HRONOLOGIJA PRIJEDORSKE MAFIJE: Bivši i aktuelni narko don u istom pritvoru! (FOTO)

Tužilaštvo BiH najavljuje velike čistke policije i skora hapšenja zvučnih imena. Očekivano kad u pritvoru imaju bivšeg i aktuelnog dona policijske narko mafije, Dragana Supića i Dalibora Railića, a njihov "raspjevani vojnik" Marko Momić otkriva preko dvije decenije dugo zločinaštvo.


borislav radovanovic blog

Odakle Daliboru "Dugom" Railiću naoko sulude ideje ubijanja svjedoka Mihajla "Šmita" Stupara, a onda i načelnika Radenka Bašića? Kao načina sprečavanja istraga protiv narko organizacije kojom je trenutno upravljao? Vrlo proste odgovore može dati saizvršilac i saučesnik oba ubistva Momić Marko, koji čeka izručenje iz Srbije.

Naime, Momić je "služio" pod Railićevim prethodnikom Draganom Supićem, pa čak i pod začetnikom tog narko klana Darkom Radinovićem zvanim "Rosin". Za neupućene Radinović je prvi uspostvio kanal krijumčarenja droga od Crne Gore do Slovenije - još u vrijeme začetaka "Škaljarsko-kavačkog" klana. Sa narko trona skinuo ga je zamjenik Supić - namještanjem njegovog hapšenja i zatvora, a čime je dobio nadimak "Don Šupčić".

Marko Momić može vrlo detaljno razjasniti Supićeve veze sa policijom, te jedan zaista skaradan način "disciplinovanja" vojnika. Dragan Supić praktikovao je članove svoje kriminalne organizacije primoravati da leže na podu njegovog džipa i slušaju razgovore sa njegovim vezama u policiji. Čisto da im demonstrira moć i spregu sa državom.

Znači, Supić i "njegov čovjek iz policije" parkirali bi džipove iz suprotnih pravaca i razgovarali kroz otvorene bočne prozore vozača, ono u stilu beogradske mafije. Tako su skriveni vojnici slušali policijskog moćnika kako bi "za brata roknuo" ili kako je njihov zajednički kriminal pod maksimalnom zaštitom. Koliko su se mijenjali na podu džipa tako je raslo i njihovo gađenje prema policiji, pa nas ne trebaju čuditi pomenuta ubistva svjedoka i načelnika pošto govorimo od preko dvije decenije dugoj indokrinaciji opisanog tipa.

Dalibor Railić, Vanja Vuković, Marko Momić i nekoliko desetina drugih prijedorskih kriminalaca prethodno je djelovalo u jednoj te istoj organizaciji pod ranijom kontrolom Dragana Supića. I odreda mogu posvjedočiti povezivanje Supića sa mnogo moćnijom kriminalnom organizacijom porodice Milaković, a time i sa njihovim vezama u samom vrhu prijedorske policije, državne bezbjednosti, lokalne zajednice i u daljem sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Šta su Prijedorčani u to vrijeme bili prisiljeni trpiti dovoljno govori činjenica da smo u 2003. godinu usli sa 22 eksplozije nad privatnim i poslovnim objektima ili vozilima aktivirane za svega dva mjeseca. Pa Čikago na vrhuncu moći italijanske mafije ne pamti takve obračune, a kamoli kasaba na Sani. Ponavljam: 22 eksplozije u dva mjeseca samo u Prijedoru, bez još desetak povezanih u Sanskom Mostu, Ključu i Kozarskoj Dubici, pa do onih sa smrtnim posljedicama.

Suzbio sam tadašnju eskalaciju eksplozija, a onda godinama to rasvjetljavao, da bi nakon procesuiranja počinilaca kod tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS u čak dva navrata pokušali mene raznijeti eksplozivnim napravama. Nakon propalog plana likvidacije automatskim puškama, a šta sam kao temu i sa objavljivanjem dokumenata potegao tekstom Koliko sam dužan za prebijanje Vanje Vukovića?!. Tekst sam objavio dva dana prije hapšenja kriminalne grupe predvođene Milanom "Matkom" Matkovićem i Draganom Supićem. 

Priliku za bogaćenje preko ranije uspostavljenih veza policije i ove organizacije uočavaju policijski načelnici Goran Mikanović i Mile "Mima" Dobrijević, šta je Supićevim "vojnicima" takođe odlično poznato. Uključujući i kako je načelnik Goran Mikanovović kasnije na tron izdigao Dalibora Railića, a posljedice čega su ubistva Stupara i Bašića

Obrazac ovih brutalnih egzekucija još kako mi je poznat obzirom da je ista policijsko-kriminalna ekipa mene pokušala likvidirati u tri navrata koje sam potpuno istražio i u jednom slučaju koji traži dodatne provjere, a šta ću u narednom nastavku ovog feljtona objasniti preko "ubitačno opasne" službene dokumentacije. Slično objavi Tajna biografija narko dilera Dragana Supića.

Pazite, moj načelnik Goran Mikanović i istražitelj Specijalnog tužilaštva RS Mima Dobrijević moje prijave oko eksplozija kopiraju i daju Supiću kako bi ga stimulisali na moju likvidaciju. Sa druge strane izjave svjedoka kriju, a snimke razgovora o mojoj likvidaciji brišu. Imamo krivični spis protiv Vanje Vukovića za eksploziju na privatnom autu Gorana Mikanovića, pa nam je lako provjeriti ove navode. Meni Supić jedino treba radi razotkrivanja Mikanovića i Dobrijevića, pa sve do pomagača/prikrivača poput Darka Ćuluma i drugih "kolega". Znači, zanima me tek kao "sredstvo" dokazivanja.

Ljudima neupućenim u svijet teškog kriminala navodi o tolikim pokušajima moje likvidacije zvuče nerealno, no pogledajmo neke činjenice. Dragana Supića sam operativno provjeravao oktobra 2003. godine povodom nikad rasvjetljenog ubistva Gorana "Kote" Kotura obzirom da je sa grupom kriminalaca i dva vozila neposredno prije zločina bio pred kućom ubijenog u Gradiškoj. Detaljnije o ovoj mafijaškoj likvidaciji slijedi u okviru raskrinkavanja kriminalizacije bivšeg predsjednika Dragana Čavića - koje sam najavio, a zasad pretpostavite dokle su sezale veze ove narko mafije. Ima tu još povezanih ubistava, pokušaja ubistava, zelenašenja, droga, oružanih pljački... 

Tri mjeseca kasnije, decembra 2003. godine, prilikom prodaje kilograma kokaina, bihaćka policija hapsi Supićevu grupu i zbog toga su odrobijali između 4 i 6 godina zatvora. Razlog zbog kojih su od strane MUP-a Unsko-Sanskog kantona sumnjičeni za pokušaj ubistva predsjednika Kantonalnog suda i to AKTIVIRANJEM EKSPLOZIVNE NAPRAVE. Na donjoj fotografiji vidite kako 2007. godine zadužujem ovu depešu, a par mjeseci kasnije kreću prvi pokušaji moje likvidacije. Istine radi zbog pokretanja istrage protiv prijedorskih zelenaša, a koja je ključno zahvatala mog načelnika Gorana Mikanovića i još neke pripadnike prijedorske policije, kako sam to mnogo puta pisao.



borislav radovanovic blog

Tokom robijanja Supić se povezuje sa čuvarima i preuzima snabdjevanje drogom zeničkog zatvora. Istovremeno stvara kontakte koji ga uvode u sam vrh sarajevske mafije, sve do imena poput Ramiza "Ćele" Delalića i Zijada "Zike" Turkovića, a šta će detaljnije biti objašnjeno preko dokumentacije o najvećim oružanim pljačkama tog vremena. Tako i dolazi do eksplozivnih naprava "na daljinac" koje njegovi vojnici donose pred moju kuću, gdje ćemo detalje razjasniti preko dokumentacije o procesuiranju prednje pomenutih eksplozija u Prijedoru. Mnogo gadna dešavanja.

Dalja kriminalna karijera Supića vodi ka Srbiji, gdje 2009. godine "pada" sa grupom Faruka Kadrića iz Novog Pazara i ponovo robija. Iz prethodnih robija nije izvukao nikakvu pouku, pa jula ove godine u Trebinju "otresa" sa trostrukim ubicom i krupnim narko dilerom Milanom "Matkom" Matkovićem. Iz prebivališta uhapšenih članova grupe vidimo balkansko "kokainsko bratstvo i jedinstvo" o kom godinama pišem.

Tako dolazimo do ovodno ukazane situacije da se zadnja dva bosa prijedorske policijske narko organizacije nalaze u istom pritvoru i pod jedinstvenom istragom protiv mnogo šire balkanske mafije, a gdje su polako počela i hapšenja njihovih "pobratima" iz policije - poput načelnika Nedeljka Lubure i inspektora Dejana Jurišića. Po mom bogatom iskustvu policija "najbrže propjeva", pa me ne čude najave državnog tužioca Milanka Kajganića o velikim čistkama u policiji i hapšenjima krupnih zvjerki. Do kraja ove godine!

Iskreno, nadam se što skorijim akcijama Tužilaštva BiH i policija državnog i entitetskih nivoa obzirom da nije jednostavno živjeti u Prijedoru i pisati o ovakvim stvarima. Često ostajem "nedorečen" ili dešavanja otkrivam parcijalno, no pokušajte zamisliti kako djeluje godinama svakodnevno gledati čelnike prijedorske policije i tužilaštva u ugostiteljskom objektu koji drži Dalibor Railić. Na taj način pere novac zarađen od droge, prostitucije, zelenašenja, pljački i šta znam kakvog kriminala, cijeli grad to gleda, ali nikakve vajde kad oni zaduženi za hapšenja takvih polovinu radnog vremena provode u spornom lokalu.

Pranje novca od droge tek je posebna priča, a načeo sam je prije godinu i po objavom o "opranih" 25 miliona eura. Ponavljam: 25 MILIONA EURA, iliti 50 miliona maraka. Obzirom da aktuelna istraga zahvata i taj vid organizovanog kriminala možemo se vratiti na ovu priču i to sa mnoštvom konkretnih imena i detalja. Ukoliko javnost misli da je načelnik Bašić ubijen zbog nekakvih lokalnih animoziteta koliko se vara biće jasno iz narednih tekstova, uz opasku da nesrećnik nije bio svjestan u kakvo zmijsko gnjezdo gura ruku. I na šta sam ga nebrojeno puta zaludno upozoravao.

Naistaviće se...


 


Primjedbe

  1. Jel pricas o kafe intermezu u parku ? Zar to ne drzi Goran Radakovic i kakve dugi ima veze sa njim ? Izuzev da je i Goran odrobijo oko 4 godine zbog oruzane pljačke prije 15 ak godina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, samo što Gorana nemam u ovom kriminalu, bar po nekakvim konkretnim dokazima i zato ga ne pominjem.

      Izbriši
  2. Bravo za tekst ! Daj nesto vise o "Rosinom" ko je bio, sta je i gdje je sada ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rosinog odavno nema u ozbiljnim pričama i mogao bih jedino pisati mnoštvo anegdota koje znam o njemu.

      Izbriši
    2. Zovu nas i Bihaća i raportiraju da su odradili sve šta im je naložio "načelnik Darko Radinović". Prethodne noći ga legitimisali i on se predstavio kao načelnik za droge, a kad je to prošlo onda im je dao hrpu zadataka i rekao da nas ujutro obavijeste o učinjenom. Jedva smo kolege uvjerili da se Rosin sa njima glupirao.

      Jednom prilikom sa njegovog audija a-6, sličnog vladinima, skidam treptače, rotaciju i sirenu, a Rosin kuka. Kaže da sam mu uništio uživanciju kada pegla audija 150 km/h, a policajci mu putem salutiraju - dok on prevozi po drogu. Ma sa njim nikad nije bilo dosadno.

      Izbriši
  3. Boro, ode Lukac kaze atv

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje ide, možda negdje u lov?

      Izbriši
    2. Leti iz vlade

      Izbriši
    3. Lukača čeka suočavanje sa pravdom, bar po tvrdnjama više izvora. No, nakon ranijih iskustava ništa ne vjerujem dok ne vidim.

      Izbriši
  4. Eto,o ovim temama piši-tu si kao riba u vodi.Nema potrebe da se hvališ nečim drugim(medicinom,ekonomijom...)-ovo znaš.I...svaka čast za ovog ljigavog Dobrijevića...daj još materijala o toj spodobi što ode u penziju(veoma visoku) a notorni je alkos i bitanga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ide Mima, još kako ide, jer ko meni radi o glavi mora računtati sa posljedicama. Pamtim dobro kako su uništavali dokaze i zato često ne pišem o nekim stvarima dok se ne stvore uslovi za to. I Mima i Mikan su poprilično zahvaćeni aktuelnim istragama, a odavno nemaju nikakve moći.

      Izbriši
  5. Ovaj Matković me zanima, šta znaš o njemu Boriša? Imaš li operativnih informacija o njemu, dobro je kotirao, velike količine je radio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je hapšenje išlo kroz međunarodnu istragu, a tu je teško znati konkretne detalje. Posebice kad je Srbija u pitanju jer Vučić preko četiri godine najviše se bavi sječenjem veza narko mafije sa sobom, a šta najbolje vidimo po tome kakve idiote drži na ključnim pozicijama i cirkusima od "javnih istraga" na njegovim medijima (hepi, pink, informer...). Sjećam se njegovog predmeta trostrukog ubistva i pokušaja ubistva kao nečeg interesantnog u pravnoj materiji. Mnogi su kalkulisali da bi bolje prošao na sudu u Srbiji obzirom da je bio napadnut, odnosno da se zeznuo sa Sudom BiH. Istine radi, moram dovršiti i određene pretrage po mojoj ličnoj "arhivi" - gdje se često iznenadim kada nađem face za koje sam zaboravio da sam ih radio ili neka dešavanja.

      Izbriši
  6. Elez ti Boro već ima slobodne vikende, nisam nešto previše stručan ali opet se izvukao iz lafina kako on voli reći.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zakonski prava na vikende, godišnje i ino zatvorenici stiču nakon polovine kazne, a trećina je minimum i to u posebnim situacijama, pa vi vidite jesam li s pravom tvrdio da je sve to oko Eleza jedna velika farsa za lakovjernu javnost.

      Izbriši
  7. A sta je sa onom retardiranom narkomancinom Gojkom Šobotom, on se predstavlja kao don Goja, kaze bio desna ruka Railića a sad preuzeo posao 😂😂😂😂

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sumnjam da Goja tako priča jer on je baš miran lik, bez ambicija da bude "neko". I nije jedini koji je u mladosti zapao u to društvo i ostao u njemu, a nikad kriminalac nije bio. Bar ne u smislu tih sa kojima je proveo tolike godine.

      Izbriši
  8. Prica veze sa vezom nema, pokusavas spojiti nespojivo i u svakom tekstu potenciras pricu kako je neko htio tebe ubiti, ali eto ti si ta čigra pa si preživio. Tebe da neko hoce da ubije ubice te stojadinom na trotoaru u po Ljubije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji si ti majmun, Boro je institucija

      Izbriši
    2. To što ja nešto tvrdim može se vjerovati ili ne, ali materijalni dokazi i svjedočenja, odnosno službena dokumentacija je ipak relevantna. Drugo, treba malo poznavati kako stvari funkcionišu i ko se kako snalazi u rizičnim situacijama i okruženjima. Moje "prirodno okruženje" su izuzetno opasni ljudi, od onih sa kojima sam radio do tih koje sam radio i to od 19. godine života. Nakupilo se podosta životnog iskustva.

      Vidi, meni je još ostalo jedino da Dodika negdje presretnem i saspem mu u lice šta ga slijedi. Uradio sam to mnogim moćnicima, pa dve do "opasnog" Lukača, i odreda su prijavljivali da me se boje. Imaju prijave, ako meni ne vjerujete. Nedavno sam stao ispred Viškovića i čuo je šta mu imam reći, a onda nisam htio otići dok me ne uhapse iako mi je data prilika, pa čak i određeni "signali". Koliko ljudi, osim mene, je na taj način pokazalo petlju? Jeste atipično, no i moja iskustva su atipična, pa se i ponašam spram toga.

      Izbriši
    3. Ma kao nisi prepozno Boru zvanog Horejšio Kejn. Pazi, svi se urotili da njega ubiju al on je prejak pa im umako, i to od tri puta nisu uspjeli. Boro je režimska jajara, udbaš ostaje udbaš isto ko što kurva ostaje kurva

      Izbriši
  9. Boro sigurno nece pisati dok ne provjeri i to dva puta pa ti razmisli ima li veze ili nema. Pa nije lud pisati neistine i sjeci sebi glavu...mucni malo glavom ako uopste ima sta za promuckati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Kod mene se može dogoditi da NE NAPIŠEM stvari koje znam, a nikako da pišem izmišljotine. Zašto bih izmišljao kad znam nebrojeno javnosti zanimljivih tajni? Kako to inače funkcioniše? Objavim određene detalje, a taj na koga se tekst odnosi zna cijelu istnu i čak do kog nivoa je meni poznata. Pa onda u u glavi pomiješa i ono šta je doista napisano i ono šta zna da se doista dogodilo, a to kriminalistika poznaje kao UTICAJ DJELA NA POČINIOCA. Zbog poznavanja raznih vidova reakcija ljudi na djela koja su počinili bio sam poznat ISPITIVAČ. Nebrojeno puta doveli bi mi likove za koje bez ikakvih dokaza sumnjaju da su u vezi sa nekim krivičnim djelom, a završavali bi njihovim priznanjima. Primjera radi priznaju ubistva i tek onda me odvedu do leševa čime se tek potvrdi počinjenje ubistva. Iz te vizure ja komuniciram i sa javnošću, ali i sa onima o kojima pišem.

      Ovde je Dragan Supić tek "sredstvo komunikacije" sa Goranom Mikanovićem, Mimom Dobrijevićem, Darkom Ćulumom, Miodragom Bajićem i mnogim drugima koji su mi radili o glavi, a oni ponajbolje znaju šta su stvarno ČINILI za prethodnih 15 godina koliko traje naš otvoreni rat. Dok sam bio inspektor najviše sam radio krivična djela za koja sam znao da su duboko upleteni i zato znam mnogo o njima. Kada su mi uzeli taj status registrovao sam ovaj blog i nastavio rat drugim sredstvima, šta se po pojedine pokazalo pogubnijim od ranije situacije.

      Na kraju, jesu li moji navodi autentični ili ne, odnosno umijem li ih braniti, najbolje dokazuje činjenica da za osam i po godina bloga NEMAM NIJEDNU TUŽBU. Mnogi su medijski najavljivali tužbe i to je lako provjeriti, ali ih nisu pokretali. Odreda znaju da imam mnogo više "materijala" od onoga šta sam objavio i da sam na sudu sposoban dokazati da je lopov svako koga sam lopovom nazvao. Ili ubicom i zločincem. Opet se vraćamo na to koliko je teško suočiti se sa djelima koje su pojedini počinili, a posebno pred sudom.

      Izbriši
  10. Sve je ovo bajato moj Boro... Propao si i ti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda, ali kad u narednom tekstu pređemo na pomenuto pranje novca teško 50 miliona maraka neće biti "bajato". Posebno jer je istraga oko rih stvari aktivna. Vrlo aktivna.

      Izbriši
  11. Više laži na jednom mjestu nisam pročitao! Te Boru htjeli da ubiju, te se on volšebno izvukao, te Dado vlasnik Intermeca... daj malo smanji doživljaj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. On ti je izbjego više atentata nego Kastro

      Izbriši
    2. Živ sam čovjek i svi znaju gdje sam, odnosno nisam "anoniman" kao takvi.

      Izbriši
  12. Pa dobro za S
    Šupčića se zna...Nego ovaj mali Munjiza gde zavrsi.Koliko znam ti si sa njegovim ocom radio Boro.Isto kao i ja😉

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Munjize godinama nema ovde, a zadnje čega se sjećam jeste da živi u Zagrebu. Ako me sjećanje služi vraćen im je stan i tu se Goran nastanio. Meni je ostao u dragom sjećanju jer i kad sam ga radio nije bilo nikakvih problema, a to kp mu je otac nije imalo uticaja.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!