NAČELNIK UZIMA MITO, POLICIJA SLIJEPA, A NAROD TRPI: Policijski načelnik zarađuje više od Dodika

 Aman svakog radnog dana iz Ljubije do Omarske teškim kamionima prevoze oko 60 tura željezne rude. Hajde što kradu rudu, ali uništiše putnu infrastrukturu, a narodu su dozlogrdili. Policija je "slijepa" na ovu pojavu jer načelnik Sretoja Vujanović dobija 600 KM mita za svaki dan ovakvog transporta rude. Vajni načelnik sa šest plata, odnosno do nekih 18 000 KM mjesečno, zarađuje bolje od Dodika?!


blog borislav radovanovic

Moji Ljubijanci su najbolji svjedoci da svakog radnog dana iz našeg rudišta prema Omarskoj prevezu 60 tura željezne rude i to kamionima "teškašima" sa po 20-30 tona nosivosti. I tako preko mjesec i po unazad hiljade tona nimalo jeftine željezne rude dnevno odlazi u kandže rudarske mafije čiji je reprezent "ArcelorMittal". Iscrpili su rudišta Omarske, opljačkali Republiku Srpsku za najmanje DVIJE MILIJARDE MARAKA, pa sad "eksperimentišu" sa ljubijskom rudom.

Vjerujte da Ljubijancima nije žao rude, jer kad je najveće svjetske imperije nisu iskopale za 2 500 godina eksploatacije, pa neće ni ovi iz "Mittala". Zato žale sebe i svoje bližnje, posebice djecu, jer "teškaši" jure mnogo brže od dozvoljenih 50 km/h. Anketirajte ljude i vidite u kom procentu će tvrditi da se tlo trese od brzine i ogromnog tereta.

Žao je Ljubijancima i puta, jedine veze sa Prijedorom i od kog bukvalno ovise životi. Možete ih anketirati i po tom pitanju, pa doznati opšte mišljenje. Pritom ljubijski stari rudari pitaju: od kad je dozvoljen cestovni transport rude? I to u tolikim količinama?!

Prema oficijelnim podacima planirano je preko Ljubije kamionima prevesti 120 000 tona rude i to samo radi testne probe u zeničkoj željezari. Iskreno se nadamo ozbiljnoj havariji u željezari jer kako su krenuli ovakve muke nas čekaju godinama. Ili će ipak uslijediti blokada puta?!

Iz Ljubije "teškaši" dolaze do Prijedora, gdje već ozbiljno ugrožavaju gradski most na Sani. Može li ovaj most izdržati hiljade prelazaka tereta težih od 30 tona neka kaže struka, uz obaveznu analizu isplativosti rekonstrukcije mosta spram vrijednosti posla sa "Mittalom". Nimalo bezazlen problem, zar ne?

Potom ogromne kamiončine prolaze kroz cijeli grad i dodatno otežavaju ionako prekrcat saobraćaj. Ovaj problem posebno iritira vozače kada ih policija zaustavi zbog pojasa, svjetla ili žmigavca. Sve prijedorska policija vidi, jedino je nekako začuđujuće "slijepa" na ogromne teretnjake natovarene rudom. Ima i razloga zašto policija ne smije djelovati po ovom problemu.

Znate, postoji dozvoljeno opterećenje na kolovozu i bilo bi zaista problematično kada bi policija u tom segmentu provodila zakon. Potom valja razjasniti po kom pravnom osnovu se ruda transportuje kroz naseljana mjesta i cestom uopšte, sve da ne ulazimo u ukupne količine ugovorenog posla. Time dolazimo do transpornih naloga i utvrđivanja o kakvom se poslu uopšte radi. Zasad kažem da je u pitanju težak kriminal, a u narednim objavama ću podastrijeti i dokaze.

Nadalje idemo na esenciju ovog teksta, odnosno razmjere korupcije čelnika prijedorske policije spram opisanog kriminala. Doći će i drugi na red, a sad striktno govorim o načelniku PU Prijedor Sretoji Vujanoviću. Po informacijama kakve su došle do moje malenkosti za svaki dan ovakvog kriminala Vujanović dobija po 600 KM. Recimo za 25 radnih dana dobije 15 000 maraka, a šta je negdje pet načelničkih plata.

Računajući i platu od MUP-a Vujanović po ovoj računici mjesečno zaradi 18 000 maraka - bez drugih prihoda koruptivne prirode. Primjera radi: da dobije renoviran stan u naselju Pećani. Zarađuje li Milorad Dodik toliko?! Pritom apostrofiram da je Vujanović najniži u kriminalnom lancu, a doći ćemo i do ministra Petra Đokića kao ključnog aktera ove bezobzirne pljačke. Normalno, sve sa objavljivanjem konkretnih dokaza - kako su čitaoci navikli od ovog blogera sa diplomom i iskustvom kriminaliste.

Čujem da po gradu hapse i maltretiraju "osumnjičene" za nekakav pokušaj paljevine privatnog automobila načelnika Sretoje Vujanovića. Zanimljivo, privode i ispituju ljude, a nigdje zvaničnog saopštenja o krivičnom djelu na štetu načelnika. Možda šef prijedorskog tužilaštva Mladen Mitrović zna o čemu je riječ obzirom na "specijalne veze" sa Vujanovićem, poput onih kada sam se morao isjeći da se izvučem iz prostorija za zadržavanje PU Prijedor. Elem i o toj temi imam pregršt novih informacija i dokaza.

Znači, nastaviće se...

Primjedbe

  1. Tojovoje xrmlja hora od divljeg zapada

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je jedan od elemenata nedržavnosti..bezobzirna krađa i uništavanje ekonomske baze "države". U Bosni nema državotvorne elite kao ni značajnijih naučnika,pisaca...sećija i mentalitet šatre ...zato i treba da budemo protektorat još dugo!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)