VRIJEME JE ZA ISTINU: Skrivena pozadina ubistva načelnika Radenka Bašića

Smrt je preduprijedila okončanje disciplinskog postupka, smjene i možebitnog otkaza za načelnika Radenka Bašića. Montirane i nečasne postupke "spakovao" mu je načelnik Sretoja Vujanović, a potom na vrhuncu beščašća držao komemorativni govor. Vrijeme je za surovu istinu!

borislav radovanovic blog

Dalibor Railić zv. Dugi nije jedini nalogodavac ili organizator egzekucije načelnika Radenka Bašića i to tvrdim od prvog dana, a kasniji događaji i otkriveni dokazi redom su potvrđivali moje navode. Posebno u domenu prljave uloge vrha policije oko pripremanja i kasnijeg zataškavanja brutalnog zločina. Istovremeno sa pripremanjem i pokušajima ubistva išle aktivnosti unutar MUP RS sa ciljem Bašićeve "profesionalne likvidacije".

Konkretno: načelnik Bašić neposredno pred ubistvo dobio je poziv za saslušanje u svojstvu OSUMNJIČENOG u disciplinskom postupku pokrenutom protiv većeg broja pripadnika prijedorske policije nakon što je Duško Zgonjanin iz PU Prijedor otuđio drogu i automatsku pušku. Kasnije povezano sa još tri kilograma marihuane skrivane u policijskim sefovima - šta me moja malenkost otkrila i razobličila. 

Bašić je od strane inspektora Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS prethodno saslušan kao svjedok, a onda ga promjena tog statusa u osumnjičenog bukvalno šokirala. Prije smrti kontaktirao je inspektora Voju Peklića koji mu je poslao poziv i trebao ga ponovo saslušati, te pitao šta se događa. I dobio odgovor da je Sretoja Vujanović kod njegovih šefova "silom progurao" njegovo disciplinsko gonjenje!

Znači, Vujanoviću nije bilo dovoljno da formalno pokrene disciplinski postupak protiv Bašića, nego je unutar Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu "gurao" gonjenje. Živo me zanima: je li u montiranju postupka (sa)učestvovao Nedeljko Lubura - pola godine kasnije uhapšen jer je službenim vozilom policije iz Slovenije u Banja Luku prokrijumčario crnogorskog krupnog dilera droge sa međunarodne potjernice Ivana Mijatovića

Podatak o hapšenju Lubure sam po sebi dovoljno govori o kredibilitetu Službe koja je disciplinski gonila Bašića i druge kolege nakon skandala sa otuđenom drogom i službenim oružjem. Zato do danas nije razjašnjeno ko je angažovao Duška Zgonjanina za produkovanje skandala. Davno sam objavio kako Zgonjanin nije pucao iz automatske puške jer istu nije znao otkočiti, pa je skakao po autima i galamio sa ciljem da građani pozovu policiju. 

Na pitanje šta radi policajcima koji su došli na lice mjesta odgovorio je kako ih čeka da "dođu po svoje stvari". Istovremeno dok Railić traži ko će za novac ubiti Bašića imamo skandal za koji je neko angažovao Zgonjanina, a u konačnici se sveo na njegovu profesionalnu "likvidaciju". Bašić je već kalkulisao sa kaznom umanjenja plate 20 odsto za period od šest mjeseci. Jedino prekid radnog odnosa je teži od te disciplinske sankcije, pa je razumljivo i takvu opciju očekivao.

Treba znati da je u istom postupku načelnik Odjeljenja za droge Igor Egić već bio kažnjen umanjenjem plate 20 odsto za 6 mjeseci - šta je Vujanović takođe progurao. Egić je bio tek postavljen za rukovodioca i nije imao blage veze sa spornim dešavanjima, a upravo na poziciju kao poštenog i odgovornog profesionalca postavio ga je Bašić i sa ciljem razbijanja kriminalne grupe inspektora narko dilera.

Saslušanje Bašića u svojstvu osumnjičenog i time započinjanje disciplinskog postupka tadašnji načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović isforsirao je radi  smjene sa pozicije načelnika Službe kriminalističke policije i SPREČAVANJA daljih istraga protiv organizovanog kriminala i korupcije o kojima sam opširno pisao. Zato u ovom tekstu startno ukazujem da Dugi Railić nije jedini radio na "likvidaciji" Bašića kao profesionalca koji je pokretao i vodio istrage protiv iste kriminalne organizacije sa involviranim policajcima, tužiocima, sudijama i čak predsjednicima sudova.

Na vrhuncu moralnog sunovrata Sretoja Vujanović održao je komemorativni govor i ispred "kolega" oprostio se od ubijenog Bašića. Mediji su masovno prenijeli navode o ubijenom kao "njegovom prijatelju, najbližem saradniku" i slično. Lažne hvalospjeve razobličava činjenica da je protiv Bašića pokrenuo montiran, nezakonit i nemoralan disciplinski progon, te kažnjavanje do možebitnog otkaza.

No, disciplinski postupak bio je u funkciji Bašićeve smjene sa pozicije najvišeg rukovodioca kriminalističke policije i time sprečavanja dovršavanja istraga ubistava, droge, korupcije i ino. Moram podsjetiti da je Aleksandar Miljatović više puta kretao u zločin i zbog okolnosti morao odustajati, a šta navodi na pomišljanje da je Vujanović "profesionalnu likvidaciju" pokrenuo pošto fizička nije bila izvjesna.

Kako god, ali Bašić nije imao previše šansi za dovršavanje brojnih istraga čije šokantne detalje sam davno objelodanio i na tome su istovremeno radili i Dalibor Railić i Sretoja Vujanović. Mučkim hicem u glavu Miljatović je preduhitrio disciplinsko kažnjavanje i smjenu načelnika Bašića. I to je bilo odlično poznato svima u vrhu policije, pa sad vidite kako zvuče lažni hvalospjevi nakon smrti koje možete naći u medijima. 

Za sporna dešavanja doznao sam kasnije, a onda i provjerama potvrdio gornje navode, no popriličan fond drugih dokaza i saznanja o pomaganju Railiću i Miljatoviću u likvidaciji Bašića od strane njegovih "kolega" objelodanjujem od prvog dana. Baš kao što sam započeo sa oštrim kritikama vrha MUP-a kada sam uvidio da štite prljave policajce koji su mjesecima znali za pripremanje ubistva i zbog čega ih sljeduju oštre zatvorske kazne.

Elem, nema postupaka čak ni protiv razotkrivenih Gorana Mikanovića i Dejana Jurišića, a kamoli ostalih inspektora za droge sugrađanima godinama poznatih kao narko dilera i kriminalnih saradnika Railića. Sretoja Vujanović nije forsirao disciplinske postupke i otkaze za Mikanovića i ostatak zločinačke bratije, nego protiv Bašića i Egića koji su časno i odgovorno radili policijski posao

Takav sunovrat struke ministar Siniša Karan prepoznao je kao "kompetenciju" za postavljanje Vujanovića kao stručnog saradnika u svom kabinetu. Pored drugog savjetnika u liku mega kriminalca Darka Ilića. Kakav ministar takvi mu i savjetnici, redom kriminalčine ogrezle u zločinaštvu i nemoralu - zbog kojih u zadnjoj objavi govorim o Srpskoj Kolumbiji.

To što dva i po mjeseca nisam pisao o za mene prepoznatljivim temama zasigurno nije posljedica prebijanja u KPZ Banja Luka. Jok, kada su uvidili neuspjeh tog nasilja pokrenut je novi plan moje eliminacije iz javnog diskursa. Iskreno, ozbiljno sumnjam na nove pokušaje fizičke likvidacije, ali zadržaću se na dokazima i činjenicama onoga šta sad imam u posjedu i šta mogu konkretno dokazivati.

Po saznanju za novi plan valjalo je strpljivo čekati "dostavljanje" dokaza, a sad se situacija dijametralno mijenja. Narko banda u organima krivičnog progona uradila je šta jeste i sad im nema izvlačenja, nego se mogu slobodno spremiti za gadan okršaj. Potrebno mi je još nekoliko dana za procesne radnje, a onda ću objelodaniti i šta se dešava i dokumentaciju koja razobličava šokantnu istinu. 

Iz istog razloga suzdržavao sam se od objavljivanja ovih okolnosti ubistva načelnika Bašića, a pošto sam došao do prvih potrebnih dokaza novog plana protiv mene kao "uvodnu materiju" plasiram zataškanu ili skrivenu istinu likvidacije policijskog načelnika. Iz narednih objava paralele i povezanosti dešavanja biće mnogo jasnije.

Nastaviće se i pripremite se za surovu istinu!


Primjedbe

  1. Poštovani Borislave, raduje me da ste odlučili da i dalje pišete na svom blogu. Kako vidim iz predočenog teksta, teme su veoma vruće. Mnogima se neće svidjeti što pišete istinu, ali vrijeme je da se konačno razotkriju pravi kriminalci u MUP-u u Prijedoru. Moja puna podrška vašim naporima da se dođe do istine i podrška vašoj hrabrosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nije ovo pitanje hrabrosti ili uvjerenja, koliko nužde. Kao i Bašić i mnogi drugi znam mnogo i vazda sam na meti zločinaca koji nisu spremni ostatak života provesti na robiji. Već sa ubistvom Šmita Stupara pojedini su bili svjesni da mogu robijati do smrti ili duboke starosti tako da ubistvom Bašića svoju situaciju ne mijenjaju bitno. I mogu pobiti još 10 ljudi, a ne mogu biti za to adekvatno kažnjeni. Zato iole normalne zemlje takve smjenjuju, pritvaraju, presuđuju..., a pojedine imaju i smrtnu kaznu kao opciju. Kod nas nakon dvije decenije teških zločina i više ni sam ne znam koliko ubijenih žrtava jedna te ista banda u mogućnosti je da i nadalje ugrožava sve nas skupa, UBIJA LJUDE pod zaštitom vlasti i države, te sprovodi teror. No, da u Prijedoru okupimo jedan veći protest i jasno kažemo da nismo ovce za klanje teško da ćemo ikad uspjeti, pa time ni sebi donijeti kakvu takvu sigurnost.

      Izbriši
    2. Nakon smjene Sretoje Vujanovića prijedorska policija je u četiri kafane slavila u većim grupama, a pojedinačno da ne pričam. Podijelili su funkcije i sad kuliraju, a druge tutnji kroz Prijedor više nego u doba Railića. Čim se situacija stiša ove sadašnje "rukovodioce" ponovo će šutnuti po ćoškovima, a na njihova mjesta dovesti krimose kakve sam preko dvije decenije skidao i protjerivao iz grada (Tufegdžija, Palkić, Mikanović dva puta, Ivanić, Vujanović). Sad pripremam gadan okršaj sa bitangama iz pravosuđa i do kraja godine jedan broj ću očistiti. Elem, bitangi nikad nestati, pa se često pitam - dokle ovako? Opet, sa druge strane napad po napad, montirani postopak jedan za drugim i ne mogu prekinuti borbu sve i kad bih htio. Dok me ne umlate kao mnoge druge. Matematička vjerovatnića to kaže kao konačan ishod, a opet nema druge do boriti se i nastojati preživjeti. Nije ovo život, no drugog nemam.

      Izbriši
    3. Jeste Boro, to je zivot koliko god da ti se smucilo. Uhvatila te trenutno mala malodusnost, ali u svojoj sustini znas isto kao i mi ostali da ulogu koju smo dobili danom rodjenja moramo "odigrati". Zato si i rodjen zdrav i jak.. da mozes izdrzati lovorike da pronosas. Bog s tobom i tvoja hrabra porodica!

      Izbriši
  2. Borislave, kako komentarišeš trenutno stanje u regionu i u Evropi i zna li se šta će biti sa Dodikom, hoće li ga presuditi ili će se uspjeti izvući?

    OdgovoriIzbriši
  3. Dodik je presuđen kad je optužnica potvrđena jer je time sud zauzeo stav da može primijemiti Šmitov zakon. Tokom ljeta biće i drugostepena presuda, a onda sve zavisi od izrečene kazne. Kompromis će biti u uslivnoj ili novčanoj kazni, ili da će moći platiti kaznu zatvora do godine. No, biće i mjera zabrane vršenja javnih funkcija i ako to pogazi ide novi postupak i zatvorska kazna. Uglavnom, nema šanse da bude oslobođen, ali ni da ga zatvore, nego nešto i vidu ovoga šta procjenjujem. Bar za ovaj postupak. Ukoliko krene sa igrama oko otcjepljenja zna šta ga čeka i samo zamajava narod. Pritom nema zemlje koja će mu je dati utočište. Od Putina vidimo da nema ništa, Vučić ga neće primiti, a vidimo da je i uzdanje u Orbana propalo. Na sve to svojima iz političkog tabora je dodijao i samo čekaju da ga se riješe. Jedno je pričati priče, a drugo znati da je gotov u političkom smislu, a šta je jedini cilj suđenja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovani Borislave, šta se desilo pa ste prestali da pišete o ubistvu načelnika Bašića? Srdačan pozdrav i svako dobro vam želim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Iskreno se radujem, Borislava, tvome ponovnom oglašavanju. Kako vidiš dešavanja u BL, oko rebalansa budžeta?
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Poz. Borisa. sta bi ovo sa Vanjom Vukovicem, ti rece da je on zbog Dugog robijao a sada vidimo da stiti interese Dugog ? sta je to po tebi

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam licno na vecini sudjenja ,oni ako osude dugog buce radi javnosti i jer nemaju koga
    De pokreni izvore pa da sudjenje bude javni da narod vidi sta se desava

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

DRAMA U PRIJEDORU: Konačno razbijanje narko organizacije Dalibora Railića

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić