Dodik jači od Palmera


Zalud je Metju Palmer u američkom Senatu označio Dodika kao glavnog krivca za probleme u Bosni i Hercegovini kad taj potez na terenu nema nikakvog značaja. Na primjeru Brajana Hojt Jia svi su mogli vidjeti sudbinu zabludnika umišljenih da su moćniji od Dodika i niko više neće rizikovati takvu blamažu. Dok god je Donald Tramp na poziciji Dodik će sprovoditi politiku osmišljenu još prije izbora - blokade svih tijela državnog nivoa vlasti. Definitivno imamo situaciju na kakvu upozoravam dvije godine.




U više navrata objavljivao sam da je Milorad Dodik prije prošlogodišnjih izbora smislio da iskoristi prvih osam mjeseci predsjedavanja Predsjedništvom BiH, isključivo za vlastitu promociju, a nakon toga nastavlja sa blokadama formiranja tijela vlasti na državnom nivou. Još nije uveo sjednice državnog predsjedništva video linkom, kako sam najavio, ali sve ostalo je potvrđeno.

Dakle, Parlamentarna skupština BiH nije uspjela formirati radna tijela, a kamoli započeti sa kakvim radom. Savjet ministara ostavljen je u "tehničkom mandatu" upravo kako ne bi mogao vršiti svoju funkciju. Državno predsjedništvo bitiše samo na nivou dnevnopolitičkih prepucavanja.

Dodik je funkcionisanje kompletne države zablokirao upravo kako je to predizborno osmislo i dogovorio sa krugom svojih skutonoša. Imali smo u međuvremenu različite misije "specijalnih izaslanika", ali sve se svodilo na Dodikovo umoljavanje na formiranje vlasti.

Diplomatskim jezikom neke stvari opisivane su ovako ili onako, ali sve se u biti svodilo na to da Dodika privole ili umole na formiranje vlasti. Koliko su međunarodni predstavnici imali uspjeha vidimo po datoj situaciji.

Odavno ovde imamo masovno zavaravanje kako će "tamo neko" Dodika primorati na ustupke ili čak sankcionisati. Preko dvije godine ukazujem kako od tih ideja nema ništa, a upravo zbog Trampove inkognite, ali stabilne, podrške.

Nekako u ovo vrijeme 2017. godine počeo sam pisati o "vašingtonskom dogovoru" po kom Dodik osvaja vlast i na entitetskom i na državnom nivou. Jasno sam ukazivao da će Brajan Hojt Ji, od kog su svi očekivali razna čudesa, proći upravo kako mu Dodik posprdno najavljuje.

Već 10. januara prošle godine ukazao sam kako Dodik onakvim obilježavanjem Dana Republike samo plastično provjerava čvrstinu dogovora sa Trampovim ljudima. Čak sam konkretnim dokazima predočio koliko Aleksandar Vučić pojma nema kakve dilove je Dodik utvrdio. Moj stari blog nije ugašen i sve ovo lako je provjeriti pregledanjem tadašnjih objava.

Kada je shvatio sopstvene zablude Brajan Hojt Ji neskriveno razočarano podnio je ostavku, a Dodik je naredne izbore rutinski odradio. Da nije bilo dešavanja oko Davida Dragičevića opozicija bi doživjela slom od kakvog se većina stranaka ne bi oporavila. Šta je sa kolalicionim partnerima Dodik izveo vidimo na djelu.

Svjestan onoga šta slijedi zalagao sam se za masovni bojkot izbora, no gro političkih "znalaca" tvrdio je kako to odgovara Dodiku. U finišu priče, kada drugog rješenja nije bilo, predložio sam poništavanje izbora preko nevažećih listića. Jasno sam objasnio kako milion nevažećih listića sa natpisima "Pravda za Davida i Dženana" predstavlja osnov za traženje intervencije Evropske Unije i Savjeta Evrope.

Kada vidite da Dodik uživa neskrivenu podršku Putina, a Trampove "sankcije" su samo politički poen, elementarna logika nalaže da se pouzdate u Merkelovu - koja ne krije animozitet spram Dodika. Njenu intervenciju valjalo je iznjedriti, a za to je trebala snažna "unutrašnja" poruka iz BiH-e. Zato je trebalo milion nevažećih listića.

Elem, danas imamo to šta imamo, ali nikako da nestane naših zabluda kako će nekakav "mesija" spasiti nas od Dodika. Sad su oči uprte u Metjua Palmera, a posebno zbog njegovih kritičkih izjava. No, Palmer je tek puka sjena Hojt Jia i njegovih nastupa, tako da mu Veliki Baja i odgovara nešto blažom retorikom.

Može Palmer zaoštriti odnose i provjeriti kakvu Dodik ima jezičinu, ali teško da će do toga doći. Naprosto, naučio je lekciju na tuđem iskustvu. Svo njegovo djelovanje ići će do nivoa umoljavanja Dodika na formiranje vlasti. Zna to Laktašenko i sve svodi na cirkuse u kakvima je on decenijama glavna zvijezda.

Uostalom, Palmer dolazi iz plejade diplomata Madlin Olbrajt i Dodik mu svakako nije nepoznanica. U stvari Palmer zna kako funkcioniše angloamerička "meka sila", pa i pravilo Pentagona FM 100-10. Znači, Amerikanci kontinuitet dominacije u drugim državama obezbjeđuju formiranjem stranaka koje dovode na vlast, te opozicije tim svojim marionetama. To znači punu kontrolu i kontinuitet.

Ima li u Republici Srpskoj neka nova stranka sa mladim harizmatičnim liderom? Ima li tako nešto u Bosni i Hercegovini? Ima li ovde ikakvih novih političkih ideja i aktera? Pošto nema znači da Sjedinjene Države jedino zanima zadržavanje faktičkog stanja.

Zna Tramp odlično da svaka dalja destabilizacija Bosne i Hercegovine ide na ruku Vladimiru Putinu, odnosno da će rezultirati daljim jačanjem ruskog uticaja na ovom širem prostoru. Milorad Dodik je rezultat sporazuma Trampa i Putina, odnosno održavanja postojećeg stanja kakvo obojici odgovara.

Nije nužno da BiH formalno pristupi NATO dok god je ovaj vojni savez po međunarodnom sporazumu iz Dejtona garant mira, odnosno dok je prisutan u našoj zemlji. Tramp i NATO nemaju potrebe za bilokakvim promjenama na planu vojnog pozicioniranja, a najmanje žele nekakvom destabilizacijom zemlje ili regiona omogućiti Putinu kakve radikalne poteze. Znaju sa kako opasnim igračem imaju posla i jednostavno neće rizikovati. Status kvo!

Zašto Dodik izbjegava formiranje vlasti na državnom nivou? Pa on je velemajstor haosa, a vidimo da je sve u ovoj zemlji podredio svojim hirovima. On gospodari zamljom! Zašto bi uvođenjem drugih političkih aktera u institucije slabio sopstveni uticaj, odnosno normalizovao situaciju na svoju štetu? On se vodi sopstvenim interesima i baš ga briga za narodom i državom.

U stvari Dodik ima problem sa sopstvenim "mangupima". Njegov zadnji okršaj biće sa Lukačom i Tegeltijom (Zoranom), odnosno sa tajkunskom grupacijom tzv. mrkonjićkog klana koja kontroliše većinu institucija Republike Srpske. Tek kad razori ovaj klan Dodik će ući u pregovore oko formiranja vlasti na entitetskom i državnom nivou. Isključivo kako to njemu lično odgovara.

Sad, je li moguće srušiti "svemoćnog" Dodika? Pa čak i Izetbegovića i Čovića zajedno sa njim. Normalno da jeste i to po istoj formuli o kojoj govorim dvije godine. Jakom unutrašnjom akcijom, primjera radi masovnom peticijom, zatražimo raspisivanje referenduma oko nametanja sankcija Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću.

Ukoliko sa par stotina hiljada potpisa u peticiji zatražimo raspisivanje referenduma da se ovom trojcu doživotno zabrani vršenje javnih funkcija na svim nivoima vlasti možemo se nadati međunarodnoj podršci tom unutrašnjem izražavanju volje građana. Bar sa strane evropskih lidera i institucija.

Pod jakim političkim i medijskim pritiskom možemo izboriti se za referendum kakvim Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću zabranjujemo vršenje funkcija. Po kom osnovu? Pa mi ih plaćamo i sa te pozicije možemo odaslati poruku kakve mutikaše nećemo u institucijama.

Po mom ubjeđenju takav referendum imao bi referentnu podršku u Bosni i Hercegovini, a izbacivanje iz političke arene Dodika, Izetbegovića i Čovića automatizmom bi otvorilo prostor za neke nove politike i društvene promjene.

Tek nakon naše takve akcije možemo očekivati iole ozbiljne nastupe međunarodnih predstavnika, pa i takvih kao Palmer. Znate, kada bi Senat raspravljao o tome da Dodik silom sprečava referendum znamo kakve reakcije možemo očekivati, a čemu se ni Tramp ne bi usudio suprotstaviti. Ko misli da bi Putin stao u zaštitu Dodika pri vidljivoj volji građana da ga sankcionišu taj pojma nema o politici.

Znači, za kraj, možemo mi vijekovima očekivati da nam nekakve "mesije" ovako ili onako rješavaju probleme, ali od toga realno nema ništa bez nekakve naše unutrašnje volje i akcije. Ponavljam to godinama, ali očigledno uzalud. No, bar mi je savjest čista oko toga da sam još jednom apelovao kako nam se valja boriti.




Primjedbe

Objavi komentar

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću