BALKANSKA PRIČA: Osumnjičeni novinar pro bono edukuje policiju!

Saslušan sam u svojstvu osumnjičenog za krivična djela "Ugrožavanje sigurnosti" i "Neovlašteno fotografisanje" luksuzne vile ministra Dragana Lukača. I još moram besplatno stručno edukovati njegove skutonoše na pozicijama načelnika - Darka Kovrliju i Borislava Šarića.


borislav radovanovic blog

Juče, dakle 13.06.2022. godine, saslušan sam u svojstvu osumnjičenog zbog neovlaštenog snimanja i objavljivanja snimka porodične vile ministra Dragana Lukača, događaja o kom pišem posljednjih dana. Samo saslušanje inspektori su vrlo korektno odradili i uz striktno pridržavanje zakona i pravila struke. Čak su odbili moj prijedlog da preskočimo upoznavanje sa pravima, koje odlično poznajem i nisam bio rad na to gubiti vrijeme. 

Na zapisniku o saslušanju jasno stoji koje radnje i činjenice "krivičnog djela" mi stavljaju na teret i moram priznati da preko toga nisam uspio izvući više informacija. Insistirao sam na izjašnjavanju je li postupak pokrenut po prijavi ministra ili po službenoj dužnosti. U pitanju je ova druga opcija i samo zato ministar već danas nije prijavljen za krivično djelo "Lažno prijavljivanje krivičnog djela". Naprosto kao magistar pravnih nauka i po profesionalnom iskustvu Lukač MORA ZNATI da nisam počinio krivično djelo i sa te strane nema osnova za prijavljivanje.

Po službenoj dužnosti i "stručnoj procjeni" neko je utvrdio da sam neovlašteno fotografisao ministrovu kuću kao objekat koji se posebno obezbjeđuje, a potom činom objavljivanja snimka počinio radnju ugrožavanja sigurnosti istog. Odnosno počinio krivična djela  "Neovlašteno fotografisanje i "Ugrožavanje sigurnosti". Bar po mišljenju Lukačevih "stručnjaka" koji spajaju nespojivo.

U datoj situaciji sumnju na nestručnost svodim na dva načelnika obzirom na uprave kojima rukovode, a oba su poznata kao "skutonoše" ministra Lukača. Prvi je Borislav Šarić na poziciji načelnika Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, a drugi Darko Kovrlija kao načelnik Uprave kriminalističke policije. Pretpostavljam da je jedan o njih pogrešno protumačio zakonske odredbe, a ako su do ovoga došli zajedničkim "umovanjem" onda imamo problem zabrinjavajuće nestručnosti tako visoko rangiranih rukovodilaca policije.

Razumijem da Boro Šarić ne poznaje dovoljno krivičnu oblast, iliti da Darko Kovrlija ne poznaje propise koji uređuju posebno štićenje ličnosti i objekata, pa da jedan od njih usljed neznanja pogrešno protumači pravnu stvar. Baš kao što imam razumjevanja da nisu dovoljno pravno edukovani u oblasti primjene BLANKETNIH NORMI, gdje znam nedopustive greške pojedinih sudija, a ovde ipak govorimo o policajcima.

Znači, Šarić i/ili Kovrlija nisu dobro proučili Uredbu o određivanju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju (Službeni glasnik RS broj 18/17), pri čemu se iskreno nadam da nisu pokušali meni "podvaliti" pošto ovog propisa nema javno dostupnog. Zahvaljujući poklonu mojih prijatelja imam sve Službene glasnike Republike Srpske za period od oko15 godina i po povratku kući provjerio sam pravnu utemeljenost krimena zbog kog sam saslušavan.

Policija je na pravnom stanovištu da zbog Uredbe o određivanju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju NISAM SMIO fotografisati i objaviti snimke ministrove imovine, a primjenjeni propis uopšte se ne bavi takvim stvarima. U pitanju je uredba koja utvrđuje koje ličnosti i objekte policija posebno obezbjeđuje, kategoriše iste i rješava međusobne obaveze policije i štićenih ličnosti. Jedan propis za internu upotrebu i nema apsolutno nikakvih pravnih dejstava po novinare, građane i javnost.




Zato policajac sa gornjeg snimka nije imao pravnog osnova da me ometa u izvršenju novinarskog zadatka, a time što mi je onemogućio snimanje i naredio udaljenje sa tog JAVNOG PROSTORA prekoračio je službena ovlaštenja. Analogno "stručnjaci" poput Šarića, Kovrlije ili ko je već odlučio da me krivično gone teško je prekršio zakon i pravila struke. Kada to čine prema novinaru onda imamo ozbiljan problem!

Pravno gledano policija se pozvala na uredbu koja veze nema sa onim šta sam ja činio i time ne može biti blanketna norma primjene Krivičnog zakon(ik)a RS. Kako bi ljudi razumjeli o čemu govorim poslužiću se konkretnim primjerom. Kada organi krivičnog gonjenja nekog procesuiraju za prometovanje kokainom onda se pozivaju na poseban propis koji kokain utvrđuje kao supstancu čije nabavljanje, držanje i prometovanje je zabranjeno. 

To kako policija uređuje svoje nadležnosti i obaveze prema ličnostima (npr. Predsjednik RS) i objektima (npr. Narodna skupština) koje posebno obezbjeđuje, pa i kad je mjesto stanovanja u pitanju, za mene kao novinara i građanina nema apsolutno nikakvog značaja. Najmanje jer uredba niti u jednom navodu ne pominje prava ili obaveze fotografisanja ili snimanja. Čak se ne pominje prilaženje ličnostima i objektima koji se štite. Po toj uredbi komotno sam mogao Lukaču odvaliti šamarčinu!

Ima li policija kakav drugi propis koji uređuje prava i obaveze novinara, fizičkih i pravnih lica uopšte, nije mi poznato, ali ovu uredbu nisu mogli koristiti protiv mene. Zato sam u izjavi apostrofirao da imam namjeru i nadalje snimati imovinu ministra Dragana Lukača i javnosti predočavati istu. Normalno, uz objašnjavanje da je imovinu stekao teškim kriminalom i korupcijom, a kako sam to ukazao tekstom LUKAČ GRADI NOVU VILU: Odakle pare ministre?!.

Pazite, bitanga je od Republike Srpske dobila 171 786 KM za rješavanje stambenog pitanja KUPOVINOM STANA od 84 kvadrata, a istovremeno je gladila luksuznu vilu sa bazenom koju sam snimio i predočio javnosti. Preko dvije decenije uživa u poklonjenom stanu (vlasništvo 1/1) i u vili sa bazenom izgrađenoj sredstvima čije porijeklo još kako treba istražiti. To je nagrada Srba što je ratovao za Aliju Izetbegovića, pa počinio državni udar protiv Republike Srpske, da bi potom silom zauzimao naše RTV predajnike i ustupao ih NATO za potrebe bombardovanja Srbije

Naveo sam u svojoj izjavi kako sam u stvari tragao za objektom koji ministar trenutno gradi, te objasnio kako me je policajac u tome ometao i sprečavao. Pored sadašnje vile sa bazenom kupio je kuću sa placem od 450 kvadrata za običnom narodu vrtoglav iznos od 80 000 maraka, pa sve to srušio i odvezao na otpad, da bi na istom mjestu ekspresno "iznikao" novi objekat koji dosad ima najmanje dva sprata. Na gornjem video snimku vidi se taj objekat u izgradnji, uz desnu stranu ograde, pa čak i radnici koji posmatraju snimljena dešavanja. 

Pošto već danas ministar Lukač zna, onda neka zna i cjelokupna javnost, to da ću identifikovati radnike i neka se dobro čuva bude li u pitanju firma na koju sumnjam. Naveo sam u izjavi da je policija opisanim nezakonitim radnjama omela moje novinarske zamisli obrađivanja teme nelegalne imovine ministra Lukača, pa sam određene podatke morao objaviti bitno drugačije od svog plana. Fokusiranjem na oko 150 000 KM koliko procjenjujem da je ministar potrošio na aktuelno širenje svoje vile sa bazenom. Ponavljaću milion puta - SA BAZENOM.

U poentiranju ovog teksta moram potegnuti pitanje: šta tačno policija obezbjeđuje? Sa jedne strane ograde je mjesto stanovanja njihovog ministra, a sa druge objekat u izgradnji za koji valja istražiti porijeklo uloženih sredstava i sumnju na kriminal i korupciju. Govorim o investiciji veličine 50 plata ministra, šta zahvata aktuelni i dio prošlog mandata uz uslov da jednu marku nije potrošio za izdržavanje šestočlane porodice. Eto nećemo pominjati safari u Africi i slične skupe hobije vajnog ministra.

Nadam se da mu je komšija Draško Stanivuković izdao potrebna odobrenja za gradnju ovog novog objekta, jer još uvijek razrješavam pitanja oko vile sa bazenom. I stan od 84 kvadrata u Ulici kralja Alfonsa, taj što mu je kupila Republika Srpska, nikako da lociram u javno dostupnim registrima imovine. Zalud papiri i brojke kad ih baza podataka ne prepoznaje. 

Baš sam se zapetljao oko imovine u Banjaluci, a pozamašan posao čeka me oko vikendice na Kozari i onoga šta ministar tamo "uzgaja". I tu imovinu policija čuva suprotno navedenoj uredbi. Govorim o vikendici gdje su njegovi specijalci ostavili plijen od pljačke danas pokojnog Slaviše Krunića, one filmske na autoputu za Gradišku, kako sam to više puta ranije pisao. Pa gdje je imovina registrovana na tazbinu ili drugačije skrivana. Ima ponešto i u dionicama teleoperatera kom iznajmljuje zemljište, a još pride dobija mogućnost nezakonitih prisluškivanja. Haos.

Znači, nije problem što policija krši zakone i štiti svog ministra od novinara istraživača, to su na Balkanu uobičajene pojave. Međutim da im moram besplatno davati pravna tumačenja i edukovati ih kao u ovom tekstu doista je previše. Ovoga puta neću im naplatiti, ali za ubuduće kada im zatrebaju moja stručna znanja neka pripreme adekvatnu naknadu. Posebno jer me isti taj kriminalizovani ministar aman osam godina drži bez primanja i u užasnim socijalnim prilikama. 

Moje troje djece može i gladovati, a ministar godinama gomila imovinu koju će ostaviti svojoj djeci. I pruža im ono šta moja djeca sanjati ne mogu. Neka, neka su mu živa i zdrava. Problem je što moja djeca svakojako zlopate se samo zato što im je otac bio jedan od najboljih inspektora MUP-a Republike Srpske i kao takav smetao je kriminalnoj hobotnici vajnog ministra. Da bi zgrnuo "milione, avione i kamione" Lukač je prvo mene eliminisao iz policije, a sad pokušava zabraniti mi i novinarsku djelatnost. Bez svijesti da čime god se moja malenkost bavila takve kriminalce ću progoniti i privoditi pravdi.

paypal.me/borislavradovanovic

PODRŽITE PROJEKAT - DONIRAJTE BLOG




Primjedbe

  1. Dragi čitaoci, vidjeli ste šta radi jedan idiot pisanjem desetina i desetina komentara uvredljivog i lažnog sadržaja, a samo kako bi obesmišljavao komentarisanje. Zato sam bio primoran promjeniti opcije komentarisanja i omogućiti samo korisnicima sa registrovanim gugl nalogom. Znači, ne registrujete se kod mene ili nešto slično, nego preko svog naloga pristupate platformi Blogger koja je takođe Guglova i vaši podaci su maksimalno zaštićeni. Nemam i ne treba mi uvid u vaše naloge, ali ovaj i slični sad imaju broblem što ih mogu PRONAĆI. Znate da sve kritike na moj račun prihvatam bez problema i odgovaram kako mi "naiđe", pa vam garantujem da sa te strane niko neće imati problema. Međutim, da idiot maltretira i mene i sve koji žele ovde izraziti svoje mišljenje ne mogu dopustiti, a posebno nakon zadnjeg teksta sa njegovih 70-90 komentara.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prije svega, drago mi je što si se pojavio sa novim prilogom i da te nisu uhapsili. Pravu stvar si učinio što si onemogućio pristup i komentarisanje neozbiljnim osobama, kao u prethodnoj objavi. Ja lično uživam u tvojim člancima i tako će biti sve dok ne primijetim da ne pišeš istinu. Bolje je nešto preskočiti za šta nisi siguran i nemaš dokaze, jer je narodu dosta laži i neistina od televizije, novina, raznih portala, a tek političara svih stranaka bez izuzetka.
    Predložio bih jednu stvar, a ti razmisli da li je to izvodljivo i svrsihodno; da mi, koji komentarišemo tvoje priloge iznosimo nezakonitosti iz svojih sredina, po bilo kom osnovu( policija, organi uprave, droga bespravna gradnja, tenderi, pozicija, opozicija), sve što je suprotno zakonu. Podvlačim da komentari moraju biti istiniti bez ono" čuo sam" ili " priča se". Na ovaj način bi i mi, kao čitaoci, učestvovali u otkrivanju lopovluka u RS, a fala Bogu, ima ga na pretek. Ti bi Boro mogao biti neka vrsta " filtera" , da baš neke banalnosti ne budu išle na blogu, a neke stvari bi mogao i provjeriti, jer si za to stručan.
    Puna podrška i lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ideja je dobra iako je vec ranije implementirana. Svamo ima pravo napisati komentar i iznijeti svoje misljenje, bez obzira na to da li ima dokaze ili zna sigurno neki podatak. Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i pozitivnoj praksi MISLJENJE ZE NE MORA DOKAZIVATI. Niko ne snosi odgovornost ukoliko negdje iznosi svoje mišljenje, pa tako nema potrebe da se trudite oko vjerodostojnosti onoga sta ovde napišete. Pa bilo to i na moj račun. Sa druge strane ja pazim na komentare za koje se može potegnuti pitanje moje ili odgovornosti onoga ko je to napisao. I to uklanjam u skladu sa Zakonom o javnom informisanju ili kada vidim da neko zloupotrebljava prostor protiv običnih ljufi. Kritika politivara pp mišljenju Evropskog suda smatra se društveno korisnom i tu slobodno "pucajte" koliko vam drago.

      Za kraj vidim da prolaze komentari pod pseudonimom, da se ne mora koristiti ime i prezime, sta je odlično rešenje. Samo da se riješim ove budale opet ću vratiti prethodne postavke, jer cilj je da ljudi pišu što iskrenije i rastedecenije. Kako to objasniti? Ovim se stvara osnovica za istraživanja kona ce doći za par decenoja ili vijekova. Mnogo pišem i razmjenjujem misljenka sa ljudima, sta ostaje kao svjedočenje jednog vremena i kako mi danas vidimo neke stvari. Objavio sam više strucnih radova ili radio istraživanja i znam kolika je vrijednost ovakvih izvora podtaka. Zayo i potičem ljude da pišu sta misle. Većinu sličnih stranica moći ce neko u buducnosti istrazivati, ali ono sta ljidi misle o tome biće beskorisno jer brišu sve osim pohvala i poltronisanja. Kad je moja malenkost u pitanju moći će istraziti i navode koji pobijaju moje ili me gadno kritikuju. To ima vrijednost sa pozicije istraživanja i tako zajednički kreiramo istoriju.
      Uvijek ponavljam da sam dobru informaciji iz komentara uvijek spreman objaviti, ili iskoristiti u radu, a najviše toga ipak dobijam u privatnoj komunikaciji. Ljidi su zaista za svaku pohvalu kada je u pitanju pomoć u prikupljanju informacija. Kapa do poda.

      Izbriši
    2. Imamo mi projekat Sud javnosti za takve objave samo nikako da ga aktiviramo kako treba. Bas namijenjen da ljudi pišu sve sta ih tisti, pa da se preko tih resursima cak organizuju za konkretne akcije.

      Izbriši
  3. Licno mislim da trebas dozvoliti prethodni nacin za komentarisanje i samo povremeno odgovoriti "da podlozis vatru". Prethodni clanak upravo zbog pomamljenog ponasanja botova dokazao je istinitost tvojih navoda. Ministar je ocito izgubio zivce. To nam govori sve.
    Podrska svim istinoljubivim novinarima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima smisla. Lako ćemo mi to udesiti, no čekam hoće li se onaj idiot sad bahatiti, a ne zna da ga ja i u ovoj i u onoj opciji mogunidentifikovayi. Samo Blogeru ukažem na komentare koji me zanimaju i zatražim IP adresu.

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću