„DAVIDOVI ZAKONI“: Dva zahtjeva „PRAVDE ZA DAVIDA“ poslanicima Narodne skupštine (Bitka za Republiku Srpsku!)

Obećali smo da nakon zvjerskog ubistva Davida Dragičevića Republike Srpska neće biti ista. I neće, jer slijedi uvođenje „DAVIDOVIH ZAKONA“! Na prvom koraku dalje beskompromisne bitke objavljujemo dva zahtjeva narodnim poslanicima našeg parlamenta koje postavljamo kao „crvenu liniju“ njihovog odlučivanja. Prvi zahtjev odnosi se na spisak onih čije smjene i momentalno udaljavanje iz institucija zahtjevamo, dok drugim tražimo formiranje novog tužilačkog tima i procesuiranje svih odgovornih za ovaj neoprostivi zločin.



Trebalo je vremena da okupimo respektabilnu masu savjesnih građana, da stvorimo jedinstvo i svijest nužne za povlačenje radikalnih poteza kakve javnosti predstavljamo kao „DAVIDOVE ZAKONE“. To što mijenjamo/radikalizujemo način borbe ne znači da smo odstupili od polazišnih principa. Samo reda radi podsjećamo da su Suzana i Davor javno istakli vrlo jednostavan zahtjev – da institucije stradanje njihovog djeteta istraže zakonito, istinito i pravedno. Od tog postulata ne odustajemo, ali moramo institucije osloboditi od grupe zločinaca i bandita koje ih razaraju, uništavaju i podređuju svojim kriminalnim interesima. I dalje djelujemo na već poznatom principu – mirno i dostojanstveno, samo „bez maski“!

Zato prvi potez povlačimo prema najvišem političkom i zakonodavnom tijelu vlasti Republike Srpske, ali striktno pema narodnim poslanicima kao pojedincima sa imenima i prezimenima. Uopšte nas ne interesuje kojoj političkoj opciji pripadaju i kakve političke interese štite. Svima njima građani obezbjeđuju jednaka primanja i radni komoditet, pa očekujemo da JEDNOM RAZMISLE na čiju će stranu stati. I to svaki od njih – imenom i prezimenom, a iz dalje objave će biti jasnije zašto na tome insistiramo.

Naš prvi ultimativni zahtjev, naša „crvena linija“, narodnim poslanicima jeste da na posebnoj sjednici 19. ovog mjeseca izglasaju SMJENE i MOMENTALNO UDALJAVANJE IZ JAVNIH INSTITUCIJA sljedećih lica:
  • Mahmut Švraka, Glavni republički tužilac RS
  • Želimir Lepir, Glavni tužilac OT Banja Luka
  • Dalibor Vrećo, tužilac OT Banja Luka
  • Saša Labotić, tužilac OT Banja Luka
  • Dragan Lukač, ministar MUP RS
  • Darko Ćulum, direktor policije MUP RS
  • Darko Ilić, načelnik policijske uprave MUP RS
  • Nedeljko Lubura, načelnik policijske uprave MUP RS
  • dr Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS
  • Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka
  • Draško Milinović, direktor RTRS
  • Radmilo Šipovac, generalni direktor SRNA
Drugi ultimativni zahtjev jeste da Narodna skupština ovlasti vršioca dužnosti koji će voditi republičko tužilaštvo do izbora novog Glavnog republičkog tužioca. Istovremeno da vršiocu dužnosti naredi formiranje novog tužilačkog tima koji će preuzeti dalju istragu u slučaju krivičnog djela „Teško ubistvo“ (trenutno jedina pravno obavezujuća kvalifikacija događaja data od strane oštećenog Davida Dragičevića) nad Davidom Dragičevićem.

Pravni osnov ovakvih naših zahtjeva je vrlo jednostavan – građani obezbjeđuju primanja lica čije smjene izričito zahtjevamo, a zakoni i pravila struke određuju kako su BILI DUŽNI ponašati se u ovom krivičnom predmetu i u teškoj društvenoj situaciji produkovanoj njihovim nezakonitostima i kršenjima profesionalnih principa i standarda.

Stav zajednice savjesnih građana „PRAVDA ZA DAVIDA“ jeste da više nećemo finansirati primanja onih koji bezobzirno krše zakone, koji zloupotrebljavaju institucije za prijetnje i ugrožavanja naše zajednice, koji nas neosnovano i protivpravno javno optužuju da djelujemo protiv institucija i same Republike Srpske, pa sve do toga da smo plaćenici, ekstremisti, izdajnici...

Kako da zajednica „PRAVDA ZA DAVIDA“ tumači zvanično saopštenje MUP RS, objavljeno na jednom od zvaničnih sajtova Vlade RS, koje djelimično citiramo: „... Davora Dragičevića i određenih ljudi oko njega, Ministarstvo će biti prinuđeno da podnesene krivične prijave... navedeni će morati svoje tvrdnje potkrijepiti materijalnim dokazima u postupku pred nadležnim sudom ili će u suprotnom snositi krivičnu odgovornost i sankcije u skladu sa zakonom.“?

Ili, kako da naša zajednica i građani protumače objavu javnih servisa RTRS i SRNA, sljedećeg sadržaja: „Narode, ako nam ovaj ponos sruše, ponovo će nas voditi cijelo selo dvojica ustaša sa puškama o kanapu. Ili ćemo imati u Banjaluci kao 1992. godine u Sarajevu da PRAZINA JUKA, kao najveći kriminalac i narkoman, bude šef policiskih jedinica.“?

Nećemo mi više ništa „tumačiti“, nego naprosto tražimo smjene i momentalno udaljavanje iz institucija prednje navedenih lica. Mi takvima više nećemo obezbjeđivati primanja i privilegije. To je naše pravo! To je naša volja!

Ovim dolazimo do još jedne dimenzije ukupnih događanja, a tiče se ponašanja narodnih poslanika u najvišem političkom i zakonodavnom tijelu vlasti Republike Srpske. I njihova primanja i privilegije obezbjeđuju sve siromašniji građani Republike Srpske, a to znači i stotine hiljada onih svrstanih uz ideju „PRAVDA ZA DAVIDA“. Tačno se zna imanima i prezimenima koji poslanici su ovima i ovakvima dali moć da se ovako ponašaju. Zna se imenima i prezimenima ko je sve na prošloj posebnoj sjednici posvećenoj slučaju stradanja Davida Dragičevića odlučio da istima „produži mandat“ za činjenje novih nezakonitosti, teških kršenja prava, pa sve do medijske satanizacije savjesnih građana.

Ono šta nas u svemu ovome trenutno jedino zanima jesu imena i prezimena narodnih poslanika koji će i nakon svega stati na stranu ovih čije smjene tražimo. Samo imena i prezimena! I to tražimo iz vrlo pragmatičnog razloga – da ih dodamo na prednji spisak onih koji više nikada neće plate primati iz budžeta Republike Srpske.

Mi svoju volju izražavamo ovakvim zahtjevima, a svima koji se tome protive poručujemo da javno istupe, pa da i njih dodamo na spisak. Dakle, svako ima mogućnost da se pozicionira kako misli da je po njega najbolje, a mi ćemo ocijeniti kako ćemo se ubuduće odnositi spram svakog pojedinca. Dovoljno dugo su pojedinci sebe poistovjećivali sa institucijama, pa i sa samom Republikom Srpskom. Odlično se zna šta su institucije, a šta je Srpska, pa i šta je Bosna i Hercegovina. Zna se i šta znači ljudski život, ljudska prava i slobode, pa sve do obaveza između građana i države.

Naša dalja bitka biće vođena u pravcu razjašnjavanja prava i obaveza. Princip je vrlo jednostavan – ako nemamo prava, onda nećemo ni izmirivati obaveze. Zašto bi mi izmirivanjem obaveza finansirali zločinačke strukture od kojih strahujemo. Je li normalno da građani strahuju od nekog ministra, kog plaćaju da radi u njihovom interesu, plaćaju da štiti njihovu ličnu i imovinsku bezbjednost? Ili, da finansiramo tužioce koji našim novcem plaćaju nekakve „slovenačke stručnjake“ da dokažu da je Davor Dragičević počinio nepostojeću krađu? Možda neko misli da plaćamo javne servise da nas etiketiraju kao „ustaše“?

Za kraj ostaje nam da svima poručimo kako je ovo tek početak uvođenja „DAVIDOVIH ZAKONA“, a kakvi su naši planovi i kakve ideje imamo na planu građanske borbe to će svi blagovremeno doznati. U tom dijelu ostajemo na polazišnim principima – MIRNO i DOSTOJANSTVENO. Ako za ovih 70 dana nismo načinili niti jedan jedini incident to je valjda pokazatelj osnova na kojima počiva naša borba, a od kojih nemamo namjeru odustati. Sad, šta smo u stanju osmisliti na entitetskom, državnom i međunarodnom planu javnost će najbolje doznati ukoliko pojedinci sa imenima i prezimenima odluče stati na stranu „osovine zla“. Ovom objavom povukli smo prvi potez i čekamo poteze naših protivnika u „simultanki“ protiv narodnih poslanika.

„PRAVDA ZA DAVIDA“
Zajednica savjesnih građana

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću