OPTUŽNICE PROTIV SAVČIĆA I ĆURGUZA: Ko sad udara na srpske borce?!

Povodom optužnica protiv bivšeg i aktuelnog predsjednika BORS-a, Pantelije Ćurguza i Milomira Savčića, u srpskom javnom diskursu i nadalje dominira percepcija o postojanju urote protiv srpskih boraca. No, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija javno se pohvalio kako je iz pravosuđa eliminisao uticaje Bakira Izedbegovića, SDA i "sarajevske čaršije". Postavimo sasvim racionalno pitanje: ko u ovom trenutku "udara na dostojanstvo srpskog borca"? Optužnicu protiv Pantelije Ćurguza Boračka organizacija RS okarakterisala je kao "smišljen udar na ponos i dostojanstvo srpskog borca, policajca i kompletnog srpskog naroda". Identična percepcija vidljiva je i povodom optužnice protiv sadašnjeg predsjednika BORS-a Milomira Savčića.

Takvo poimanje aktuelnih dešavanja razumljivo je obzirom na dvodecenijski kontinuitet identičnih saopštenja zvaničnika Republike Srpske i boračkih organizacija. Jedina razlika jeste u tome što ovoga puta Bakira Izetbegovića i "sarajevsku čaršiju" jedva da i pominju. Doista, gdje se iznenada izgubila ta nezaobilazna "sarajevska čaršija"?

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Prvo smo imali javne jadikovke Bakira Izetbegovića kako on i bošnjačka politička provenijencija nemaju realnog uticaja na pravosudne institucije. Bar ne koliko bi to Izetbegović Junior želio, odnosno kakav imaju Milorad Dodik i Dragan Čović. Sjećate se silne javne polemike po tom pitanju?

I predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, uključio se u tadašnju raspravu, te potvrdio kako Izetbegović doista nema moć unutar pravosuđa kakvu je ranije imao i kakvu priželjkuje. Tegeltija se čak pohvalio kako je ponajviše zaslužan za eliminisanje poluga uticaja na tužilaštva i sudove od strane SDA i famozne "sarajevske čaršije".

U osnovi tu leži razlog izostanka "sarajevske kuhinje" iz aktuelnih priča o udaru na dostojanstvo srpskog borca. Naime, ukoliko prozovu Izetbegovića uslijediće njegovo pozivanje na javna hvalisanja Milana Tegeltije i kompletna priča ide na štetu Milorada Dodika.

Zato se optužbe svode na Tužilaštvo BiH, ali opet kao nekakvu imaginaciju bez imena i adrese. Nema prozivki Gordane Tadić kao najodgovorije persone u državnom tužilaštvu i to zbog dvije nepobitne činjenice.

Prva, glavna tužiteljica Tadić je miljenica "velikosrbina" Milana Tegeltije, koji vedri i oblači VSTV-om - institucijom koja je Tadićevu imenovala. Druga, opštepoznata je sprega Tadićeve sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. Baš kao i Tegeltije!

Što se tiče Pantelije Ćurguza valja podsjetiti kako u njegovom predmetu postupaju Tužilaštvo i Sud Brčko distrikta. Tek tu je teško dokazati uticaj "sarajevske čaršije" preko onoga šta realno ostvaruju Dodik i Čović.

Nadam se kako je iz prednjeg razumljiva aktuelna promjena javnog diskursa oko procesuiranja ratnih zločina - sa konkretnim izostankom "neprijateljskog Sarajeva" kao protagoniste progona srpskih boraca i silnih nepravdi oko procesuiranja ratnih zločina.

Elem, i dalje se promoviše percepcija o postojanju napada, urota i zloupotreba, a realno bi bilo identifikovati aktera "smišljenog udara" o kakvom govore iz BORS-a i drugih struktura. Možda su u pitanju američka i britanska ambasada?!

Gle čuda, odjednom nema više ni sprege "sarajevske čaršije" i ovih ambasada, a nakon dvije decenije kontinuiranih optužbi takvog tipa. I to je očekivano obzirom na uvažavanje Amerikanaca i Britanaca kakvo Milorad Dodik uživa nakon potpisivanja NAP-a. Moraju štititi potpisnika ANP-a, od kog se očekuje implementacija potpisanoga. Dodiku, sa druge strane, takvi sukobi trenutno najmanje trebaju.

Sve u svemu, kako su stvari krenule, vrlo brzo ćemo se morati suočiti sa nekakvim "napadom" Marsovaca. Nemojte da vas začudi Dodikovo sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS i usvajanje izvještaja o neprijateljskom djelovanju Marsovaca protiv Republike Srpske. Znate, neko uvijek mora biti kriv!


Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

MEGA-AFERA: Glavna inspektorica vibratorom nokautirala ministra (FOTO)

NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije (FOTO)

PRAVDA JE SPORA, ALI... : Glavni udar na narko mafiju spreman - Prijedor "pada" prvi

OVO NISTE VIDJELI: Bespravno izgrađena kuća ministra Lukača (VIDEO, FOTO)

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)