NEPOZNATO O UBIJENOM SENADU KOBILIĆU: Bio je bošnjačka "rezerva" Nasera Orića

Istraga mafijaške likvidacije Senada Kobilića dvije godine "tapka u mjestu", a posebno u domenu motiva ubistva čovjeka koji se godinama ranije povukao iz kriminala. Informacije iz ove objave možda pomognu istrazi ili bar priču podignu na bitno viši nivo. Naime, Kobilića je bošnjački politički vrh pripremao kao potencijalnu zamjenu za Nasera Orića u slučaju hapšenja po tada aktuelnoj međunarodnoj potjernici. Doznajte dosad javnosti nepoznate detalje o sprezi politike i organizovanog kriminala.


borislav radovanovic blog

Senad Kobilić likvidiran je hicem iz snajperske puške u bašti svog kafića u okolini Gradiške još jula 2018. godine. Reagovao sam objavom kako Darko Ilić ne bi smio rukovoditi uviđajem, nego ga kao osumnjičenog treba sprovesti na poligrafsko ispitivanje. Ipak zbog ožalošćene porodice nisam izlazio sa informacijama iz ovog teksta.

Mogao sam potvrditi da se ubijeni Senad godinama unazad povukao iz velikih kriminalnih poslova i samog mafijaškog vrha naše zamlje. Utoliko je njegovo ubistvo intrigiralo iole upućene u balkanske kriminalne tokove, a posebno kroz pitanje: Zašto?

Posljednje interesovanje bezbjednosnih službi naše zemlje u vezi Senada Kobilića vezano je za kraj 2013. godine šta nesporno znam jer sam MUP-u RS-e dostavio traženu informaciju. Riječ je o zaista zanimljivim informacijama, a kakve su potuno nepoznate i struci i široj javnosti.

Kontaktiran sam povodom identifikovanja osobe po imenu Senad, koja je svojevremeno pripadala najvišim sarajevskim kriminalnim strukturama, ali se davno povukla iz kriminala i time je službama bilo teže otkriti identitet iste. Razlog interesovanja policijskih struktura  u stvari pomogao je u identifikaciji.

Konkretno: kroz "mjere" (prisluškivanja) prošla je informacija kako bošnjački politički lideri tog Senada vide kao zamjenu za Nasera Orića u slučaju njegovog hapšenja za ratne zločine povodom istrage vođene pred Višim sudom u Beogradu. Krajem decembra 2013. godine istražni sudija je donio naredbu o sprovođenju istrage i, mnogo važnije, raspisivanju potjernice za Orićem.

Februara 2014. godine Srbija je doista raspisala međunarodnu potjernicu za Naserom Orićem, a po kojoj je naredne godine uslijedilo poznato hapšenje u Švajcarskoj. Znači, procjene da će međunarodna (Interpol) potjernica za Orića predstavljati ozbiljan problem pokazale su se utemeljenim, baš kao i da će sve to uveliko uticati na njegovu sposobnost kontrole kriminalnih tokova unutar bošnjačke provenijencije.

Nakon brojnih surovih likvidacija i mafijaških obračuna, uobzirujući i ubistvo Ramiza Delalića Ćele iz 2007. godine, dolazi do pregovora bošnjačkih političkih lidera Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Zlatka Lagumdžije sa Naserom Orićem. Kako bi zaustavili krvavo divljanje i uspostavili kontrolu sarajevske političke vođe odlučile su se na dil sa Orićem i njegovo krunisanje kao šefa podzamlja. Jedna od rijetkih stvari oko kojih je ovaj politički trojac ikada postigao dogovor.

Zamisao se pokazala uspješnom, a posebno jer su glavni akteri sukoba, Ramiz Delalić i Zijad Turković, završili pod zemljom ili u zatvoru. Sa druge strane Naser Orić pokazao se vrlo uspješnim u smirivanju situacije i upravljanja kriminalnih tokova ka zarađivanju. Krivični postupci zbog ratnih zločina i iznuda protiv Orića, sa druge strane, davali su moć Orićevim političkim zaštitnicima. Ravnoteža je bila uspostavljena.

Elem, mogućnost narušavanja stabilnosti u kriminalnim krugovima usljed Orićeve "eliminacije" međunarodnom potjernicom Izetbegović i tadašnji Ministar sigurnosti BiH Radončić shvataju ozbiljno i kreću sa traženjem zamjenskog rješenja. Nije čekano raspisivanje potjernice ili kakvo hapšenje, nego se sa traženjem "rezerve" krenulo još krajem novembra 2013. godine.

Izbor je pao na Senada Kobilića. Apostrofiram, nije mi poznato postojanje konkretnih dešavanja između Kobilića, Izetbegovića i Radončića, ali je iz presretnutih razgovora utvrđeno postojanje takvog ustoličenja novog kralja podzemlja u slučaju hapšenja aktuelnog. Sa druge strane imao sam mnoštvo informacija o Senadovoj poziciji iz vremena dok su Delalić i Turković radili zajedno, te unutar širih balkanskih kriminalnih krugova. Posebno oko njegovih veza u banjalučkom podzemlju. Govorim od zadokumentovanim službenim podacima.

Zato sam u prvim objavama povodom Senadovog ubistva isticao kako je mnogo znao o kriminalnim dešavanjima, pa sve do izvora nezakonitog bogaćenja ključnih aktera krivičnog gonjenja u Republici Srpskoj, a šta bi mogao biti razlog institucionalne nezainteresovanosti u otkrivanju ubica. I dvije godine nema naznaka napretka u istrazi!

Sad je moguće unedogled izvoditi korelacije sprega srpskih i bošnjačkih političkih lidera, nosilaca institucionalnih funkcija organa krivičnog progona i elite organizovanog kriminala, a kakve su Senadu Kobiliću zasigurno bile dobro znane. Ukoliko je jednog momenta ocjenjivan kao moguća zamjena za Nasera Orića, toliko je potonje predstavljao opasnost po sve koji upravljaju kriminalnim tokovima i dešavanjima. Uključujući i političke lidere. Zato i objelodanjujem prednje informacije. Treba narod znati u kakvom okruženju živi.

Za kraj moram pomenuti kako sam Senada Kobilića svojevremeno "registrovao" kroz istrage razbojništava, normalno kao pripadnika elitnih kriminalnih krugova organizatora milionskih oružanih pljački, a u kakvima je  učestvovao i nedavno ubijeni Slaviša Ćulum. U oba slučaja sam najavio izostanak bilokakvog napretka u istragama i pokazalo se da nisam pogriješio. Izgleda da u ovoj zemlji "znanje" o kriminalnim tokovima ponajviše ubija.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)