Zašto sam hapšen, suđen, kažnjen...?


Piše: Borislav Radovanović

Samo u Republici Srpskoj može se dogoditi da građanin mjesec i po nakon hapšenja, suđenja i kažnjavanja od suda i policije traži informaciju o tome kakvu nezakonitost je uopšte počinio. Objavljujem i dokaz toga! Najgore: informacije tražim kako bih pokrenuo postupak pravne zaštite po Evropskoj konvenciji o sprečavanju mučenja, nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja. 
SADRŽAJ ZAHTJEVA PRIJEDORSKOM SUDU I MUP RS:

OSNOVNI SUD PRIJEDOR
-       Predsjednik suda

MUP RS BANJA LUKA
-       Direktor policije
(Putem PU Prijedor)


PREDMET: Zahtjev za pristup informacijama, podnosim.-


Obraćam se Naslovima sa zahtjevom da mi omoguće pristup dokazima, spisima i drugim informacijama vezanim za nezakonito lišavanje slobode od strane policijskih službenika PU Prijedor od 03.09.2018., te u vezi sprovođenja „hitnog prekršajnog postupka“ od strane Osnovnog suda u Prijedoru po sudiji Nebojši Milovanoviću, a u svrhu ispitivanja/utvrđivanja grubog kršenja Evropske konvencija o sprečavanju mučenja, nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja implementirane u Ustavu Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju zahtjeva navodim da sam dana 03.09.2018. godine nezakonito i neopravdanom primjenom fizičkog nasilja lišen slobode, tokom zadržavanja i daljeg procesa izložen nehumanom i ponižavajućem ponašanju, te potonje medijsko-javnoj satanizaciji, a u okolnostima da nisam počinio apsolutno nikakvu zakonom zabranjenu radnju.

Do danas (nakon mjesec i po) od policije ili suda nisam dobio nikakav optužni akt iz kog bih bar elementarno doznao zbog čega sam lišen slobode i podvrgnut sudskom postupku. Čak sam od strane MUP-a i prekršajno kažnjen (nalogom) bez elementarnih navoda kakav sam krimen (prekršaj?) počinio u objektu prijedorskog suda. Jedino šta je meni poznato jeste da mi je usljed nasilja i nehumanog ponašanja u zgradi suda pozlilo i zbog čega mi je (ponovo!) ukazivana medicinska pomoć.

U daljem apostrofiram kako su sporna dešavanja o kojima tražim informacije direktno vezana za višegodišnja mučenja (fizičko nasilje, nezakoniti progoni, institucionalne prijetnje, teško obespravljivanje...), te nehumanog i ponižavajućeg tretmana od strane policijskih i pravosudnih tijela Republike Srpske (nezakonito uskraćivanje prava na rad i obezbjeđivanje egzistencije radom, zloupotrebe radno-medicinskih postupaka, javno-medijska satanizacija, nehumano tretiranje porodice, uskraćivanje elementarnih ljudskih prava i sloboda...). Pritom kao posebnu okolnost ističem da sam institucionalnom nasilju godinama podvrgnut zbog svog internog i eksternog uzbunjivačkog djelovanja, te zbog meterijalizacije zajamčene slobode mišljenja i izražavanja.

Znači, pristup potrebnim informacijama tražim kako bih pokrenuo postupak traženja pravne zaštite u skladu sa ustavom zajamčenim pravima i međunarodnim opštim pravnim aktima u domenu zabrane mučenja i nehumanog tretmana i kažnjavanja, a u odnosu na predmet zahtjeva u svrhu elementarnih saznanja o spornim dešavanjima. Niko nema pravo građane kažnjavati, lišavati slobode i protiv njih voditi postupke, a posebno ne u okolnostima kako je to prema meni činjeno, bez da im obezbijedi pravo na bar elementarna saznanja o tome kakvu inkriminaciju su počinili. Ponajmanje da građani iz medija saznavaju zašto su lišavani slobode i procesuirani.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

RASKRINKAVANJE LAŽOVA VUKANOVIĆA: Ivan Begić je prodao svoj porno snimak (FOTO)

Otkrivam policijske saučesnike ubistva načelnika Radenka Bašića (FOTO)

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

Otkrivam identitet pritvorenog pomagača u ubistvu načelnika Bašića (FOTO)

ULTIMATUM MINISTRU LUKAČU: Suspenduj kriminalizovane policajce ili podnesi ostavku!

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

Ubijenog načelnika Bašića "prodale" najbliže radne kolege