DODIKU JAVNO: Ispunjavam kriterije za ministra!

Dodik i Višković muku muče kako u Prijedoru naći borca sa validnom diplomom kao alternativu za ministra Kabića. Pritom, nije lijepo zaobilaziti borca prve kategorije i sina poginulog borca sa kompetencijama jačim od potrebnih.


borislav radovanovic blog

Najvažnija tema Grada na Sani danima je pronalaženje adekvatne zamjene za ministra Dragoslava Kabića. Obzirom da Dodik nije poslušao moj savjet u tekstu Mile, stani na loptu! i odustao od iznuđivanja ostavke ministra Dragoslava Kabića sad se našao u problemu. Taman da mu malčice "solim ljutu ranu".

Dodik je lokalnim stranačkim strukturama dao zadatak da pronađu nekog kredibilnog borca iliti učesnika rata, ali sa validnom diplomom. Naoko laka zadaća, ali prijedorski SNSD očito tavori sa takvim kategorijama. Tekstom sa gornjeg linka sugerisao sam da Prijedor vrvi od ratnih pripadnika vojske i policije, a posebice mladih koji su umjesto školovanja izabrali ratne patnje, šta Dodik očigledno nije razumio. 

Očigledno Dodik je mislio da moj grad poznaje bolje od mene i sad ga sustiže isti problem kakav se obio o glavu njegovim političkim oponentima. Onomad kad su umislili da bez moje malenkosti mogu smjenjivati i postavljati gradonačelnike. Kako opozicija nema gradonačelnika, tako sad Dodik "fenjerom traga" za novim ministrom rada i boračko-invalidske zaštite.

Govorimo li o prijedorskom borcu sa validnom diplomom visoke stručne spreme? Ili o članu SNSD-a kom moramo "izmišljati" ili ratni put ili školovanje? Mojoj malenkosti je svejedno, nego samo želim shvatiti elementarno polazište. Konkretno: možemo li govoriti o nestranačkoj ličnosti?

Baš nešto razmišljam kako bi jedna nestranačka ličnost vladi Radovana Viškovića mogla donijeti nedostajući element - nezavisne struke. Pritom borac prve kategorije koji je ratni put započeo 3. marta 1992. godine na rodnom Vlašiću i "udaranjem temelja" kasnijeg formiranja 22. brigade VRS. Rat sam završio sa saborcima iz prijedorskog odreda Brigade specijalne policije MUP RS u Koprivnoj i "udaranjem" međuentitetske granice Republike Srpske - tamo gdje je i danas. 

Znači, hvala bogu, preživjelih saboraca imam na pretek i nema potrebe za izmišljanjem "ratne biografije". Moj otac ima formalni status poginulog borca SR Jugoslavije i to je jedino šta mi je bitno povodom njegovog stradanja u zločinačkoj akciji "Oluja" iz 1995. godine. Čisto da njegovi potomci znaju kako se žrtvovao u odbrani svog naroda, a nakon 22 godine traganja imaju i skromni grob da polože cvijeće. 

Vezano za očevu pogibiju i svoj ratni put nikad nisam tražio ništa, niti sam to negdje isticao - sve dok me bitanga Dragan Lukač nije nazvao "rušiteljem Republike Srpske". Kada je svoje laži trebao ponoviti u istoj toj Narodnoj skupštini RS i objasniti svoju ulogu u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića smislio je da ne odgovara na moja pitanja. Kako se kukavički ponio u našem suočavanju tako je iste večeri iskalio se na supruzi (nasilje u porodici). Jadno!

Eto imao je Dodik u čak dvije vlade "proslavljenog komandanta" koji je za ratne zasluge dobio preko 171.000 KM radi rješavanja stambenog pitanja u vidu kupovine stana - dok je istovremeno na Petrićevcu gradio luksuznu vilu sa bazenom. Nakon toga tužio je Republiku Srpsku za ranjavanje i to naplatio sa 40.000 KM (bez kamata i troškova postupka). Bitanga koja je na strani Alije Izetbegovića borila se dok moji saborci i ja nismo zaposjeli dvije trećine Bosne i Hercegovine!

Morao sam prednje istaći zbog činjenice da postoje i borci koji su samo davali narodu i Srpskoj, te koji ne pristaju na svrstavanje uz one koji su primarno UZIMALI. Tek sad možemo ići dalje. Kažu da Dodik traži borca sa validnom fakultetskom diplomom. Na stranu što mu stranka tavori sa borcima, nego ima probleme sa diplomama tih što vedre i oblače državnom upravom i javnim sektorom uopšte. Ne želim o drugima, pa potežem sopstvene kompetencije. Imam "viška" i studijskih godina i ECTF bodova od onoga šta prezentujem diplomom.

Nije mu daleko Fakultet bezbjednosnti u Banjaluci, pa neka provjeri svaki položeni ispit i obrati pažnju na devetke i desetke koje dominiraju u ocjenama. Pritom ga molim da popriča sa profesorima i provjeri ko je bio jedan od najboljih studenata tog fakulteta. Ostala mi je odbrana magistarskog rada jer me je vajni ministar Lukač ostavio bez ikakvih primanja, pa time i mogućnosti financiranja trećeg ciklusa studija (doktorata). 

Eto nas na jednom od razloga zašto svoje ime pominjem u kontekstu izbora ministra rada i boračko-invalidske zaštite. Moja malenkost doktorske studije vidi kroz prizmu onoga šta predstavljaju u svojoj esenciji - učenja, istraživanja, naučnog dokazivanja... Neki od nas obrazovanje poimaju kao zadovoljstvo ili odličan način opuštanja u ovom inače stresnom životu. Pametniji od mene davno su kazali da učenjem spoznajemo koliko je naše neznanje. 

Upravo ovim dolazimo do esencije teksta ili isticanja "kandidature" na upražnjeno ministarsko mjesto. Ukoliko doista traže borca - taj sam! I to borac kom je rat, kao i hiljadama drugih iz naših generacija, donio zanimanje - bezbjednost. Kroz decenijsko obrazovanje i stručno usavršavanje stekao sam kompetencije koje uveliko premašuju očekivanja od Kabića ili nekog drugog prijedorskog kandidata za ovu ministarsku poziciju.

Kakav sam poznavalac radnog prava znaju stotine nevoljnika koji su mi se obratili za pomoć, a ovaj režim me je posebno natjerao da izučavam odnosnu zakonsku i organizacionu materiju. Kad su u pitanju prava boraca i RVI podsjećam da je moje prvo javno sukobljavanje sa ministrom Lukačem bilo oko kršenja prava ratnih policajaca i nezakonitih penzionisanja. 

Pritom naglašavam da sam ministra pismenim obraćanjem upozorio, a o čemu posjedujem dokaze, pa tek kad je nastavio sa započetom rabotom uslijedio je javni obračun. I hiljadu policajaca sačuvao sa na poslu! Pritom sam imao odličan projekat kako razriješiti taj problem, a sa mnogo manjim izdvajanjima i na bazi sporazumnih rješenja, no u vladi nije bilo dovoljno kompetentnih sagovornika.

Moja komparativna prednost spram drugih kandidata za odnosnog ministra upravo je na tim stručnim znanjima potrebnim za iznalaženje sistemskih rješenja. Upravljanje ministarstvom radi se kao i u svakom drugom sistemu. Zakonska rješenja dodatno razjašnjavate pravilnicima i instrukcijama, pa sve do unificiranih obrazaca za učestale situacije. Na to dodajete informatičke programe, kontrolne mehanizme, potrebnu edukaciju kadrova i preko ličnog primjera uspostavljate sistem vrijednosti unutar sistema. 

Pritom vrijeme je da Miloradu Dodiku neko objasni razliku između njemačkog-kancelarskog modela DRŽAVNE UPRAVE i francuskog modela JAVNE UPRAVE ka kom trebamo težiti obzirom na davno utabane svjestke trendove. Struka je prije pola vijeka utvrdila kako se rješava gro problema sa kojima mi kontinuirano tavorimo, no takve stvari znaju oni koji su studirali radi sticanja znanja. Diplome se mogu kupiti i na pijaci...

Nemam dilema oko toga mogu li adekvatno odgovoriti obavezama resornog ministra, nego me zanima šta Dodik i Višković doista traže - u mom Prijedoru. Podržao sam ministra Dragoslava Kabića argumentima iz teksta sa gornjeg linka. Pošto to nije imalo učinka sad sam sebe "kandidujem" za tu poziciju, a unaprijed najavljujem da ću se još kako pozabaviti kredibilitetom mog sugrađanika kog imenuju za ministra rada i boračko-invalidske zaštite. Nisam član SNSD-a, no ova vlada ionako vapi za nestranačkim kadrom sa dignitetom u narodu.

Pritom Milorad Dodik, ma šta o meni mislio, nedvosmisleno zna da bih posao minista radio perfektno i vrlo brzo bi javnost mogla zauzeti stav oko toga ko je najbolji ministar ove i ovakve vlade. Istovremeno znam kako voditi i urediti jedan takav sistem, kao što znam i kako reforme i projekte adekvatno predstaviti javnosti. Moja jedina "mana" jeste nulta stopa tolerancije za kriminal, korupciju, nerad i neodgovornost. Elem, tu već ne govorimo o meni, nego o Dodiku i Viškoviću.




 


Primjedbe

  1. Ko kaze da mora biti iz Prijedora.Jel znas ti da su najveci štelatori i bitange iz Prijedora,uvuklise svagdje preko Vlade,predsjednistva BIH,vojske,policije,elektro prenosa...nemam nista protiv ali zasto mora biti iz Prijedora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ja odredio da mora biti iz Prijedora, nego Dodik. Pitajte njega zašto.

      Izbriši
    2. Jebo ti sestru svoju , koji tvoj Prijedor ? Ti , si čovijek seljak ko i mi iz Omarske . Nisi završio fakultet do kraja, borac koji je puškom tijeran u rat .

      Izbriši
    3. Ti i vlast nema dalje
      https://ikoma.ba/2023/01/09/stvaraoci-pitaju/

      Izbriši
  2. Borislav je odavno trebao biti ministar, pa ne bi bilo svih nemili, tragični događaja ubistva i ovolikog kriminala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, samo bez kriminala nema mita za policiju, pravosuđe i politiku. Moji problemi su i nastali kada su moćnici pomislili da imam ambicije. Znači, tadašnjom sistematizacijom u Prijedoru je ogormljena grupa za organizovani kriminal, a sa planom da preraste u odjeljenje. Apsolutno ništa tražio nisam nego su pojedini moćnici iskazali da me žele za načelnika tog odjeljenja i to je bilo dovoljno da me sasjeku. Zalud sam ukazivao da me funkcija i dodatne obaveze ne zanimaju, nego da se to kosi sa mojim planovima oko doktorata, ali strahovi kriminalizovanih bitangi su učinili svoje. Znali su da me kao inspektora niko ne može zaustaviti kada udarim na neki kriminal, a sad zamisli straha da dobijem odjeljenje koje ću sam odabrati i nad kojim niko nema uticaja, pri čemu računam na tada zaista jake kapacitete oko Siniše Kostreševića. Kada je u Prijedoru sve propalo pokušao je Kostreš prebaciti me kod sebe u Banjaluku, no tek tu je nastupio haos.

      Izbriši
    2. Koji blentov

      Izbriši
  3. Ja kao pripadnik policije Republike Srpske u potpunosti mogu garantirati da Radovanović je častan čovjek i najsposobniji od svih nas zaposlenih u policiji. Pripada mu mjesto ministra. Zoran M.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala kolega. Mnogo mi znače ovakva mišljenja ljudi koji znaju i mene i istinu o mnogim dešavanjima. Kada su mi sudili za napad na Ivanića svedočili su policajci koji su bili na licu mjesta i o dešavanjima sačinili zabilješke. Kao i pojedine koleginice iz upravno-pravne službe. Gotovo sam na sudu zaplakao kada su kolege svjedočile o tome kakav sam na poslu i kakva sam osoba. Sve suprotno od onoga šta se optužnicom tvrdilo, pa i sa rizikom da odmazde Ivanića i Vujanovića. Tokom karijere nadobijao sam se raznih priznanja, ali ništa se ne može porediti sa tim šta sam čuo od kolega. Ponavljam: pune oči su mi bile suza i nisam to krio! Hvala još jednom!

      Izbriši
    2. Pa nije RS toliko otišla u ku... da takva budala bude ministar.

      Izbriši
  4. Podrška Bori od radni kolega iz Prijedora.

    OdgovoriIzbriši
  5. Davno je trebalo pripasti tebi ministarstvo neko da je ova zemlja normalna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljudi, ovo je tekst između satire i kritike onoga šta je urađeno Kabi, pa do objelodanjivanja istine sa čim tavori prijedorski SNSD. Baš kao i druge stranke. Ima u Prijedoru povelik broj ljudi koji bi to ministarstvo vodili kako valja i to ljudi sa iskustvom u rukovođenju ili politici, a najgore u svemu jeste što ljudi od struke i digniteta postaju "problem" u ovako nakaradnom sistemu vrijednosti. Postaju neželjeni, suvišni ili skrajnuti, gdje ni sam ne mogu naći prave riječi.

      No, to je već pojava globalne prirode i nisam siguran kako će biti riješene. Poznavajući istoriju i društvene procese znam da će velike sile morati sjesti za sto i dogovoriti društvene odnose adekvatne današnjim potrebama. Poslije toga, kao i kada je prevazilaženo ropstvo, feudalizam i klasični kapitalizam, nastupa razvojna era, a toga nema bez znanja i struke. Zato i djeci govorim da se mnogo ne zamaraju ovim ludim vremenom, nego da uče i stiču znanja i vještine od kojih će sutra moći živjeti kao slobodni ljudi. I da će prije okončanja njihovog školovanja nastupiti promjene kakve će im donijeti benefite od obrazovanja.

      Izbriši
    2. Samo znanje i stecene vjestine covjeku daju slobodu, bas tako Boro. Da, prije ili kasnije ovaj nakaradni sistem koji je ocito na snazi u cijelom svijetu, srusit ce se kao kula od karata. Na nogama da stoje ostace samo oni koji su dobri u onome sto rade i cime se bave.
      Inace, svaka cast za tekst!!!
      P.S. Ako "poludi" Dodik pa pocne angazovati ljude koji po nesto i znaju, odgovorni su i posteni, a hoce da rade za dobrobit nasih potomaka pa te postavi na bilo koju poziciju zovi, rado cu ti biti pomocnik. Vjerujem i mnogi drugi cestiti ljudi ove nase drzave.
      Ako nije voljan da te postavi za ministra mogao bi bar na posao da te vrati, izmiri ti finansijske gubitke koje si imao proteklih godina. Uz to jos i da aminuje da se proces vezan za mučko ubistvo Davida Dragicevica nastavi i razrijesi. Bar da pokusa oprati dio grijehova koje je do sada nakupio.

      Izbriši
    3. Vrlo brzo slijede postupci u kojima će se pokazati je li samo Lukač činio zlodjela ili ipak iza toga stoji režim. Sa pravne strane sve je čisto i moje je samo da zatražim ponavljanje postupaka. Ukoliko odbiju znam na čemu sam i ko mi je sljedeći za obračun. Odnosno, pred koga ću na prvom koraku stati i opsovati mu sve šta i Viškoviću. Pa da vidim i njegovu silu. To što radim atipične stvari ne znači da ne znam šta radim.

      No ključno je da ne tražim ništa preko onoga šta mi pripada i po zakonu slijedi. Mnogi kažu da trebam ići pokorno, no zar da molim za ono šta mi je teškim krivičnim djelima uskraćeno? Pa veća mogoćnost je da i sam počnem činiti krivična djela, kad ustava i zakona ionako nemamo.

      Izbriši
  6. Moram da odmah odgovorim na gore komentar:,,da su glavni štelatori itd.iz Prijedora. Pa javno reci njihova imena. Dal' je to Marko Pavić, Dražen Vrhovac ili ko je sve. Znam da sigurno u tome nikakve veze nema Borislav Radovanović. On je nas inspektore i policajce mnoge stvari naučio. Dugujemo mu zahvalnost. Postavite Borislava pa vidjeti ćete velike pozitivne rezultate . Te ,,štelatore" treba objaviti i adekvatno kazniti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nemam nista protiv "doticnog"nek bude presjednik.Nego samo kazem zasto iz Prijedora mor biti,jel to toliko bitno ili je iz Prijedora ili Vlasenice.Bitno je da covjek zna posao a ne neki lopov sa kupljenom diplomom.Drugo doticni nemoze biti Ministar zato sto ima spor sa republikom.A sto se tice stelatora iz Prijedora spomenucu samo jednog profisora koji radi u BL.i koji je u zadnji 10 godina ubacio u sistem ove drzave bar 50 ljudi koji kroji sudbinu ovom napacenom narodu

      Izbriši
    2. Pa imao je i Lukac spor sa tom Republikom pa je bio ministar u 2 mandata, on je tuzio Republiku.. smradina

      Izbriši
    3. Imam izvore unutar raznih stranaka, a ponajviše iz kategorije onih koji su "dobri" sa svima. Političari su skloni da "mnogo pričaju", a ja sam iskusan profesionalac koji zna kako posredno doznati šta su teme razgovora. Nemam predstavu koliko krivičnih djela sam spriječio tako što sam saznao za njihovo pripremanje ili počinioce pohvatao u zasjedama. Znam kako se gradi MREŽA SARADNIKA, pa i kako time upravljati da niko ne provali moje izvore. Takva iskustva danas koristim da bih blagovremeno saznao šta se dešava u političkim krugovima. Pritom znam neke konstante vezane za međunarodne centre moći i zato rijetko promašim u predviđanjima.

      Pazite, ja od 2017. godine na ovom blogu objašnjavam da je Milorad Dodik dogovor Rusa i Amerikanaca, tako da ove britanske ili njemačke pudlice mogu po ambasadama mantrati šta im drago, ali zna se ko odlučuje. Čak sam objavio kako je moj prijatelj bio na nizu sesija koje su Amerikanci vodili 2018. godine oko pitanja promjena balkanskih političkih elita. Tako sam unaprijed znao da će Krivokapić osvojiti vlast u Crnoj Gori, ali da ovi neće Mila "pustiti niz vodu" dok se ne nađe adekvatna zamjena. I objavio sam to. I po Krivokapiću se pokazalo koliko avanture mogu biti problematične.

      Moj prijatelj pitao je Amerikance direktno zašto ne skinu Dodika i suočio se sa kontrapitanjem: "A koga da dovedemo?". Normalno, Ameri nisu objašnjavali kako to podrazumijeva dogovor sa Rusima, a gdje godinama objašnjavam koliko Sergej Lavrov stoji iza Dodika. Čak sam objavio i poslove koji ih konkretno vežu. Zato se posljednjim izborima uopšte nisam bavio - osim tekstova kako je Vučić pokušao "unutrašnji puč" tako što su Stavandićevi, Đokićevi i malim dijelom Čubrilovićevi, pa čak i sa pojedincima iz SNSD-a, glasali za Jelenu Trivić. Zato je Dodik preko Čovića i Hrvatske zavrnuo rusku naftu za Srbiju (preko Janapa) i demonstrirao Vučiću šta ga čeka u narednim sličnim pokušajima. I vidjeli ste kako Vučić mora popustiti, a da se Rusija nije morala umiješati.

      Prije dvije godine objasnio sam koje projekte (privatne) realizuju Dodik, Čović i Lavrov, pa mi je danas odlično jasno zašto je Viškovićeva vlada ograničena na dvije godine mandata. Taman da okončaju započeto. Dodik čeka razvoj situacije u SDS-u i hoće li sa novim rukovodstvom moći napraviti koaliciju. Danas se odlično zna zašto su Mićo Mićić i Obren Petrović prešli na Dodikovu stranu, baš kao i što su Cicko Bjelica i Sonja Karadžić zadržali korektne odnose sa Dodikom. Trebala im je pomoć i zaštita od ucjena Osmice i Bakira. Znači, Osmica je ucjenama eliminisao ova četiri kandidata za predsjednika SDS-a, a progurao Šarovića koji uopšte nije bio u opciji razmatranja.

      Na kraju ponavljam - Dodikova je odluka da ministarsko mjesto pripadne Prijedoru jer tu je bez imalo truda pobjedio i na lokalnim i na opštim izborima. Sticajem okolnosti Prijedor je postao jako uporište SNSD-a, a slab je sa kadrovima jer je Dodik godinama preferirao Pavića i DNS. Sad sasvim logično nastoji sačuvati podršku u Prijedoru, a to se najbolje čini preko kadrova na jakim pozicijama. Pritom, bar koliko sam skontao, nova vlada nema nijednog borca i zato insistira na dvije stvari koje sam opisao.

      Možda nećete biti zadovoljni ovakvim odgovorima na pitanja, no pokušavam dati širu sliku kakve političke kombinatorike se sve izvode i kakvi ulozi su u igri. Ovog momenta znam šta sprema Petru Đokiću i zašto je njega ostavio na poziciji iako je osuđivan za mnogo gore stvari od saobraćajki. Danas je Pero ministar, a kad mu uzme sve poslanike u skupštini onda gledajte kako "Londonski đak" iz pritvora ide od jednog do drugog suđenja. Marko Pavić je odlično prošao u odnosu na ono šta čeka Đokića, a moram podsjetiti da sam cijepanje DNS-a prognozirao prije izbora. Znam šta je Dodik rekao jednom mom izvoru i nisam se mučio oko "prognoza", nego samo sačekao do izbora.

      Izbriši
    4. Bravo!!! Dogovor Rusa i Amera je u pitanju. Rat u Ukrajini je takodje dogovor te dvije sile. Korona isto tako. Navodna nestasica svega i svacega takodjer je dio njihovog dogovora. Bombardovanje nas i Srbije isto tako. I da ne nabrajam dalje. Malo ko ima petlju tako nesto da izjavi, zato kazem bravo. Doduse, mozda bi neki i izgovorili kada bi to mogli da shvate.

      Izbriši
    5. Hvala Aska. U ovoj sitauciji Rusija i Amerika ne trpe ni probližno štete koliko Evropa, no da bi se totalno razorila Putin će i ovu godinu ograničiti pristup energentima i raznim rijetkim metalima, a da ne pričam o žitaricama. Americi sa nekih 330 miliona stanovnika i Rusiji sa manje od 150 miliona nije potrebna supra država sa blizu pola milijarde stanovnika i jakom privredom. Zato EU poslije ove krize neće postojati.

      Izbriši
  7. Borislav je jedino pravo rješenje. Naravno ako Dodik želi da ima pravog čovjeka na pravom mjestu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljudi moji, nemojte me hvaliti jer će me opet optužiti da sam pišem komentare i odgovaram na njih. Da sam znao za ovakvu podršku kandidovao bih se na izborima. Šalim se jer odlično znam koliko para treba za takav poduhvat, a bajke koje pričaju pojedinci stvarno su mi smijesne. Da idem u britansku ambasadu po pare kao pojedinci koje ću ubrzo zbog toga prozvati ne pada mi na pamet, a bez nekoliko miliona maraka nema izborne priče koja bi bar privukla pažnju javnosti. Ne pričam o pobjedi, nego samo o kredibilnom rezultatu.

      Izbriši
    2. Boro brate, ma kakvi milioni, ma kakve strane ambasade? Pa preposteni Vukan rece par hemijskih olovaka i upaljaca i par stotina maraka za gorivo i bumm, extra rezultat na izborima 😂😂😂😂

      Izbriši
    3. Nije meni problem reći i gdje Stanivuković ide po pare (ambasada), pa o relacijama Begića i američke ambasade i mnogo toga. Odlično se zna zašto je CIK proglasio pobjedu Begića i koja ambasada stoji iza tog pokušaja izborne krađe. A ovamo udarili na Dodika koji je pokrao glasove za stranku i Željku, a za sebe nije, nego mu manjka 70 000 glasova spram drugih nivoa. Pa djeca uzrasta obdaništa kontaju da tu nešto ne štima.

      Izbriši
  8. Mozes ministar biti ako izbrišeš ovaj zadnji pasus. Boro, ja bih prvi tebe izabrao makar bio najgori jer narod ne kapira kroz šta si sve prošao zbog svog poštenja. Narod nije zahvalan za ove silne tekstove kao ni za tvoju borbu..Mali broj ljudi to cijeni a čim postaneš ministar to će se promjeniti.. Možda nisam lijepo napisao komentar, ali vjerujem da si shvatio poentu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Da ne bi bilo kakve zabune moram nešto objasniti. Ni Dodik nema predstavu do koga mogu doprijeti od ljudi koji na njega imaju uticaja. Svuda me je bilo, pa je nastalo i raznih veza sa raznim ljudima. Znači, da sam ozbiljno mislio da se guram na ovu poziciju Dodik bi se iznenadio ko sve ga zove sa ovakvim prijedlogom. Čim sam objavio tekst znači da mi je cilj sa narodom podijeliti informacije i dešavanja. Eto da razmjenjujemo mišljenja i komentare oko ove teme, a Dodik mene vidi kao ministra taman koliko i sam sebe vidim u toj ulozi. Budimo realni.

      Izbriši
    2. Realni smo mi, ali izgleda da Dodik nije.

      Izbriši
    3. Dodik i realnost razišli su se prije ko zna koliko godina. U Srednjem vijeku vladari su imali dvorske lude, čija funkcija je bila da gospodaru kaže istinu. Na takav način, ali jedini koji nisu lagali vladare bile su dvorske lude.

      Izbriši
  9. Ne može Dodik biti jači od Vučića nikako, ako ništa većom sumu novca posjeduje i to 10 puta. Sve mogu nekako svariti da Dodiku ostalo nisu ni do koljena ali Boro ne poznaješ lično Vučića...ne znaš a kakvom tipu osobe se radi...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam rekao da je Dodik moćniji od Vučića, nego da mu je adekvatno odgovorio na pokušaj rušenja preko izbora. Onemogućio mu pristup ruskoj nafti preko Janapa. Nego, šta znači stvarna moć? Amerikanci ga čvrsto drže u šaci zbog droga i ucjenjuju ga kako im drago. Zalud mu onolika dominacija na izborima kada se morao obavezati da će Kurtiju učiniti nove ustupke, veze sa Srpskom makksimalno sasjecati i uvesti sankcije moski. To što neke riječi nije izrekao ne znači ništa kad vidimo šta radi.

      Izbriši
    2. JANAF a ne JANAP

      Izbriši
  10. Zar nije onaj Vukojević izabran umjesto Kabića? I Boro ovo sto ti pise istina i pravda gorki su plodovi, i ti pocinje malim slovom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj mali je zamijenio Kabica u skupstini

      Izbriši
  11. Borislave, kakve su vaše prognoze oko Ukrajine i sta bi nas moglo sve zadesiti u novoj 2023 godini, hoćemo li osjetiti makar malo pozitivnih promjena ili ce biti jos gore stanje. I kakav bi savjet mogli dati mladim ljudima, kako da se snalaze u svim ovim problemima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Ukrajini se čekaju minusi i za zamrzne tlo, to čekaju obe strane jer su naučene ključne bitke voditi zimi, tako da će krajem ovog ili narednog mjeseca uslijediti veći okršaji. To će tragati dok ne popuste hladnoće jer po crnozemlju drugačije nema većih bitaka - zbog nemogućnosti kretanja tenkova i sličnih BOV-ova. No, ne vjerujem da će biti nekih značajnijih promjena odim što će Rusi ono šta sada osvoje mnogo bolje utvrditi.

      Suštinski dejstva u Ukrajini nisu toliko bitna koliko iscrpljivanje između istoka i zapada, na financijskim, energetskim, kosmičkim, političkim i inim poljima okršaja. Iako se ovo čini kao nadmetanje između Rusije i Amerike nijednoj sili ne odgovara opstanak EU, tako da mislim da ozbiljnih pregovora neće biti dok god ne nastupi potpuni raspad EU. No, tu je promlem što EU ispada žilavija nego se činilo.

      U svakom slučaju narednih godinu i više nema šanse da se počne sa kakvim pregovorima velikih sila, a to je ono bez čega svijet dalje neće moći. I naredne zime, treće po redu, imaćemo eskalaciju između februara i aprila, a između toga "rat niskog intenziteta" vrlo sličan onome šta se kod nas odvijalo 90-ih. Tek od proljeća 2024. biće procjene oko opstanka EU, pa nakon toga moguće i da se velike sile dogovore. Moguće i nakon preuzimanja vlasti republikanaca u SAD sa političkim zaokretom.

      Oko rusko-ukrajinskog rata sve bitno objavio sam od prvog dana sukoba i narednih mjesec-dva, nakon čega vjerujte da nije bilo ničeg novog šta bi zavrijedilo pitanje na tu temu. Aktivno pratim dešavanja, no sve se samo vrti u krugu koji sam u startu definisao. Kada se velike sile dogovore Putin će "nahraniti" Poljsku, Mađarsku i Rumuniju dijelovima Ukrajine, sebi će zadržati najvrednije dijelove istoka i primorja, a onaj ostatak koji neće imati nikakvog značaja može čak ostaviti "samostalnim". Tako će KUPITI MIR u okruženju na duže vrijeme, a ono šta je njemu ključno "dolarski sistem" pada i uspostavlja se novi na bazi novih dogovora. Ovaj sistem dogovoren u Breton vudsu 1944. godine odavno je mrtav i čak i Amerikancima odgovara ući u nove globalne odnose.

      Mladim ljudima savjetujem isto šta i svojoj djeci, a to je da ovaj period "troše" na učenje, obrazovanje i sticanje vještina od kojih će moći živjeti. Ne bi bilo na odmet da pokušavaju pokretati male poslove kao preduzetenici i to dominantno ovde gdje radne snage manjka kao nigdje drugdje. Primjera radi ekonomska kriza će rasti, ali narod mora jesti i to je prilika za pokretanje malih poslova u poljoprivredi i preradi. Neka malo proučavaju nove ideje i tehnologine, pa time ovladavaju i eksperimentišu, a ono šta je odlučujuće jeste da malo UKLJUČE MOZAK.

      Izbriši
  12. Ovo je još veći nivo jadnosti koji si dotigo, hvaliti sam sebe anonimno...

    OdgovoriIzbriši
  13. Koliko vidim naš Boki posta Prorok..ili si Prorok Muhamed ili Nostardamus😁Jadno nema sta.

    OdgovoriIzbriši
  14. Boro poznajem te povrsno iz iste smo brase bili samo sam bio polismen i u onom sistemu u vecem gradu i uredenijoj republici i od mene imas cistu cetvorku u poznavanju policiskog posla.preposten i preosjetljiv si da bi vodio jedno takvo ministarstvo pametnom dovoljno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ovo je tekst nekakve "osvete" Dodiku zbog Kabe, nešto šta treba pokrenuti određene rasprave unutar onih na koje se odnosi i po nekim saznanjima imao sam uspjeha. Moje "operacije" su na desetom terenu i veze nemaju sa ovim. Ja sebe kao ministra u životu nisam zamislio, a vjeruj da sam mnogo bliži umatičenju stada ovaca negoli bilo kakvom radu u kancelariji, pa bila i ministarska. Pobogu, tolike godine sam imao kancelariju i kad mi neko kaže da me je tu tražio kažem da očigledno o meni ne zna ništa. Svuda me je bilo moguće naći osim u kancelariji. Ili uopšte u zgradama gdje radim. Kakav bih onda bio ministar?

      Vrlo brzo ćemo preko par postupaka egzaktno razjasniti je li na mom rušenju bio Lukač i njegovi poltroni, ili je to ipak malo jača politička priča. Ako bude ovo drugo onda slijedi suočavanje sa Dodikom mnogo ružnije od onoga sa Lukačem ili Viškovićem, pa da vidim i njegovu "silu". Pošto sebe vidim isključivo u privatnom sektoru i životu od svog rada baš me briga da se nekom dopadnem ili ne.

      Izbriši
  15. Boro legendo,nadam se tvom povratku na velika vrata sa stilom

    OdgovoriIzbriši
  16. Nemogu da se sjetim ili bi 2001 ili 02,kad su Banjalucki inspektori za droge hapsili neke dilere u Motikama u BL.i sad oni trazili pomoc iz Prijedora.A ovi posalju inspektore vajnog Boru,Čadju i Zelju zalizanog,ljudi fatali u kuruzima,a ovi iz Pd dosli u cipelama gotivnim i kosama...za smeh i sprdnju mogu dalje pisati,ko je za nek lajkuje.Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Udri kume.

      Izbriši
    2. Pobrkao si nekog ili nešto, ali da ja hodam po njivama nikad niko nije zapamtio.

      Izbriši
  17. Čitam, Boro, kako iz Vašeg pera izlaze tekstovi u kojima se, veoma često, komentarišu i analiziraju profili osoba koje su Vama, uglavnom (naravno i pored ostalih) stali na "žulj", zbog kojih ste ostali bez posla, psovali majku i sl.. (čitaj: Lukač, Begić, Stanivuković, Višković, ...).
    Ako mogu biti slobodan u konstataciji, uglavnom su to likovi iz nekih opozicionih stranaka, udruženja koja su nebitna, uređivači novina lokalnog karaktera (Banjaluka info). Doduše, u poslednje vrijeme i Glavni saobraćajac u Vladi Srpske!
    Pred prošlogodišnje izbore ste osuli drvlje i kamenje na Jelenu Trivić, Šarovića, Borenovića, pa čak i na Vukana. Čini mi se da se niste potrudili da zajedno sa Vaskovićem, da kao dva vrsna blogera, pomognete da se ovom narodu, politički nezrelom i neodgovornom za budućnost svoje djece, skine "jaram sa vrata" u nakaradnoj formi vođenja politike Srpske od strane SNSD-a i Novog Tite, Generala iz Laktaša, i svih pokvarenjaka, lidera koji predstavljaju trabant stranke uz "Crvene Đavole". Svakako nikoga ne treba abolirati od odgovornosti, loših politika, kriminala i uništavanja sopstvenog naroda, pa ni te "uspavane" opozicionare u Glavnim odborima, npr. SDS-a.
    Ali, bar se meni tako čini, da je vrlo malo je bilo Vaše analize o npr. postizbornim događajima oko rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, ponovnog brojanja glasova, probušenih vreća sa glasačkim listićima, izvještaja CIK-a, presuda Apelacionog vijeća Suda BiH, "manjih nepravilnosti" po riječima Šmita i dr..
    Druže moj, nikada niste do kraja dali analizu višegodišnje politike (a obećali ste!) Dragana Čavića, Stevandića, Čubrilovića, Đokića i sličnih "uvlakača" Baji, njegovom liku i djelu. Šta se to, npr. dogodilo sa Čavićem da je čovjek za 180 stepeni promijenio svoju politiku? Pa, nije valjda, odjednom, shvatio da je SDS toliko crna stranka da se iz te "luđačke" stranke mora bježati glavom bez obzira? Kakve su to i kolike ucjene da je on prešao na drugu stranu (bijela magija) a eto, sada i u "zasluženu " političku penziju. Izgleda da su svi koji su uz Baju ucijenjene glave, zar ne!
    A, jednu kvalitetnu i sadržajnu analizu o političkom životu "Oca i Majke nacije" (M. Dodika i Ž. Cvijanović), ne vjerujem da će čitaoci Vašega bloga, dočekati!
    Pišite nam, malo više o tome, zašto Amerikanci i Rusi podržavaju Dodika i stvaraju mu oreol nedodirljivosti od bilo koje sile svijeta? Je li On jedan od Lučićevih Vladara iz sjene, koji u svojim krupnim šakama drži zarobljenu sudbu Balkana? Znači, nije to Vučić? Pištite malo više o Nešiću, budućem ministru bezbjednosti narkokartela, o Obrenu, o Zvorniku, srbijanskoj Jahorini, MG Mindu, Kaji, Aluminu i ne spominjete, o (ne)legalnim prelazima preko Drine, auto-mafiji u Trebinju, Serdarovu, ... . Ostavite se samo priče o Prijedoru. Imamo mi Prijedora koliko god hoćete u našoj Srpskoj. Pišite i analizirajte kako mi sa plitikom politikom Velikog, ali Slijepog Vođe ostadosmo u zadnjih 5 godina bez 23 škole, 71 odjeljenja, kako nam blizu 13000 radnika radi za manju ili jednaku platu od 650 KM, a polovina zaposlenih u Srpskoj nema veću platu od 930 KM. Kao ni ja, sa diplomom tehničkog fakulteta, završenog prije rata na prestižnom univezitetu.
    Pored svih zanimljivosti koje nam godinama, kroz svoje tekstove, prezentujete, mislim da bi ovaj narod (op.a.,rasuta energija!) zaslužio malo više tekstova, istine i analize o ljudima koji ovu zemlju osiromašiše, zaustaviše u bilo kakvom razvoju, raseliše, sebe obogatiše i na bahat način sebe promovisaše u Spasitelje naše otadžbine za koju destine hiljada ljudi izginuše. Bar, ti, imaš pravo o tome da pišeš i govoriš. Kao i mnogi drugi!
    P.S.
    Eh, da je nama ovdje jedan Vučić, bilo bi to mnogo drugačije! Naravno, na bolje!

    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Mnogo pitanja da bi se odgovaralo redom, a nema ni potrebe. Vidite, 2014. za opšte izbore udarao sam svom snagom i samo od toga trpio štetu, dok je Dodik pobjeđivao zahvaljujući mamlazima ili prodanim dušama u opoziciji. Naredne izbore 2018. sve sam stavio na kocku, otišao mnogo dalje negoli bih inače išao i opet idioti bukvalno poklone vlast istoj bagri. Za prošle opšte izbore godinu i po ranije poticao sam dogovore i planove, odnosno da ne prokockamo još jednu šansu. Jedino šta sam uspio bilo je da saznam koliko doista "vriijedim" na tom opozicionom polju, a to su pokazale uvrede i pakosti.

      Meni je ovo odlično ispalo da zaključim kako na predstojeće izbore ne treba trošiti energiju jer se opet i iz istih razloga ništa neće promjeniti. Jedino šta je bilo interesantno jeste "unutrašnji puč" protiv Dodika koji nije uspio. Objasnio sam ko stoji iza toga i čak zašto imamo ovakvu vladu (max dvije godine), a onda više neće biti Stevandića i Đokića, pa vjerovatno ni Čubrilovića. Nešić i Selak su takođe samo kratkotrajna potrošna sredstva. Ukoliko u SDS-u budu promjene na čelu kako se Dodik nada onda znamo ko će biti u koaliciji i do kraja ovih i čak naredne izbore. U drugom slučaju Dodik igra na Banjca kao okosnicu papaka koji će napuštati stranke. Ničeg tu nema nepoznatog.

      Što se mene tiče i dalje čekam da se pojave neka nova lica koja bih podržavao i pomagao u političkom usponu, pa makar se opet pokazalo da sam pogriješio. No, tu treba postojati obostrana zainteresovanost. Od Jelene Trivić mogli smo naći mnogo mnogo kvalitetnijeg kandidata, a i ona je mogla "poslužiti" za pobjedu Dodika da sebe nije pretvorila u korisnog idiota koji već danas nikog ne zanima. Kakav je to simbol promjena, otpora ili borbe ako dva mjeseca od izbora više nikog ne zanima? Dakle, svi su je posmatrali kao sredstvo koje se poslije izbora baca. Zvučim grubo, ali neka ona vidi jesam li u pravu. Zapamtite, stavio sam joj se na raspolaganje proljeća 2021. godine i apostroforao kako nam treba bar pola godine da je pripremimo za adekvatnog kandidata protiv Dodika. Znači da bukvalno svakodnevno sa jakim timom radimo platformu promjena, planove, infrastrukturu i slično. Pa da onda kroz proteste Jelenu izdiglemo do simbola borbe i budućih promjena. Jok, ona se odlučila sa Dodikom takmičiti "ko je veći Dodik", a okružila se "saradnicima" koji su jedino dobri za izbjegavanje.

      Dobro sam procjenio da ona gubi za 100.000 glasova, a i da sam znao za Vučićev pokušaj rušenja Dodika na takav način u tome ne bih učestvovao. Naprosto jer Vučić to nije činio radi naroda, nego što ga Amerikanci ucjenjuju zbog droge. Baš kao što se poigrava sa Srbima na KiM, našim Spartancima koje je on davno prodao. Obavezao se i na jače sankcije oko Rusije, no to je malo tvrđi orah. Pritom je vidio da je ispao idiot sa kojim se zapadnjaci poigravaju, dok je kod Putina gadno poljuljao poziciju. Sad se pokušava uvući u guzicu, ali mislim da je on potrošen i sumnjam da će izdržati do kraja mandata.

      Izbriši
  18. Da, slažem se sa Vama, kada je u pitanju Jelena Trivić i politički otklon od nje, od strane dojučerašnjih "prijatelja i saboraca" iz PDP-a. Tačno je, dobro se sjećam jednog Vašeg teksta prije prošlogodišnjih opštih izbora, kada ste najavili da će se, baš, na ovaj način završiti podrška njenih "drugara" ukoliko ne pobijedi na izborima. I, to se nažalost i obistinilo.

    Vi ste, nekoliko puta, napisali da se od Jelene Trivić moglo naći mnogo, mnogo kvalitetnijih kandidata za predsjedika Srpske. Možda ste u pravu, ali ja sam mišljenja da je ona bila odličan kandidat i da je uz adekvatnu marketinšku promociju, infrastrukturu i ekipu znalaca kao podršku mogla pobijediti sa velikim brojem glasova Velikog Vođu. Tačno je, da bez opravdanih protesta i njenog promovisanja kao borca za pravdu i istinu, nije imala velikih šansi na pobjedu. Ako ih je i imala u svjetlu svega onoga čega smo se nagledali za vrijeme izbora, poslije izbora i evo, sada kod formiranja vlasti u Srpskoj i BiH, neprirodnih i neodrživih koalicija, sumnjivih kandidata za pozicije ministara, zamjenika i dr..

    Da li se, Boro, po Vašem mišljenju A. Vučić, konačno "okrenuo" Amerikancima i pravi sve veći otklon prema Rusima, uzevši u obzir, od prije nekoliko mjeseci, dolazak velikog broja privrednika iz USA, zajedno sa Hilom, na razgovore u Srbiju? Rezultat tih razgovora, prema dostupnim informacijama, jeste dogovor velikih ulaganja američkih firmi u Srbiju. Da li je Vučić time, pod pritiskom, prihvatio američku dominaciju u Srbiji, te će na taj način pokušati "povratiti" Kosovo pod okrilje Srbije? Naveliko se priča da će akcije Telekoma kupiti Amerikanci, ponovo je priča o Kopaoniku, litijumu i sl.. Sjetimo se, da je Vučić nekoliko puta bio izjavio da mu je mnogo žao što dio akcija Telekoma, od prije par godina nije prodao nekom američkom fondu, jer cijena nije bila zadovoljavajuća. Možda će sada biti zadovoljavajuća!? Sjetimo se , samo, ko je otvorio radove Beograda na vodi?

    Da li je po Vašem mišljenju Dodik više igrač i potrčko amerikanaca (onih koji su ga i doveli na vlast) ili kako se predstavlja ruski prodavač gasnih interesa Lavrova (a time i političkih) na našem jadnom Balkanu? Da li žute ruže koje su sa osmijehom pružene M. Olbrajt u Banja Luci, ANP, osmijesi Escobara predstavljaju poveznice koje govore da je naš Vođa davno dogovorio kuda ide i čemu teži naša Srpska ili je to ipak istok, naša pravoslavna braća i istorijsko sjećanje?

    U svjetlu svega ovoga, zašto je Vučić pokušao tihi "državni udar" protiv Dodika pred izbore sa "velikanima" poput Stevandića, Đokića i kako Vi napisaste, možda, Čubrilovića? I, šta bi se u tom kontekstu promijenilo, u smislu da je došla Jelenina (čitaj: Ivanićeva) ekipa na vlast?

    Da li mi, druže, sada koji smo uistinu Vojna Krajina, sa jedne strane predstavljamo bedem prodoru katoličanstvu i netradicionalnih vrijednosti globalističkih pojava zapadnog svijeta, sa druge strane "kompenzacionu" masu Spartanaca (kao na Kosovu!) vlastima u Beogradu, u slučaju gubitka Kosova, sa treće strane poligon igrarija i mešetarenja velikih i moćnih zemalja gdje svi oni kušaju i mjere veličinu svojih grijeha ili sa četvrte strane teritoriju na koju će doći i naseliti neki drugi narodi ili plemena. Jer, ovdje velikim najviše i odgovaraju plemena!

    LP

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

DOKAZANO: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!