IGORU ŽUNIĆU JAVNO: Halil nije Srbin, al' je sudija!

Vidimo da Igor Žunić i ostatak dodikovske kamarile mogu u Narodnoj skupštini Republike Srpske nametati aršine po kojima se imaju "prepoznavati" Srbi. Po njima Milan Tegeltija je "naš", a Halil Lagumdžija "nije naš" - bez obzira na činjenicu da je lažnog sudiju na poziciji zamjenio legitimni sudija. Izborom lažnog "kolege" Tegeltije da ih predstavlja u VSTV-u sudije Republike Srpske iskazali su lojalnost Dodikovom režimu, ali na način da ih 83% treba motkama protjerati iz sudova! 




blog borislav radovanovic

Igor Žunić, šef poslaničkog kluba SNSD-a, na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske upitao je opozicione kolege jesu li srećni što su Srbi nakon toliko godina "izgubili" poziciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV)? Ovaj politički klošar vidi "svesrpskim gubitkom" činjenicu da je za predsjednika ovog pravosudnog tijela izabran Halil Lagumdžija, inače sudija Suda BiH. Sa druge strane uslijedio je muk, no ima Srba koji ne kriju zadovoljstvo ovakvom rotacijom i pride - dovoljno hrabrih da to javno kažu.

Ukoliko to klošaru Žuniću i sličnima nije poznato potpisnik ovih redova ishodovao je izbor Biljane Simeunović u članstvo VSTV-a, šta je kasnije rezultiralo iznuđenom ostavkom Milana Tegeltije. Konkretno: dana 23.09.2020. godine objavio sam tekst Tužiteljica Vedrana Mijović do imenovanja u VSTV dolazi oslobađanjem Milana Tegeltije, sve sa njenom odlukom da neće sprovesti istragu protiv predsjednika VSTV-a, a koji joj uzvraća uslugu protežiranjem u to tijelo.

Sve prethodne procjene išle su za tim da tužiteljica Biljana Simeunović nema šanse protiv SNSD-ove uzdanice Vedrane Mijović, koju su već vidjeli kao novu članicu VSTV-a. Elem, ishod glasanja bio je krajnje neočekivanih 19:18 za Simenunovićevu. Treba znati da su tužioci državnog tužilaštva prije pristupanja glasanju, htjeli to ili ne, naprosto "morali" pročitati tekst sa gornjeg linka obzirom da je kao udarna vijest plasiran od strane vodećih bosansko-hercegovačkih portala. 

Uz jutarnju kafu državni tužioci su pogledali objelodanjeni dokument, pročitali data pravna tumačenja i pod takvim utiskom glasali kako jesu. Dovoljno je da sam samo jedan glas "otkinuo" favoritkinji Vedrani Mijović, a vjerujem i mnogo više, za promjenu sastava VSTV-a kakav se kasnije pokazao pogubnim po Milana Tegeltiju. Nije Tegeltija podnio ostavku zbog pritiska javnosti, izgurao je on i mnogo teže afere, nego zbog straha od smjene. Napokon smo u VSTV-u došli do dovoljno "ruku" za smjenjivanje ove bitange sa tako važne funkcije!

Postupak smjenjivanja neminovno bi razobličio istinu kakvu Tegeltija uspješno krije preko decenije, odnosno da je kategoriju sudija Republike Srpske preko šest godina predstavljao LAŽNI SUDIJA. U ovoj zemlji sudijom se postaje samo na jedan način - donošenjem odluke o imenovanju sudije od strane VSTV-a, a takve odluke u njegovom slučaju naprosto nema. I danas prima platu sudije Osnovnog suda u Banjaluci kao lažni sudija, odnosno neko ko je sam sebe tako pozicionirao. Normalno, zloupotrebom položaja.

U gornjem i vezanim tekstovima vrlo precizno sam objasnio nezakonitosti Tegeltijinog zaposjedanja sudijske funkcije i "pravosudni kralj" je abdicirao samo zarad skrivanja skandalozne istine. Nedvosmislene istine teško pogubne po kompletan pravosudni sistem, a posebice po one koji su ga izabrali u VSTV. Izbor Milana Tegeltije je bruka i sramota sudija osnovnih i okružnih sudova Republike Srpske kakva će ih pratiti dovijeka!

Zamislite, od 321 sudije osnovnih i okružnih sudova Republike Srpske, koliko je pristupilo izboru, njih 258 ili 83% glas je dalo LAŽNOM SUDIJI Tegeltiji. Govorim o reizboru iz juna 2018. godine. Trebalo bi da sudije poznaju propise po kojima su izabrani na pravosudne funkcije, pa da iz istih protumače činjenicu da Tegeltija nikad nije imenovan za sudiju, odnosno da se prethodno nezakonito imenovanje za predsjednika suda ne može prihvatiti kao validno sudijsko imenovanje. Jadan je sudija koji nema elementarno znanje o Zakonu o VSTV-u po kom je i sam imenovan!

Druga dimenzija ovog eklatantnog primjera srozavanja sudijske struke i etike proizilazi iz činjenice da Milan Tegeltija nikad u statusu sudije nije ušao u sudnicu, a kamoli sudio u nekom predmetu. U najvećoj izbornoj jedinici, govorim o banjalučkom Osnovnom sudu gdje je Tegeltija bio predsjednik suda i do danas parazitira u istom, odlično znaju da njihov "kolega" Tegeltija nikad nije navukao sudijsku togu. Ovim dolazimo do suštine poruke klošaru Žuniću i sličnima.

Na podnaslovnoj fotografiji vidite sudiju Halila Lagumdžiju u sudijskoj togi iliti odori kakvu sudije nose u vršenju svoje funkcije. Nađite fotografiju Milana Tegeltije u takvoj odori, pa da nagradim srećnog pronalazača. Šta će mu sudijska toga kad u tom svojstvu nikad u sudnicu nije ušao? Lažne sudije nemaju pravo suditi, a drugo je pitanje što građani Republike Srpske pristaju plaćati samoproklamovane barabe. Baš kao što plaćaju i pomenutih 258 skorojevića koji glasanjem za lažnog "kolegu" za vijeke vijekova obrukaše sudijsku funkciju.

Hoćemo li progovoriti o stvarnim razlozima opisane sramote i srozavanja 258 ili 83% režimskih poklonika koji sebe tituliraju sudijama? Nije im poznat Zakon o VSTV-u, zanemaruju činjenicu da Tegeltija nema nijednog sudskog predmeta iskustva, ali odreda im je znano da je u pitanju izabranik Dodikovog SNSD-a. Sebe su ponizili, ali su Miloradu Dodiku iskazali poslušnost i servilnost. Pokazali su "podobnost" kakva se očekuje od svake režimske sluge - tipa političkog klošara Igora Žunića.

Hoćemo li otvoriti i druge primjere skandaloznog ponašanja sudija Republike Srpske? Sjećamo se sramnih saopštenja strukovnog udruženja sudija Srpske oko afere "Potkivanje". Izrazili su podršku svom "kolegi" i članu udruženja, ali uz stav kako nema potrebe sprovesti istragu oko tog očiglednog primjera korupcije i zloupotrebe službenog položaja. Ni tužilačku istragu, ni disciplinsku istragu po njima nije trebalo sprovesti, niti oko toga bilo šta raspravljati, nego da Tegeltiju bez ikakvog postupka treba amnestirati od odgovornosti. 

Šta nam ukazuje takav stav Udruženja sudija RS? Preko Tegeltije korumpirane bitange štitile su sebe od sličnih situacija. Nemojmo se oko toga zavaravati. Imate još nekoliko sličnih skandaloznih saopštenja strukovnog udruženja sudija Republike Srpske, a kakva su redovito pratila saopštenja udruženja tužilaca. Nosioci pravosudnih funkcija sami su prokazali kakve bitange plaćaju građani Republike Srpske i kome doista služe. Uporedite političke izjave režimskih stranaka sa saopštenjima pravosudnih strukovnih udruženja i jasno vidite jednoumlje i "sabornost" lopuža i parazita. 

Nemam pojma ko je Halil Lagumdžija, niti me to u ovom momentu zanima. Jedna činjenica je nesporna: u pitanju je legitimno izabrani sudija sa referentnim iskustvom na toj funkciji. Dakle, više ne govorimo o lažnim sudijama na tako odgovornim funkcijama, nego o legitimno izabranim nosiocima pravosudnih funkcija. Kako će sudija Lagumdžija obavljati ovu novu dužnost pokazaće djela, pa ćemo se po tome i ravnati. Prvi ću kritikovati svaku njegovu problematičnu odluku, pa čak i nedostatak volje za suočavanjem sa nagomilanim problemima. Nije se trebao kandidovati ukoliko nije spreman suočiti se sa rak-ranom ove zemlje.

Kako se etnički izjašnjava sudija Lagumdžija i ima li vjerskih ubjeđenja nikog normalnog ne bi trebalo interesovati. Kao sudiji i sada predsjedniku VSTV-a zabranjeno mu je ispoljavanje etničkih, vjerskih i uopšte ideoloških opredjeljenja, dok, na drugoj strani, za njegovu funkciju primarno je stručno znanje. Bar iznad nivoa ovih "naših" 258 lezilebovića što izabraše lažnog sudiju Tegeltiju. Možda su se tim činom dodvorili Igoru Žuniću i sličnim klošarima, no u Republici Srpskoj ima Srba i izvan tog sluganskog miljea.

Normalno, nemam namjeru sa klošarima takmičiti se u "dokazivanju" Srpstva ili odnosa prema Republici Srpskoj. Uostalom, trebam li svojoj djeci dokazivati da sam im otac? Tako sam otac, tvorac ili stvaralac Republike Srpske. Doduše, "očinstvo" dijelim sa desetinama hiljada mojih ratnih drugova, a među kojima nema Milorada Dodika ili Igora Žunića. I Milan Tegeltija je tokom rata svirao harmoniku po banjalučkim kafanama, a potvrdu o studiranju nosio u džepu kako bi izbjegao vojnu obavezu. Nema zasluga u njenom stvaranju, pa zajedno sa sličnim klošarima, mora svakog bogovjetnog dana dokazivati "ljubav" prema Republici Srpskoj. 

Znate, mnogo su Dodik, Žunić, Tegeltija i slični klošari okoristili se o tu Republiku Srpsku, a kad je trebalo živote založiti odreda su imali "važnija posla", pa sad im valja svakojako lagati i obmanjivati narod. Pretvorili su Republiku Srpsku u nešto šta ona objektivno nije samo kako bi opravdali svoje "uloge" i blagodeti koje obilato uživaju. Udružila se ta parazitska bagra, pa još i osilila kako to patološkim kukavicama inače doliči. No, nisu svi Srbi članovi parlmentarnih stranaka pa da im Igor Žunić određuje pravila ponašanja i vrijednosti spram kakvih se imaju ravnati. 

Eto mene lično raduje što je sa mjesta predsjednika VSTV-a otjeran lažni sudija i okorjeli kriminalac Milan Tegeltija, a nikakav problem nemam što je na tu poziciju izabran sudija Halil Lagumdžija. Posebice jer, za razliku od Igora Žunića, kakva je Milan Tegeltija lopuža neposredno znam od početka njegove pravosudne karijere - od davnašnjeg rada u tužilaštvu. Preko deceniju i po znam ga i to sa pozicije jednog od zasigurno najboljih kriminalističkih inspektora ove zemlje - kom malo šta promakne. 

Pisao sam o našem zajedničkom radu na ubistvu Irene Predojević - žrtve serijskog ubice koji do danas nije procesuiran jer se Tegeltija tokom cijele istrage nije otrijeznio od alkohola. Budaletina sa lažnom diplomom i "tri pišanja" iskustva u tužilaštvu uzeo tako težak i kompleksan krivični predmet, a za saradnike iz policije našao kriminalčine koje je zbog tih ubistava trebalo prve uhapsiti i pritvoriti. Ne zna Igor Žunić o tome ništa, baš kao što pojma nema kako je nastala Republika Srpska. 

Za kraj moram Žuniću i sličnima nešto objasniti. Mnogo su se osilili, a ponajviše zahvaljujući demonstraciji "snage" u toj odnarođenoj i teško srozanoj skupštini. Imaju "protivnike" kakve imaju, pa im se može. Elem, za mjesec-dva ponovo se vidimo u Banjaluci na svenarodnom zboru i odlučivanju o našoj budućnosti. Uključujući i budućnost Igora Žunića i sličnih. Mogu se pojedini nadati da će policija ponovo gaziti narod, baš kao što se i ja nadam da će brojni policajci prihvatiti moj poziv da zajedno stanemo ispred naroda, pa prošetamo od jedne do druge institucije i sve protjeramo napolje. 

Ovoga puta mijenjam "taktiku", pa ću prvo pozvati policiju da se svrsta uz narod ili uz kriminalizovanu vlast. Prosto ću ih upitati jesu li policajci ili su režimske sluge poput ovih sudija što izglasaše Tegeltiju? Jesu li ljudi ili robovi?! Kad dođe vrijeme policajci će pokazati ko su i šta su, odnosno koliko njih je spremno otkazati poslušnost ministru Lukaču, a onda ćemo se po tome referirati. U svakoj mogućoj situaciji javno garantujem da se Igor Žunić neće ovako bahato ponašati i dijeliti Srbe na ovakve ili onakve. Još manje će sudijama određivati "boju očiju"! Klošar ufurani!

Nastaviće se...

Primjedbe

  1. BRAVO BORISLAVE, SVE PO PRAVU I ISTINI, NA GOVNA TREBA PUSTITI VODU, DA GOVNA ODU...
    Iz svih institucija ovog trulog sistema!

    OdgovoriIzbriši
  2. Da samo dopre do oni koi ovo trebaju čuti

    OdgovoriIzbriši
  3. Zbog takvih kao sto je Tegeltija, Lukac, Dodik i mnogi drugi godinama govorim da nisam Srbin, samo sam pravoslavac.

    OdgovoriIzbriši
  4. tegeltija zivi u nekoj drugoj dimenziji..... ocito je da se smatra nedodirljivim, svetim...... nije samo on kriv tome.... svi smo krivi.... rumuni bi ga davno strpali u zatvor, sto i jeste jedino pravo mjesto za takve klosare.... on nas sve ismijava i smatra budalama...... a ni pricati naucio nije..... pa kavi smo onda mi, ako nas takav smrad smatra predmetom za zajebanciju...... i danas zivi na nas racun i jos nas zbog toga ismijava....tesko nama, kakvi smo

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo Borislave, samo argumentovano i oštro po bagri! Puna podrška! Srdačan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!