navode. Zato sam sačekao sa daljim objavama na ovu temu, što kažu "u interesu istrage". U svakom slučaju Supić je možebitno dan nakon pomenute indirektne komunikacije uhapšen i tada se pokazalo koliko se doista "povukao iz kriminala".

U narednim tekstovima slijede informacije od kakvih se normalnim ljudima "ledi krv", a danas je fokus na dokumentu koji sam davno dobio od Supićevih "vojnika", dok sam radio više istraga organizovanog kriminala sa njegovom involviranošću. Objelodanjujem prevod odluke Grahama Blewitta, dugogodišnjeg zamjenika tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu.



borislav radovanovic blog


Sa prevoda dokumenta vidite da je tužilaštvo MKSJ sprovelo istragu protiv Dragana Supića  i utvrdilo počinjenje "zločina protiv čovječnosti", ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja. Tvrde kako je prilikom ovih zločina lišio života najmanje tri Bošnjaka i jednog Hrvata zatočenih u logorima ili na drugim mjestima oko Prijedora. Dokument je dovoljno čitko fotografisan tako da sami možete rastumačiti navode istog.

Koliko vidim dokument je izdat od strane MKSJ i originalan je u smislu prevoda, sve sa pečatom i potpisom. Uz ovaj dokument dobio sam i izjavu svjedoka, bivšeg logoraša, te nekakvu evidenciju naoružanja, municije i opreme čija svrha mi je nepoznata. Ukoliko nadležne organe ili institucije zanima ova dokumentacija rado ću je predati. 


borislav radovanovic blog

Gornja fotografija predstavlja drugu stranicu dokumenta, a koja ključno određuje vjerodostojnost istog i donosioca odluke. Vidite navod zamjenika tužioca Blewitta: "Gospodine Alisdairu, shodno Vašim sugestijama Tužilaštvo ovog suda neće podizati optužnicu protiv navedene osobe" od 10. jula 2003. godine. Koliko je pomenuti Alisdair bio "sugestivan" vidimo po činjenici da haško tužilaštvo Supića amnestira za "zločin protiv čovječnosti" sa najmanje četiri ubistva civila ili "neboraca" po terminologiji korištenoj u dokumentu.

Nemam saznanja na kog Alisdaira se dokument odnosi, ali sumnjam na Blewittovog zemljaka australca Alastaira MacDonalda Milroya, koji je do 1995. godine bio Šef istraga MKSJ. Te 2003. godine Milroya imenuju za glavnog izvršnog službenika Australian Crime Commission, odnosno neku vrstu koordinatora više kriminalističkih i obavještajnih službi. Direktne veze sa Supićem nisam našao, no dosta sam pročitao o djelovanju "australske grupe" koja je godinama dominirala istragama. Dok ih Carla del Ponte nije najurila iz Haga.

Zato je potpisnik dokumenta Graham Blewitt odlično poznat javnosti susjedne nam Hrvatske. On je 80-ih godina prošlog vijeka glumio nekakvog australskog lovca na naciste i poznat je po slučaju "hrvatske šestorke" koja je zbog pripremanja terorističkih napada osuđena na po 15 godina zatvora i najveći dio kazne ljudi su izdržali. Presuđeni su po osnovu prijave i svjedočenja pokajnika terorističke grupe "Vice Virkeza".

Deset godina od presude, znači 1991. godine, australski reporter slučajno pronalazi "svjedoka Vicu" u srpskim dobrovoljačkim jedinicama. Otkriva njegov pravi identitet, odnosno da je u pitanju Srbin kog je jugoslavenska obavještahna služba poslala u Australiju sa zadatkom da se infiltrira u hrvatsku emigraciju. Normalno, "hrvatska šestorka" iz 80-ih oslobođena je, ali problem nastupa kada isti Blewitt u Hagu optužuje novu "šestorku" sa generalom Praljkom - koji je u znak protesta popio otrov usred sudnice.

Mogao bih još nabrajati kontraverze oko ovog tužioca, no ovde bi bilo zanimljivo otkriti razloge očigledno sumnjivog amnestiranja Dragana Supića. Pošto je pritvoren eto prilike da nadležni organi razjasne ovu situaciju. Poseboce jer je u pitanju okorjeli kriminalac međunarodnog ranga i osvjedočeni zločinac čijim poratnim ubistvima, eksplozijama, narko kartelima i ino ćemo se baviti u narednim tekstovima. 

Zasad najavljuem da je Supić kriminalno djelovao pod policijskom zaštitom, bar što se Prijedora tiče, a Dalibor Railić, Vanja Vuković, Marko Momić i drugi osumnjičeni za organizovani kriminal i ubistva Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića samo su nastavili kriminalnu rabotu u okviru iste grupe. Kriminalne grupe međunarodnog krijumčarenja droga od Crne Gore do Slovenije koju je Supić preuzeo kada je policiji namjestio svog bosa Darka Radinovića zvanog Rosin. 

U narednim danima idu objašnjenja i kako je sa zatvorskim čuvarima organizovao snabdjevanje drogom zeničkog zatvora, gdje se povezuje sa vrhom sarajevske mafije, da bi kasnije stigao do Srbije i kriminala zbog kog je ranije osuđivan i trenutno pritvoren. Mnogo duga i komplikovana priča, ali je prezentujem sa vrlo zanimljivom službenom dokumentacijom. Javnosti će biti poprilično jasno zašto je bio toliko uporan u organizovanju moje likvidacije, ali i ko su bili saizvršioci iz vrha policije i Specijalnog tužilaštva RS. 

Ovim tekstovima, dokumentima i objašnjenjima javnosti ću zasigurno približiti stvarnu pozadinu ubistva načelnika Radenka Bašića, gdje planiram i plasiranje nekih novih informacija. Objelodanjivanje ovog dokumenta bitno mi je i za nastavak tumačenja dešavanja iz teksta Početak sage o ulozi Radovana Viškovića u srebreničkim zločinima. Koliko možemo vjerovati haškom "krivosuđu" vidimo iz prezentovanog dokumenta, a vjerujte da je istina o Srebrenici zastrašujuće surova. I bitno drugačija od one oficijelne.

Zato ostanite sa svojim blogerom!

borislav radovanovic blog


Primjedbe

  1. Bravo Bore to se trazi ! Sada ih tuci po sred čela.

    OdgovoriIzbriši
  2. RASPUCHIN : Друга страница нема исту маргину као и прва , нема исто "уво" и недостаје кламерица , иако би се по боји кламерице дало наслутити да је и прва страница само копија. Да не улазимо у причу о боји слова тј. "документа".
    Сљедеће , документ је писан на српском али на другој страници пише Низоземска а не Холандија како је те , 2003.г. , било уобичајено међу Србима изговарати и писати.
    Ово је запажање само на први поглед без улажења у детаље.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam fotografisao dokument i izoštravao radi jasnijeg uočavanja sadržaja. No, kako kažem dokument je u mom posjedu, sa još dva druga, tako da znam šta je u pitanju.

      Izbriši
    2. Boro jesi primetio da ti Gospodin Raspuchin gadno obesmisljava "dokaze" i price u zadnje vreme ?!

      Izbriši
    3. NAS DVA DECENIJU RAZMJENJUJEMO MIŠLJENJA NA RAZNUM PORTALIMA I FORUMIMA, TAKO DA SMO ODAVNO NAVIKLI SE NA ČINJENICU DA RAZLIČITO MISLIMO, ALI DIJALOG VODIMO KOREKTNO I ISKRENO.

      Izbriši
    4. Ja u ploču ti u klin ! Sta vi i koliko radite nije bitno ali je bitno da te malo podkopava u zadnje vreme onako kulturno i mučki

      Izbriši
    5. Počeo si opet da nameštaš Srbe za ratne zločine , frustriran svojim ličnim životnim neuspjesima. Lažeš samog sebe kako je neko htijo tebe ne bitnog lika da ubije . Daješ sebi do važnosti , sam sebe hvališ a nikog da kaže o tebi lijepu riječ sem namiještenih komentara u ovim tvojim brljotinama. Nižerazredni prašinar sa kupljenom diplomom i bivši samozvani inspektor na ne bitnim slučajevima od kradje miješalica do bicikla.

      Izbriši
    6. Sigurno "don šupčićev" agent u prethodnom komentaru

      Izbriši
  3. Jel taj Momić uhapšen uopšte, kao uhapsili ga i niko više ništa ne spominje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uhapšen je i čeka se izručenje iz Srbije. Koliko znam sa njim su naši već radili, odmah po hapšenju, tako da tu nema nikakvih problema osim birokratskih.

      Izbriši
  4. Kad ćeš više krenuti pisati o toj Srebrenici i ulozi Viškovića u njoj, ili čekaš da on kane neku paru pa da ne pišeš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve ovo je međusobno povezano. Kako je Hag oslobodio Supića tako je i Nasera Orica. Jeste li zaboravili kako su Naser Oric i Rajko Dukić po Podrinju podmicivali svjedoke ili im prijetili? Idu podsjećanja na to sa vezom na nedavni tekst o tome kako su kroz Zvornik krijumcarili drogu. Sad, zna se koje kombinacije su u ratu imali Oric i Đukić i zašto je bilo bitno zauzeri Konjevic Polje, pa i ko je gurao tu akcjju. Višković zna cijaybozila su korištena umjesto onih iz glavnog sraba. Znam da nekima obk nkje povezano ali kroz pet šest teksyova sve će imati jasan smisao.

      Izbriši
  5. Boro ti Srbin..Ti si obicni kreten jedan lajavi..Ko je god bio u ratu i branijo ovu republik taj je ratni heroj..U ratu nema pravila ili ubijaj ili budi ubijen.Pa i sam si rekao da ti je Otac poginuo.Treba sad sve srbe u zatvor jel..E moja Magarcino jedna..To za kriminal i droge,kurve...to je drugo.Za to treba svako odgovarati a za rat...E moja Srpska glavosječo jadna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Supic negdje ratovao? Po logorima? Ne znam koji je veći "borac" Višković što je rat proveo u hotelu ili Supic koji je paradirao Prijedorom. I jedno zapamyite, zna se dobro kako su se dobijale ovakve amnestijije i u Hagu i u Sarajevu. Doći ćemo i do toga kako je Supic radio za AID Alije Izetbegovića, kako je namještao Srbe i svašta nešto.

      Izbriši
  6. Boro znas li da je vanja pao sa kilom paracetamola da nema heroina ni jedan posto

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispratio sam zahtjev za obnovu postupka gdje advokati traže za oba, a ovi hoće samo za Matijasa. Objektivno gledano trebalo bi za oba obnoviti postupak jer drugačija odluka predstavlja povredu prava Vanje i to će viši sud usvojiti. Noy, ovde je dokaz (droga) procesno kontaminiran i vjerovatno ce ga sudu morati odbaciti, a onda nemaju za šta odgovarati. Ja sam otresao policajca sa kilom heroina, a budale dokaz nisu predale sudu, nego odmah poslale na veštačenje. I Vrhovni sud je odbacio dokaz zboh takvog procesnog propusta, a kakp neće ovakvu blamažu sa DNA boga pitaj čijim i tolikim glupostima. Znači, dokaz ne samo da mora predstavljati to što se optužnicom yvrfi, nego se sa dokazom mora postupati u strogo propisanim procedurama da bi ha sud uvažio. Meni je jednom ispala frka što sam montiranu eksplozivnu napravu predao deminerima, a ne sudu u depozit, bez obzira na opasnost od eksplozije. Srećom tužilac je tako odlučio pa sam sudiju uputio da problem sa njim rješava. Bitno je da odgovornost nije na meni a oni neka se prepucavaju koliko im volja. I ovde može nastupiti ozbiljan problem ako je druga "uništena", odnosno Vanja je onda napolju dok dlanom o dlan pukneš.

      Izbriši
    2. Tu je Vanja osudjen na 5 godina ako se ne varam i odrobijao je koliko vec oko 3 g ? I ako izadje izlazi u pravo vreme taman da preuzme i sastavi ovo sto je ostalo od grupe iza Dugog i ako se to desi mislim da niko ne bi hteo biti u kozi dugog a i ako se ne desi Vanja kad izadje bice najveca pretnja po dugog sigurno. Jer svi upuceni znamo da ga je dugi "namestio" da bi on dominirao u tim "poslovima" jer i Boro zna da je Railic-Dugi za Vanju beba u tim poslovima i sposobnosti ali eto uklonijo ga je pruvremeno...apostrofiraj boro na ovu temu ajde napisi sve sto mislis na temu Vukovic-Railic-Dugi

      Izbriši
    3. Ne bih želio da me pogrešno razumijere, no i Slavisa Ćulum bio je izuzetno opasan i samo zato je platio glavom. Mislim da je Vanja pametniji i da je na robijama naučio kako je to glupo i neisplativo, a posebno jer ima porodiu. Na kraju Vanja nije tip za kombinacije sa poliijom, a bez toga se ništa ozbiljno ne može srvoriyi. Zato i jeste robijao za razliku od druhih. Shvatire koga policija proizvede u novog narko bosa taj će zamjeniti Dugog.

      Izbriši
    4. Zasto mislis da Vanja nije tip za kombinacije sa policijom i sta ti mislis o Vanjinom putu nakon robije ? Ide li u posten zivot ili ide u osvete i resavanje repova ?

      Izbriši
    5. Pa naprosto znam Vanju preko dvadeset godina i to uglavnom preko kriminala kojim se bavio. Nema konekcije između njega i policije. Zašto bi se mogao povući? Pa on je u kriminal ušao bez neke nužde,, mogao se baviti čime je htio i ako dosad nine shvatio kako od toga nema sreće onda slabo razmišlja. U kriminalu duho opstaju samo oni sa odličnom konekcijom sa državom, npr. Arkan, a Vanja nije raj taj tip i to njegovo "na cevku" samo ga vodi od zatvora do zatbora. Ja sa desetinama prijedorskih faca u mladosti pijem kafe i često se vraćamo u stara vremena, gdje sami kažu kakk je sve bilo posljedica mladosti i hluposyi. Većina je oženjena i ima djecu, a yo već život mijenja iz temelja.

      Izbriši
  7. Kakav paracetamol, uhvacen sa heroinom, a matijasu dugi dao 500 eura da ide sa vanjom da mu pravi drustvo kao dugom se nije dalo. A matijas kao nije znao za sta je uzeo pare, dajte ljudi dozovite se pameti. Pa uzimao je robu od njih narkoman ina prava i sad kao odjednom nevin,Trebaju dobiti jos po 5 godina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne pricaj gluposti.

      Izbriši
    2. Ne pricam gluposti, ja sam licno uzimo robu od njih isto ko i matijas i malo bolje i vise znam od vas sto lupetate

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću