DOLIJAO KUM OBRENA PETROVIĆA: Ko je uhapšeni haker Stanislav Despotović?!

Slobodan Vasković još 2013. godine ukazao je na kriminal u Doboju počinjen kumovskim vezama Stanislava Despotovića i Obrena Petrovića, a vidimo da se ništa nije promjenilo pod aktuelnim gradonačelnikom Borisom Jerinićem. No, krajnje domete nedavne akcije "Skripta", zbog visokotehnološkog kriminala teškog 650 000 KM, pokazaće tek međunarodna istraga. I otvoriti novu aferu sprege politike i kriminala.


borislav radovanovic blog

Neizlječiva boljka direktora policije Siniše Kostreševića i danas jeste nedovoljno i neadekvatno prezentovanje rezultata rada, odnosno njegova suzdržanost prema medijima. Policijski posao učio je kroz "staru školu" i drži se davnašnjeg kodeksa da javnost treba sama prepoznati stanje bezbjednosti i kvalitet rada policije, no ta vremena su naprosto prošlost. Zato mediji i javnost nemaju predstavu o brojnim akcijama i uspjesima policije Republike Srpske, kakvih objektivno imamo u vrlo turbulentnim globalnim dešavanjima.

Šta narodu znači kratko saopštenje da je u akciji "Skripta" razotkriven visokotehnološki kriminalitet težak 650 000 KM? Svjetina teško može shvatiti da hakovanje M-telovih aplikacija za prevare i pranje novca podrazumjeva i ozbiljno informatičko znanje i umreženost sa kakvom se teško nose najmoćnije zemlje svijeta. Oko ubistva Davida Dragičevića nebrojeno puta sam objašnjavao zbog čega je američki FBI godinama u Banjaluci imao operativni centar istraga kakve su zahvatale 50 država i preko 10 miliona oštećenih iz cijelog svijeta. I upravo u našoj Banjaluci ostvareni su daleko najbolji rezultati tadašnjih međunarodnih istraga.

Iz te vizure zainteresovao me je uhapšeni haker Stanislav Despotović iz Doboja. Vidim da je Slobodan Vasković još 2013. godine na svom blogu objavio tekst "Doboj - drugo ime za kriminal" , kojim razobličava težak kriminal i korupciju zasnovane na kumstvu sada uhapšenog Despotovića i Igora Petrovića (sina gradonačelnika Obrena Petrovića). Koga zanimaju detalji Vaskovićeve novinarske istrage dovoljno je kliknuti na gornji link.

Brzinskim provjerama Despotovićeve firme "Sipos" doo vidim da se privilegovani i kumovski status nije promjenio tokom mandata Borisa Jerinića. I nadalje direktnim pogodbama u javnim nabavkama Grad Doboj i lokalne javne ustanove, poput Centra za socijalni rad, JPU "Majke Jugović", JU "Preslica" i ino, koriste prevarantske usluge Despotovića, kako je to Vasković sve sa dokazima objelodanio prije aman osam godina. Elem, apetiti rastu, pa tako i ovaj Obrenov "Kum" ulazi u ozbiljne kriminalne vode, gdje krajnje domete tek možemo naslućivati.

U ovom momentu nije poznato zbog čega je akcija "Skripta" dobila takav kodni naziv, ali Stanislava Despotovića našao sam u jednoj od najvećih svjetskih skriptarnica (vidi podnaslovni foto). Konkretno govorim o američkoj aplikaciji Scribd Inc., specijalizovanoj za elektronska izdanja sa milion e-knjiga, 60 miliona postavljenih dokumenata i 80 miliona korisnika. Što bi kazali - "Raj za hakere"! Despotović je na ovoj platformi postavio nekih 12 naslova različitih sadržaja, ali sa onim šta je ključno za informatičke prevare zbog kojih je uhapšen - sa podacima.

Despotović se vrlo zanimljivo predstavlja na platformi "iProPal" kao programer softvera Grada Doboja, Instituta za slijepe Banja Luka, svoje kompanije "Sipos", sajta "Elteboro.org", GPS sistema, "Optime" iz Modriče. To je preko onoga šta su mediji već prenijeli u domenu njegovog poslovnog "reklamiranja" kao IT savjetnika direktora RTRS-a, uz opasku da "Elteboro.org" možete naći na brojnim elektronskim medijima šireg regiona. 

Nakon hapšenja vidimo na šta se svode njegovi poslovi: krađe i zloupotrebe identitetskih podataka, prevare, pranje novca i slično. Primjera radi, razmislite kakav je interes jednog hakera da na pomenutoj Scribd platformi objavi spisak sa više hiljada firmi kojima je prošle godine zbog pandemije zabranjen rad u Republici Srpskoj - sve sa imenima preduzetnika, nazivima firmi i JIB-ovima (vidi foto dolje). Zato govorim da je ovo tek početak afere i jedne ozbiljne međunarodne istrage.

U konačnici moram cinički ukazati da akcija "Skripta" dobacije do jednog od važnih režimskih subjekata - Obrena Petrovića, a u domenu muljaža IT sektora kakav je u Republici Srpskoj vrlo zanimljiva pojava. Pošto istražujem šta nam to godinama prodaje "Prointer" Igora Dodika, paralelno sa kriminalom njegovog beogradskog partnera Slaviše Kokeze, ova tema mi se učinila simboličkom. U svakom slučaju idu nove vrlo zanimljive informacije oko sprege kriminala i politike.


blog borislav radovanovic
Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

SUROVA ISTINA: Po pozivu ministra Lukača stavljen sam na "crnu listu" BN TV! (VIDEO)

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)