U CARA DODIKA KOZJE UŠI: Razobličavanje predstojećeg skupštinskog performansa

Čekamo da Narodna skupština Republike Srpske prva i jedina u svijetu ospori izborne pobjede prosrpske opozicije u Crnoj Gori ili Vučićevih Naprednjaka u Srbiji. Dopadali se nekom rezultati ovih izbora ili ne garant njihove regularnosti je Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES), koju Milorad Dodik vidi kao "veoma štetnu po vitalne interese RS". U tekstu argumentovano razobličavam Dodikove zloupotrebe, mantre, strahove...


borislav radovanovic blog

 

Na zvaničnom sajtu Narodne skupštine Republike Srpske nema dostupnog materijala za 16. vanrednu sjednicu zakazanu po zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Po dnevnom redu znamo da će parlament raspravljati o "veoma štetnom" uticaju IFES-a na predstojeće lokalne izbore, no nema Dodikovog zahtjeva i obrazloženja iz kog bi spoznali o čemu se tu uopšte radi. 

Materijali o kojima skupština treba raspravljati unaprijed se objavljuju i naoko začuđuje njihov izostanak u ovoj "sudbonosnoj" posebnoj sjednici. U stvari Dodik ima problem kako objasniti sam zahtjev za održavanje sjednice, a posbice kako to IFES može "veoma štetno" djelovati po vitalne interese Srpske. Dok pišem ovaj tekst njegovi savjetnici vjerovatno još uvijek smišljaju sa čim izaći pred narodne poslanike.

Aman dvije decenije Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES) iz Vašingtona sarađuje sa Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK), samo to Dodiku nije predstavljalo problem dok je na čelnoj poziciji ove komisije sjedio njegov poslušnik Branko Perić. Preko Perića imao je sigurnost da međunarodne specijalizovane agencije za izborni monitoring, popit IFES-a, neće ostvariti svoju misiju u vidu jačanja regularnosti izbornih procesa. 

Što se tiče kredibiliteta IFES-a dovoljno je istaći da nekih 140 država svijeta regularnost svojih izbornih procesa zasniva na angažovanju stručnjaka ove i nekoliko sličnih međunarodnih agencija. Pored toga stručne usluge IFES-a su veoma tražene, a posebno u tekućoj godini i situaciji sa pandemijom koronavirusa. Fondacija je inače poznata po programima za invalidna lica, mlade, te ukupno po pitanjima razvoja fer i demokratskih izbora. 

Valja istaći kako predmetna fondacija načelno djeluje na dva kolosjeka. Na jednoj strani sarađuje sa državnim tijelima nadležnim za izbore, dok na drugoj razvija nevladine agencije specijalizovane za izborni monitoring. Primjera radi beogradski Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u dugogodišnoj saradnji sa IFES-om prerastao je u međunarodno priznatu agenciju koja djeluje u desetinama država. Slično je sa podgoričkim Centrom za monitoring i izbore (CeMI) i drugim specijalizovanim agencijama zemalja našeg okruženja.

No, kada je ova tema u pitanju mnogo važnije je istaći saradnju Republičke izborne komisije Srbije  i IFES-a. Obe strane godinama se hvale intenzivnom i korisnom saradnjom sa navođenjem mnoštva konkretnih aktivnosti. Sa donjeg letka vidite da državnoj izbornoj komisiji Srbije nije problem pozicionirati se između USAID-a i IFES-a. Zato niko u svijetu nije problematizovao rezultate posljednjih izbora u Srbiji - iako samo tri režimske stranke čine državni parlament.



Kada je Srbija u pitanju imamo još jedan vrlo zanimljiv oblik saradnje, a ovoga puta tiče se Agencije za sprečavanje korupcije. Na zvaničnom sajtu ove državne agencije možete vidjeti niz saopštenja o kvalitetnoj saradnji sa predmetnom američkom fondacijom i gestama zahvalnosti prema istoj (vidi: OVDE ). Zamislite haos kakav bi Dodik produkovao da Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije BIH započne aktivnosti slične onima u Srbiji! 

Narednu dimenziju saradnje većine država svijeta sa međunarodnim agencijama sličnim IFES-u valja posmatrati kroz primjenu informacionih tehnologija u izbornim procesima, a posebice u domenu ažuriranja biračkih spiskova, kontrole glasača, brzine obrade podataka i ino. Znamo kako brzo države našeg okruženja objavljuju rezultate izbora, baš kao i da to u Bosni i Hercegovini potraje mjesecima. 

Nije tajna, Dodika ponajviše boli uređivanje biračkih spiskova. Nedavno sam objavio tekst "DODIKOVA (PRED)IZBORNA PANIKA: Izbornom krađom dokopao se Predsjedništva BiH, pa strahuje od istrage!" u kom egzaktno dokazujem kako je na izborima iz 2018. godine u Srpskoj bilo za 200 000 više registrovanih glasača od punoljetnih građana (sa pravom glasa). Nemojmo se zavaravati: po Dodiku je "vitalni interes" očuvanje postojećeg haosa u izbornim spiskovima i produljenje manipulacija sa nepostojećim glasačima.

Znači, kad Narodna skupština izglasa da je angažovanje IFES-a u predstojećim lokalnim izborima "veoma štetnu po vitalne interese RS" ulazimo u situaciju osporavanja ovogodišnjih izbornih rezultata u Srbiji i Crnoj Gori. Niko u svijetu nije doveo u pitanje regularnost tih izbora, pa ni rezultate "prosrpskih stranaka", a naprosto zbog činjenice da validnost izbornih procesa garantuju IFES i slične međunarodne agencije. Sve do predstojeće odluke parlamenta Srpske za koju nema sumnje da će biti izglasana.

Na stranu što ostatak svijeta priželjkuje angažovanje predmetne američke fondacije u svojim izbornim procesima, no samo po sebi kontradiktorno je hvaliti uspjehe Vučićevih Naprednjaka ili Amfilohijevih "izabranika", a kuditi aktera koji međunarodno garantuje validnost takvih uspjeha. Kakva je to "logika"?! 

Pošto Dodikovo obrazloženje još uvijek nije objelodanjeno moramo sačekati početak zasjedanja skupštine, pa da i mi obični smrtnici doznamo kakve "umotvorine" su smišljene za ovu priliku. Doduše, pozadinu kompletne ujdurme nije teško prepoznati. Dodik ovakvim političkim ujdurmama želi dobiti na vremenu, odnosno na odugovlačenju angažovanja IFES-a u predstojeće izbore i otklanjanja neregularnosti na kakvima on godinama gradi izborne "pobjede". 

Doduše, kad je Dodikova "logika" u pitanju predlažem da se nasmijete uz priču na tu temu koju možete pročitati klikom OVDE


Primjedbe

  1. Битно је да се ви заједно са муслиманима докопате власти и покопате Републику Српску.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)