Dodikov ekspresan odgovor mangupima SNSD-a


Piše: Borislav Radovanović

Željka Cvijanović umislila kako će doista ona odlučivati oko imena mandatara nove vlade Republike Srpske. I požurila svog intimusa Zorana Tegeltiju progurati na tu poziciju. Čak je medijima dala informaciju kako neće biti značajnih promjena u sastavu nove vlade - valjda po idejama "njenog mandatara". Elem, ekspresno je uslijedio Dodikov odgovor i nagovještaj dugo očekivanog njegovog obračuna sa mangupima u vlastitim redovima.



Upravo je fascinantna nedomišljatost aktera našeg medijskog djelovanja. Koliko neko mora biti tupav, pa da ne uoči jučerašnju tešku konfuziju u redovima sastavljača buduće vlasti u Srpskoj? Ili je, možda, uobičajeno da novoizabrana predsjednica plasira informaciju o Tegeltiji kao novom mandataru, a njen partijski šef Dodik to javno pobija za samo par sati sa imenom Radovana Viškovića?

Pokazaće naredni dani da Dodik ni samog Viškovića nije kontaktirao oko ove ideje, odnosno da je bukvalno "lupio" njegovo ime samo zarad demantovanja svoje nasljednice. U stvari sve se svodi na još jedan pokušaj unutrašnjeg puča ekipe okupljene oko mangupa Tegeltije i Lukača, te na Dodikov jasan odgovor istima kako se samo mogu nadati da će i dalje zulumariti kako su navikli. Ponajmanje da će to činiti preko Željke Cvijanović, godinama njihovog omiljenog "sredstva" maskiranja marifetluka.

Pored imena mandatara morao je Dodik svoju nasljednicu demantovati i u pogledu jučerašnjih medijskih izjava oko toga da se sastav buduće vlade neće bitno mijenjati. Primjera radi pogledajte samo medijske navode kako je moj "omiljeni ministar" Dragan Lukač već sad neupitan u pogledu produžetka mandata. 

Moja procjena je da Lukač "neupitno" u novoj vlasti neće dobiti apsolutno nikakvu funkciju, a da će Zoran Tegeltija samo nekim čudom zadržati ministarsku fotelju. Od Dodika je realno očekivati surovu sječu mangupa okupljenih oko Tegeltije i Lukača, odnosno trajno razaranje njihovih političkih karijera. Ukoliko postupi drugačije doista treba uobziriti one nalaze vještaka psihijatrijske struke koje je koristio u tužbi protiv Bosića.

Sve u svemu Željka Cvijanović je pokušala progurati ideje svog intimusa Zorana Tegeltije, ali je Dodik ekspresno i eksplicitno odgovorio mangupima da o tome samo mogu maštati. Suštinski nije se Dodik juče ni obraćao javno Željki Cvijanović, inače tek marioneti u ovom igrokazu, nego Tegeltiji, Lukaču i ostatku njihove mangupske bratije. No pasaran!

Znači, za one koji nisu najbolje upoznati sa "tajnama politike", Dodik je ovih dana primarno posvećen osnaživanju sopstvenog političkog uticaja. Zato produkuje ovakve nezapamćene ujdurme unutar drugih stranaka - i pozicionih i opozicionih. Od mnogih se očekuju potezi poput odluk Obrena Petrovića i dobojskih mangupa, pa bi sa pozicije Dodikovih ličnih interesa bilo kontraproduktivno skraćivati proces jačanja vlastite političke moći. 

Tek kad mu priđu svi dosadašnji i novopridošli podanici, te poljube skute sultana, Dodik će uopšte početi razmišljati o tome koga dalje koristiti, a koga odbaciti kao "potrošeno sredstvo". Radovana Viškovića je ad hok iskoristio za dalje zbunjivanje/dezorjentisanje političkih aktera, a, vjerovali ili ne, još uvijek nije ni došao do faze ozbiljnog promišljanja o imenu mandatara. O ministrima je suvislo i govoriti.

Zašto bi Milorad Dodik uopšte žurio sa formiranjem nove vlade? Ima li kakve nužde ili potrebe za tim? Brzim sastavljanjem vlade samo bi zaustavio procese sve težih i izraženijih problema u Savezu za "pobjedu", ali i unutar stranaka sa kojima godinama paktira (posebno DNS). Dodiku, dakle, apsolutno odgovara da se ovakav trend politikantsko-interesandžijskih manguparija nastavi još neko vrijeme, a primarno zato što bukvalno sve teče ka njegovom "mlinu". 

Da rezimiramo: Milorad Dodik trenutno je fokusiran na dalje razaranje drugih političkih subjekata.  Tek po okončanju tog procesa baviće se pitanjima sa kim će uopšte paktirati, gdje tačno, kako i u kom obimu. Zatim slijedi započinjanje konkretnih pregovora sa odabranim koalicionim partnerima, a znani su opšti principi takvog pregovaranja. 

Jučerašnje "demantovanje" poslužilo je samo kako bi neke zamisli Željkice i njenog Zokice bile blagovremeno sasječene - u korijenu, odnosno da ne bi remetile Dodikovo još uvijek ni približno dovršeno samopozicioniranje spram svih drugih političkih aktera. Kad Dodik okonča svoje aktivnosti i postigne željene ciljeve Cvijanovićeva će na ceduljčetu dobiti ime mandatara, koji će joj  na "konsultacije" doći sa već dogovorenim sastavom vlade. Zar je doista pomislila kako će neko njoj lično prepustiti odlučivanje oko buduće vlade? 

P.S. Provjerite značenje izraza "mangup" u srpskom zakonodavstvu.

Primjedbe

POPULARNI TEKSTOVI

DJEČAK UBIJAO OČEVOM RUKOM: Zastrašujuće posljedice odgojnih metoda ludog doktora

NOVI SKANDAL SUDA BIH: Vanji Vukoviću sud odobrio posjetu pritvoreniku Daliboru Railiću

Prebijanje u odbrani Dodikove časti

KAD SLUŽBE ZARATE: Otkrivam misteriju pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Je li se Šmit utopio poput Gordane ili Davida? (FOTO)