MINISTAR LUKAČ PRETUKAO ZETA LUBURU: Otkrivam pozadinu hapšenja korumpirane inspektorke Jelene Florjan

Jelena Florjan, korumpirana inspektorka i fatalna zavodnica, godinama remeti institucioalno-porodičnu idilu Republike Srpske. Zbog nje je ministar Dragan Lukač prebio zeta preljubnika Nedeljka Luburu, organizovao policijsku akciju "Sirano", a ova objava ima za cilj da aferu ogoli do kraja. 


bblog borislav radovanovic

Suđenja banjalučkim inspektorima za privredni kriminal Jeleni Florjan i Nenadu Grujiću regionalni mediji intenzivno prate od starta afere. Zato je čudno da još uvijek nisu otkrili identitet policijskog "insajdera" koji je februara prošle godine produkovao ekspresna hapšenja i procesuiranja korumpiranih kolega. Akciju "Sirano" naredio je lično ministar Dragan Lukač, no primarno radi osvete ljubavnici svog sada bivšeg zeta - policijskog moćnika Nedeljka Lubure. I kodni naziv akcije, aluzija na francuskog romantičara Sirana de Beržeraka, govori dovoljno o stvarnoj pozadini dešavanja.

Dakle, preljubnička veza inspektorke Jelene Florjan i nekadašnjeg načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Nedeljka Lubure trajala je godinama. Još od vremena Luburinog karijernog napredovanja kakvo sam davno opisao u tekstu Ko je bogatiji: Ministar Lukač ili zet mu Lubura? . Ukoliko nije bilo jasno odakle banjalučkoj inspektorki kuraž da reketira (iznuđuje novac) od politički postavljenih direktora javnih ustanova poput Branislava Vidića sa gornjeg teksta svako pismen može vrlo jednostavno doznati. 

Možda nakon ovog teksta postane jasno i ko je bio jedan od "dva načelnika" u čije ime su Florjan i Grujičić tražili mito, bar u početku njihove lažne istrage protiv direktora JU "Srednješkolski dom" Banja Luka. Inicirane anonimnom prijavom još 2017. godine. Nekim "čudom" beogradski stručnjaci nisu uspjeli dekodirati zaštitnu šifru mobilnog telefona inspektorke Florjan, a opet za neke tajne najbolje je da ostanu vječno neotkrivene. Poput komunikacije Florjanove i Lubure.

Rasplet ove policijske koruptivno-preljubničke afere započinje sve češćim sukobima supružnika Lubura, ministrove sestre i tadašnjeg zeta, a zbog sada već presuđene inspektorke. Izgleda da se Nedeljko Lubura malo zanio u svojoj "samobitnosti", pa je i fizički nasrnuo na suprugu. Na to je reagovao ministar Dragan Lukač i stvar presjekao za njega karakterističnom metodom - batinama. Gadno je prebio zeta, a pored toga pobrinuo se i za njegovu karijeru. Poznata je Lukačeva "sječa kadrova" (Ilić, Kostrešević, Jevđenić, Spasojević) sa početka 2019. godine, samo što javnosti, bar do ove objave, nije bila poznata "odgovornost" zeta mu Lubure. 

Isto tako, mediji od starta afere ukazuju na postojanje nekakve intervencije u slučaju hapšenja inspektora Florjan i Grujić, no nikako da proniknu srž dešavanja. Konkretno: ministar Lukač doznao je za sporno iznuđivanje i naredio hitnu istragu. Zato je uslijedilo ekspresno obilježavanje novčanica, dogovaranje i snimanje primopredaje novca, te hapšenje inspektora Grujića - sve sa iznuđenih 20 000 KM. Njegovu koleginicu i saučesnicu Florjan hapse istog dana u službenim prostorijama PU Banja Luka. 

Daleko bilo da su pohapšeni inspektori bili nevini, prikupljeni dokazi govore o njihovoj krivičnoj odgovornosti, baš kao što ni oštećeni direktor Branislav Vidić nije bio "nevinašce", ali pozadina afere ipak se svodi na osvetu ministra prema ljubavnici bivšeg zeta. Poenta glasi: kriminal i korupcija ovde su od sekundarnog značaja, a priotitet su bile lične odmazde. Dokaz tome je bar stotinu teško korumpiranih policijskih rukovodilaca i inspektora koji i dalje rade - umjesto da su u zatvoru. Dominantno rade pod ministrovom zaštitom.

Nedavno sam tektom PRIJEDORSKA LJUPKA STEVIĆ: Ko pali auta policijskih generala?! ukazao na vrlo sličnu spregu korupcije i preljubništva u PU Prijedor, no ta afera je (kao i desetine sličnih!) naprosto ignorisana. Zalud ovde imamo elemente organizovanog kriminala i enormne pljačke rudnog bogatstva, pa čak i čvrste dokaze korupcije načelnika Sretoje Vujanovića, kad se njegovo preljubništvo ne tiče ministrovih osvetničkih motiva. U stvari osvetnički motivi ispoljeni su, ali prema potpisniku ovih tekstova - zbog objelodanivanja skandaloznog ponašanja policijskih moćnika.

Elem, pogledajmo krajnje "domete" procesuiranja inspektora za privredni kriminalitet PU Banja Luka. Za Jelenu Florjan zna se da neće odrobijati sporazumno presuđenu godinu zatvora, nego će platiti novčani iznos kao alternativnu opciju. Normalno, novcem od mita i iznuda iz ranijih sličnih krivičnih djela. Njenom kolegi Nenadu Grujiću ponovo sude i "sudovanje" će se nastaviti dok javnost ne zaboravi ovu aferu. On je ionako kolateralna šteta "porodičnih problema" vajnog ministra policije. 

Ministra Lukača "ponesu emocije" pa malo prebije zeta, naredi hapšenje njegove ljubavnice i slično, no potonje mu se valja suočiti sa posljedicama sopstvenog kriminalizovanja policije. Ta teško kriminalizovana policijska bagra financijski je ojačala, razvila veze unutar sistema, te raspolaže informacijama od kakvih panično strahuje političko-institucionalni vrh Republike Srpske. Ma kog pojedinca unutar establišmenta možete progoniti samo do nivoa koji neće ugroziti kompletnu konstrukciju. Davno sam objasnio kakvi tektonski potresi bi usljedilli ukoliko Darka Ilića prinude na traženje statusa "svjedoka saradnika" zbog ubistva Davida Dragičevića. Sa te strane Nedeljko Lubura je mnogo opasniji igrač.

Zato inspektori Florjan i Grujić neće upoznati unutrašnjost zatvora, odnosno neće stvarno izdržavati kazne, nego se sve svodi na još jedan cirkus u režiji oligarhije Republike Srpske. Jedno je kad prorade lične emocije moćnika poput Lukača, a sasvim drugačiju situaciju imamo kad zaprijeti domino efekat urušavanja odnarođenog i teško kriminalizovanog režima. Nije tajna da su se zaposleni u institucijama davno orodili i/ili postali jedna velika porodica. Incesti će ih uništiti grđe negoli zapadnoevropsko plemstvo.

Za kraj moram nešto cinički primjetiti. Dok je bio na poziciji načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Nedeljku Luburi su iz PU Prijedor na dnevnom nivou dostavljani izvještaji o mojim aktivnostima. Pisao sam o tome nebrojeno puta. No, "izvještaji" idu dvosmjerno, a o čemu svjedoči i ova objava!  Primjedbe

  1. Samo hrabro gospodine Radovanoviću!
    Lija, lija, pa dolija! Tako i ovi "nedodirljivi".
    Srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Blize se izbori opozicija treba da izabere naj boljeg uredovima svojim Boro moras pisati o tome poceti vec forsirati svog kandidata ispitivati puls naroda

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

ŠOKANTNO: Osam pripadnika MUP RS direktni počinioci otmice i ubistva Davida Dragičevića

IDEMO DO KRAJA: Porodica Dodik do guše umiješana u ubistvo Slaviše Krunića

DODIKOVI JADI - OPET ŽENI SINA: Igor odlučan da "Draga Mašin" ponese prezime Dodik

DOZNAJTE DODIKOV PAKLENI PLAN: Hapšenjem Zaljkovića započeo novi obračun sa "mangupima"

SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!

VIŠKOVIĆU JAVNO: Službenim vozilima vlade prevoze drogu i ubijaju ljude?! (FOTO)

LUKAČ PLAĆA VASKOVIĆA, VUKANOVIĆA I BN TV: Ministar liježe i ustaje sa panikom od hapšenja za ubistvo Davida Dragičevića

UDARNA VIJEST: Ministar Lukač definitivno odlazi!

BOSANSKI VITEZ NERMIN ŠEHOVIĆ: Podsjećanje na zasluge u razbijanju zločinačke organizacije Zijada Turkovića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)