KOMANDANT VIŠKOVIĆ RASPUSTIO ŠTAB: "Nisam Dodikov kovid idiot!"

Kako objasniti činjenicu da na vrhuncu krize izazvane pandemijom kovida-19 Republički štab za vanredne Republike Srpske situacije nije se sastao dvije sedmice? Jedino time da komandant štaba Radovan Višković odbija biti režimski "kovid idiot", odnosno potpisivati odluke kakvima teško krši ustav i zakone, te materijalizovati kriminal i korupciju enormnih razmjera. Ili je problem vezan za špekulacije o njegovoj smjeni?!


blog borislav radovanovic

Svakodnevno svjedočimo kako brojke novozaraženih dostižu zabrinjavajući nivo, nominalna smrtnost je nikad veća, a o potrebama zdravstva i sistema uopšte iluzorno je govoriti. Ukoliko je od početka krize izazvane pandemijom kovida-19 bilo razloga za "stalnom sjednicom" Republičkog štaba za vanredne situacije RS onda je to posljednjih dana.

Elem, po službenim podacima sa sajta Vlade RS vidimo da je posljednja sjednica Štaba održana 27. novembra (podnaslovni foto). Nakon toga, evo dvije sedmice, nema ni naznaka održavanja novog sastanka ili aktivnosti ovog tijela aktiviranog upravo za rješavanje problema koji očigledno kulminira. Nađite zemlju u Evropi koja sa nivoa vlade ili štaba pune dvije sedmice nije održala sastanak i bavila se aktuelnom situacijom, pa ćemo prihvatiti da je ovakva situcija "normalna" i održiva, Koliko treba biti uman za sumnju u ozbiljne probleme unutar izvršne vlasti?

U traženju objašnjenja za Viškovićevo "držanje na ledu" štaba kojim formalno komanduje, a time je i zadužen za sazivanje sastanaka i djelovanje istog, od onoga šta sam ukazao već nakon prvih objavljenih odluka. Moram, čisto zarad sopstvenog ega, podsjetiti javnost da sam svojim tekstovima iznudio objavljivanje odluka Štaba. 

Nakon medijske frke oko mog kažnjavanja zbog "izazivanja panike i nereda" potegao sam pitanje: kako da ljudi poštuju i izvršavaju propise koji nigdje nisu objavljeni, uključujući i zvanični sajt Vlade RS? Tek kada je medijska zajednica "zategla" oko tog pitanja krenulo je objavljivanje odluka - upravo na vladinom sajtu.

Naredni Viškovićev problem nastaje objavljivanjem spornih odluka na mom blogu, sve sa dokazivanjem njihove protivustavnosti i protivzakonitosti. U finišu tog javnog obračuna Višković je morao staviti van snage svoju zabranu izazivanja panike i nereda, dok je Željka Cvijanović identično postupila sa svojom uredbom sa zakonskom snagom. Jasno sam objasnio zbog čega će sud poništiti sporne odluke i uredbe, pa se na zakazanom ročištu policija nije pojavila. Samo su sud obavjestili o ponišenjima sopstvenih propisa i svih prekršajnih naloga izdatih po istima.

Prednje pominjem zbog brojnih objava kakvima sam dokazao da su bukvalno svi zaključci Viškovićevog štaba protivustavni i protivzakoniti, te da se kao takvi ne smiju primjenjivati u pravnoj praksi entiteta i države. Nema potrebe za gubljenjem prostora na dalja pojašnjenja mojih objava, osim da su višestruko primoravale režim na "izvlačenja" iz različitih situacija. Uljučujući i iznuđenu sjednicu parlamenta o uveđenju vanrednog stanja.

Znači, Radovan Višković je slijepo izvršavao hirove Milorada Dodika, Dragana Lukača, Željke Cvijanović i drugih moćnika, pa i kad su u pitanju kršenja ustava i zakona. Mnogo veći problem po njega bile su odluke kakvima je "legitimizovao" teški kriminal i milionske štete, a na čemu su se pojedinci besramno bogatili. Više nije moguće pobrojati sve afere izvedene sa potpisom "komandanta štaba" Radovana Viškovića.

I šta Višković dobija kao nagradu za slijepo poslušništvo, a kakvo je rozorilo i ono malo ličnog digniteta sa kakvim je preuzeo vladu? Već je sam sebe mogao prepoznati kao "kovid idiota", ali je gurao dalje i izvršavao sve šta su smislili oni čijom milošću je ustoličen. Svako iole upućen u psihologiju mogao je uočiti kako Višković sve teže govori o sopstvenoj časti.

Nakon svega kreću medijske i uopšte javne špekulacije o Viškovićevoj smjeni sa pozicije premijera. Je li Milorad Dodik jednom izjavom demantovao sve te silne priče o smjeni predsjednika vlade i čak karikiranjima o njegovom nasljedniku? Ukoliko neko zna za takvu izjavu bilo bi dobro da ukaže i nama ostalima, a posebno Viškoviću koji je Dodikovo ćutanje očigledno prepoznao kao realnost. Takve stvari pogode čovjeka, pa makar i sa mentalnim sklopom "kovid idiota".

Nadam se da je iz ovakve vizure jasno zašto Višković zanemaruje svoje obaveze oko Republičkog štaba za vanredne situacije. Kada govorim o njegovom premijerskom djelovanju nije ništa bolja situacija. Po objavama sajta vlade vidimo vrlo slično ponašanje. Nakon 26. oktobra uslijedila je samo jedna sjednica vlade (02.12), kada su ministri Socijalističke partije napustili istu. Istini za volju danas je zakazana nova sjednica.

Dovoljno je malo "prelistati" sajt Vlade RS za zaključivanje da je Radovan Višković svoje aktivnosti sveo na protokolarna pojavljivanja na ranije zakazanim sastancima i to bez ikakve veze sa eskaliranom krizom. Premijera i komandanta štaba uopšte ne dotiču nagomilani problemi kakve vlada treba promptno rješavati. Prosto začuđuje da političari, novinari i drugi akteri javnog života nisu uočili stvari kakve navodim ovim tekstom.

Po nekakvoj mojoj procjeni Višković ovakvim inertnim ponašanjem stavlja Dodika u situaciju donošenja odluke o njegovoj vladi. Ovako mu poručuje: "U redu, ja sam slijepi poslušnik koji čeka tvoje dalje umotvorine. Izvoli i vodi vladu i štab, ukoliko možem bez i mimo mene.". Višković pokušava iznuditi Dodikovo potvrđivanje ili demantovanje špekulacija o njegovoj smjeni i to bi bio suštinski razlog njegovog ovakvog ponašanja. 

Koliko su moje procjene utemeljene vrlo brzo ćemo egzaktno provjeriti i to upravo spram Dodikovih izjava. Višković ovakvu situaciju može podnositi još par sedmica, ali Dodik nema taj komoditet. Naprosto svaka šteta u konačnici se njemu imputira i zato spornu situaciju mora razriješiti - urgentno. Višković je možda prihvatio ulogu "kovid idiota", ali to ne znači da je idiot u bukvalnom smislu, a šta dokazuje i opisanim potezima. 

Primjedbe

  1. Došlo mu iz guzice u glavu...
    i bilo je vrijeme...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zahvaljujuci tvojoj Boro pravovremenoj i na pravu zasnovanoj reakciji trpili smo samo medijski teror. Hvala ti brate! Bog da cuva tvoju porodicu i tebe!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću