RASKRINKAN SAM: Objavljujem "presudu" zbog širenja lažnih vijesti o Milanu Tegeltiji!

Nisam znao da je u ovoj zemlji moguće bez ikakvog postupka "presuditi" da je neko slagao javnost i to iznošenjem svog mišljenja o skandaloznoj pres-konferenciji Tegeltije, Dodika i Cvijanovićke, sve dok to nisam direktno doživio. Prenosim sadržaj objavljen na portalu "Raskrinkavanje.ba", naprosto kako bi zainteresovani znali sa kim i zbog čega se u bližoj budućnosti planiram javno obračunati.


BLOG BORISLAV RADOVANOVIC
AUTOR U "PRIRODNOM" OKRUŽENJU

Neki od nas poštuju elementarne principe novinarstva, zbog čega jednostavno objavljujem sadržaj preuzet sa portala "Raskrinkavanje.ba", kojim je kao lažna vijest ocjenjen moj tekst: NEDOPUSTIVO: Milan Tegeltija prijeti "oružanom silom" Republike Srpske?! . Čisto da bi javnost znala o čemu je riječ prije negoli u svom maniru pozabavim se ovima što me okarakterisaše lažljivcem. 


NADALJE PROČITAJTE SPORNI SADRŽAJ:


Milan Tegeltija nije “prijetio oružanom silom” Republike Srpske

Nakon zajedničke press konferencije Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Milana Tegeltije, na nekoliko se bh. portala pojavio članak s naslovom u kojem se tvrdi da je Tegeltija ovom prilikom “prijetio oružanom silom Republike Srpske”. Radi se o interpretaciji konteksta ove press konferencije, a Tegeltija nije iznio takve prijetnje.

Ocijenjeni članci 

BLOG: Borislav Radovanović Lažna vijest; Klikbejt;  Slobodna Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;  Bosniaks info Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Na blogu Borislava Radovanovića 9. decembra je objavljen tekst u čijem naslovu stoji:

NEDOPUSTIVO: Milan Tegeltija prijeti "oružanom silom" Republike Srpske?! 

Pomenuti tekst je osvrt na press konferenciju koju su 8. decembra, nakon zajedničkog sastanka u Banjaluci, održali srpski član i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, te predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija. 

U tekstu, između ostalog, stoji:

Milan Tegeltija je skandaloznom pres-konferencijom sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović izvršio nedopustiv uticaj na sve subjekte odlučivanja o njegovoj odgovornosti. Opštepoznato je koliko Dodikov režim za obračune sa neistomišljenicima zloupotrebljava policiju Republike Srpske i sad svakom ko se izjasni protiv "ugroženog" Tegeltije valja računati sa torturom ili odmazdom. Bar dok prolazi Dodikstanom. (...) 

Treba li isticati činjenicu da Dodik i Cvijanovićeva imaju pod faktičkom kontrolom MUP RS, sa svim represivnim kapacitetima policije? Možemo li onakav nastup ocjeniti kao prijetnju ili pritisak na ostale članove VSTV-a spram odluka kakve trebaju donijeti? Npr. ko glasa protiv Tegeltije neka izbjegava teritorij na kom entitetska policija sprovodi režimsku volju. Bar potpisnik ovih redova zna na kakvu torturu je spremna Dodikova policija.

Uz isti naslov, ovaj tekst sa bloga Borislava Radovanovića prenijeli su portali Slobodna Bosna i Bosniaks.

Šta je Tegeltija govorio na konferenciji?

Na pomenutoj press konferenciji, koja je trajala nepunih 35 minuta, glavnu riječ su vodili Milorad Dodik i Željka Cvijanović, dok se Tegeltija okupljenima kratko obratio dva puta. Prvi put na samom početku konferencije, kada je prisutne obavijestio o povodu sastanka:

Dobar dan, prije svega, želim da se zahvalim predsjednici RS-a i predsjedavajućem Predsjedništva BiH što su me danas pozvali kako bih saopštio kakva je trenutna situacija u VSTV-u BiH u vezi sa posljednjim dešavanjima i aktuelnom situacijom. Ja sam neko ko je izabran iz RS-a za člana VSTV-a i imam obavezu da o trenutnoj atmosferi i stanju obavijestim predsjednicu RS-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ja sam ih obavijestio o svemu onome što ste imali priliku da čujete u medijima. Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja lično, a vjerujem i ostali članovi Savjeta iz Republike Srpske, postaju nemogući.

Nemoguće je u takvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven način i na zakonit način. Ja kao osoba i kao predsjednik VSTV-a izložen sam nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima, koje u svojoj konačnici, s punim pravom mogu da sumnjam, mogu da rezultiraju i ugrožavanjem mog fizičkog integriteta. Što znači, eventualno, mojom likvidacijom. Ja na takve uslove teško da mogu da pristanem jer to nisu uslovi koji obezbjeđuju bilo kojem pojedincu da časno i zakonito obavlja svoj posao. O svim ostalim detaljima ja sam informisao predsjednicu RS-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a svoju konačnu odluku ću saopštiti u četvrtak, kako sam to i najavio. Hvala vam.

U drugom je obraćanju Tegeltija odgovorio na dva postavljena pitanja upućena od strane novinarke RTRS-a; prvo o tome da li je donio odluku o ostavci, a drugo da li može komentarisati audiosnimak njegovog razgovora s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija. 

Pomenuti snimak tog razgovora je bio povod vanredne sjednice VSTV-a , održane 3. decembra, na kojoj ga je sedam članova ovog vijeća pozvalo da podnese ostavku, dok je sedam bilo protiv. Poziv na ostavku Tegeltiji je uputio i Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), dok je sam Tegeltija prethodno negirao autentičnost tog snimka. 

Evo i šta je Tegeltija u odgovorima na ova pitanja rekao na pomenutoj konferenciji 

Hvala na pitanju. Odgovoriću na oba. Odgovor na prvo pitanje je da, s obzirom na korektnost koju želim da imam prema medijima, ja danas neću saopštiti svoje konačne odluke i njihovo obrazloženje. Dovoljno pametan čovjek može da nasluti kakve bi one mogle biti u četvrtak, ali evo na osnovu svega ovog što ste čuli...

Drugo pitanje, ja sam čovjek od zakona. Ja sve radim zakonito. O tom audiosadržaju koji se pojavio uopšte više neću da pričam. Ja sam sve u životu radio zakonito, ništa nisam uradio nezakonito, uključujući i ovu situaciju. Na kraju krajeva, imate epilog koji govori da je osoba o kojoj je riječ prije dvije godine bila, kad sam sa gospođom Buhom razgovarao o tome, na mjestu na kojem je bila i danas, nije se pomjerila ni milimetar. Hvala Vam.

Izjave zvaničnika s ove konferencije, uživo emitirane na Facebook stranici RTRS Vijesti, snažno su odjeknule u brojnim medijima (1, 2, 3), a o netačnoj tvrdnji Milorada Dodika da u Sarajevu postoji ulica Alije Izetbegovića, iznijetoj na ovoj konferenciji, pisao je i naš partnerski portal Istinomjer.

Ipak, u citiranim izjavama Milana Tegeltije termin "oružana sila" se ne može pronaći, pa ni u potencijalno prenesenom značenju. 

Dalje, termin "oružana sila" se, osim u naslovu, nigdje ne pominje ni u tekstu Borislava Radovanovića. Radovanović u blogu u više navrata pominje Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, te se pita "možemo li onakav nastup (na konferenciji, op.a.) ocijeniti kao prijetnju ili pritisak na ostale članove VSTV-a spram odluka kakve trebaju donijeti?", dodajući da "Dodik i Cvijanovićeva imaju pod faktičkom kontrolom MUP RS-a, sa svim represivnim kapacitetima policije". Iz tih se autorovih navoda stiče dojam da je terminom "oružana sila Republike Srpske" iz naslova označeno Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a u tekstu, dok je kao “prijetnja” opisana sama konferencija, odnosno zajednički javni nastup Dodika, Cvijanović i Tegeltije.

Također, Milan Tegeltija u ovom obraćanju javnosti nije pominjao ni MUP RS-a, niti mu se, osim u naslovu, u tekstu uopšte pripisuje bilo kakva izjava.

Shodno tome, tvrdnja iz naslova teksta, prema kojoj Milan Tegeltija "prijeti oružanom silom Republike Srpske", dobija ocjene lažna vijest i klikbejt. Članci na portalima koji su prenijeli ovaj tekst uz isti naslov dobijaju ocjene klikbejt i prenošenje lažne vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)



Primjedbe

  1. Raskrinkavanje.ba je regionalni fact check program sponzorisan od strane Soroša kroz nevladine organizacije. Njihov cilj je da diskredituju alternativne medije i pokušaju privući ciničnu, apatičnu javnost. Jako su dobro isfinansirani ali im fali strast i energija koju imaju samo istinoljupci.

    Kao u Vašem slučaju, ti bajni provjeravači činjenica se fokusiraju na neki nebitan detalj i slavodobitno ga "diskredituju". Na engleskom se to kaže "going after low-hanging fruit".

    Ja sam isto primjetio da u Vašem tekstu nije bilo nikakvog pomena oružane sile, mada Vi i jeste stavili 'oružanu silu' pod duple navodnike u naslovu, što se moglo protumačiti i kao parafraziranje i kao citat. Ja sam to shvatio kao pređašnje a Raskrinkavanje.ba kao potonje.

    Pravilno bi bilo da ste iskoristili apostrofe 'oružana sila' a ne navodnike "oružana sila", ali izuzev profesionalnih lektora malo ko da zna razliku.

    Dakle, nema potrebe da se pravdate, ako ste i napravili grešku, ona je zaista minijaturna i samo zlonamjerni medij može da je uveliča i uzme za zlo, što nam govori kako radi Raskrinkavanje.ba.

    Kao što rekoh, ne ulažu mnogo truda u analizu tekstova koje diskredituju a siguran sam i da ne čitaju komentare na Vašem blogu. To su pisci ŽNJ kategorije bez imalo dostojanstva ili pameti. Cilj im nije da ponađu informacije ili rade novinarski rad, već samo da blate.

    Možete se dobro zabaviti i usput sabotirati Soroševe zombije pišući naslove koji su višesmisleni i da Vas onda Raskrinkavanje.ba 'diskredituje'. Prije svega napišite naslov koji je lako diskreditovati, na primjer onaj Vaš tekst da svaki građanin dobija 1,000 KM.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću