PALJENJE BADNJAKA: Sveti Sava čuvar prastarih slavenskih običaja

Danas pravoslavni Srbi paljenjem Badnjaka obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik. Po paljenju Badnjaka, a posebno po proslavljanju Slave, specifični su u odnosu na ostatak hrišćanstva, primarno zahvaljujući utemeljitelju Srpske pravoslavne crkve Svetom Savi. Očuvanjem ovih običaja povezao je praslavenski srpski identitet sa hrišćanstvom.Poznato je da Stari Slaveni od pamtivjeka pale hrastovo drvo. Jedino su se mijenjali bogovi kojima je ovaj običaj posvećen. Prvotno to je činjeno u čast boga gromovnika Peruna, a potonje kao obilježavanje Hristovog rođenja.

Po vjerovanju da je Josif iz Nazareta zapalio hrastovo drvo prilikom rođenja Isusovog nije bilo teško ovaj običaj preobličiti od staroslavenskog klanjanja bogu Perunu do današnje manifestacije. Zato i druge, prioritetno slavenske, religijske zajednice praktikuju paljenje Badnjaka.

Kad je u pitanju obilježavanje Slave dolazimo do stvarne veličine Svetog Save. Vizantija je silom gušila običaj posvećen staroslavenskoj boginji Slavi, zaštitnici doma i porodice. Prelomna je bila odluka Svetog Save da se običaj sačuva i preobliči u čast hrišćanskih svetaca.

Očuvanje ovih običaja važno je zbog spoznaje o etničkom identitetu. Treba znati da pripadate drevnim indoevropskim narodima, konkretno Slavenima, i baštinite istoriju koja seže čak do 4 000 godina prije Hrista. Posebice u današnje vrijeme vještački nametnutih kolektivnih identiteta.

Srpsko-pravoslavni identitet njegujem kao nešto naslijeđeno i kao nasljeđe kakvo sam obavezan prenijeti na svoje potomke. Pa i kad je staroslavensko predhrišćansko nasljeđe u pitanju. Zato me raduje dalekovidost Svetog Save, koji je očuvanjem drevnih običaja omogućio da na djecu prenesem milenijume identiteta koji objektivno baštine.

Na kraju ostaje mi samo da poželim srećan dolazeći praznik tradicionalnim pozdravom

HRISTOS SE RODI!

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)